четвртак, 24 мај 2012 11:37
Други су рекли о Галерији

 

На општу радост 3. Беокулис, у галерији Кулоар Математичке гимназије из Београда, донео нам је велики број радова будућих професионалаца из области визуелних уметности и гимназијалаца различитих опредељења.

Охрабрује активност средњошколаца Републике Србије и петнаестак школа држава из региона, који су послали своје радове на конкурс, који у области визуелног траже свој израз и евидентним трудом својих професора развијају превасходно своју креативност, усвајају и изграђују естетске критеријуме .

Математичка гимназија, велики центар и расадник врсних талената из природних наука, постаје најбоље место за окупљање младих стваралаца и љубитеља уметности. Акценат је на самом месту, поетичног имена које излагачки простор носи. Примарна је, дакле, и улога простора у сусрету младих различитих образовних профила, али сличних интересовања и сензибилитета.

Надасве инвентивна идеја претварања школских ходника у излагачки простор оживела је гимназијске кулоаре и дала им ниво јавног културног простора Београда.

Кулоар није удаљени и каткада неприступачни простор градских галерија или музеја, већ животно место окупљања младе образованеи перспективне публике.

Велики одазив младих аутора чији радови иду од класичног цртежа стандардних графичких дисциплина, преко експеримената у области нових технологија, кроз интервенције на фотографијама, цитата на тему познатих аутора, до чисто декоративних решења и вежби из теорије форме. Тако се дошло до пресека афинитета наших ученика у овом тренутку, сазнања да су, осим ликовне писмености, развили и осећај за савремено време, социолошке теме, као и најразличитија интересовања, исказана кроз све медије и технике.

Завидни резултати, велика заинтересованост младих аутора, доста нових, младих идеја пружају нам наду да ће Кулоар наставити своју дивну мисију.

Јелена Медаковић, академски сликар

Фотографије

Чланци из новина

Школе