Активности - веронаука ПДФ Штампа
Индекс чланка
Активности - веронаука
Такмичење 2011
Светосавско звонце и православне игрице
Свети Сава 2011.
У сусрет Божићу
Програмирање православних игрица
ВИДОВДАНСКО ПУТОВАЊЕ СА ВОЈНОМ ГИМНАЗИЈОМ
Пријем код Патријарха Српског Г. Иринеја
Наградно путовање Соко град
Изет ученика веронауке 16. мај
Васкрс 2010
Општинско из веронауке
Све стране

Предраг Ђукнић, вероучитељ у Математичкој гимназији

Ова адреса ел. поште заштићена је од спам напада, треба омогућити ЈаваСкрипт да бисте је видели

 

Материјали за наставу налазе се на дну последње стране -  Општинско из веронауке.

 

19. МАЈ 2011. ДИСКРЕТНИ ХЕРОЈИ МГ

 

„Пре свега у Њујорку и Лондону имамо посла са комбинацијом високе интелигенције, дара за математику, екстремне себичности и самобогаћења уз недостатак довољне моћи просуђивања и свести о одговорности.“ (Хелмут Шмит о узроцима кризе, јан 2009.)


 

„.. иза економске кризе се скрива духовна и морална криза, и тиме криза саме човечности.. (Божићна посланица Патријарха Павла 2009.)

 

Криза светског капитала, криза политике, криза духовно сти, к риза људско сти. То је наличје нашег вре ме на.

Тако отприлик е изгледа свет који је пројектован Кон т ов им позитивизмом и техничким прогресом. Нисмо добили савршено уређено друштво и опште благостање. Напротив, нови тоталит аризам, укидање слободе, а пре свега релативизација духовног лица човека влада свуда око нас. Љубав је данас пука емоција, адреналин и страст; Истина недокучива, релативна и суштински небитна; а Слобода се свела на могућност избора производа у тржном центру или на тв програму.

Криза се у теорији дефинише као расцеп ек ономских, политичких и личних очекивања у односу на хоризонт стварности. Грчка реч „крисис“ пак, значи: одлука, суд и избор. Криза у том смислу значи позив на суд о свету, на тражење новог смисла и на избор пута којим треба да се крене у односу на тренутни.

Не ради се овде само о „хеџ фондовима“ и финансијским обвезницама, већ о унутрашњем преображају, проналажењу узрока који се крије у духовности друштва и појединца.

Београдски синдикат, група младих људи која тражење истине има испред свих других вредности, помаже да се отркије истина о свету и дубинама кризе у којој живимо. Говоре о изврнутим аршинима, лицемерју оних који су позвани да буду главни носиоци вредности, и позивају на личну одговорност у свеопштој дисхармонији.

„..Они кажу демократија, ал кад приђеш ближе видећеш тортуру која свима ломи кичме...где јачи слабијег једе чим овај направи грешку....Више није битна истина, већ колико нешто кошта...“ Њихово тражење истине их препоручује као боготражитеље.

„Познајте истину и истина ће вас ослободити“ (Јн. 8,32)


Истина се јавља када смо спремни да је прихватимо. У ц р к веном смислу то значи отворити се за Богопознање. Пут ка ослобођењу иде кроз сагледавање својих мана и слабости. Смирени и истрајни труд да исправимо себе води да познања Пута, Истине и Живота који јесте Именом Исус Христос (Јн. 14,6).

Излаз, тако није у прекомпоновању постојећег, већ у грађењу новог. „Вино ново сипа се у мехове нове“, а Београдски синикат поседује читав скуп симбола којима се гради нови систем. Није лако сагледати истину, али је још теже понудити један скуп вредности којима треба да живимо. Не у гордости од које се Бог крије (Лк. 10,21), већ љубављу, правдом, истином, добротом, поштењем.

„..Угаси тај програм док не оперу ти мозак, мисли својом главом то права је слобода..“ и „..кад пада лишће морала, ми за истину смо јатак...“.

Када се код људи догоди тај сусрет, онда долази до исцељења и ослобођења, и онда то ослобођење покреће на деловање, активност у служби себе, других, свог народа и целог Божијег света, у служби Доброти, Љубави, Истини и Правди.

 

..Благословен који спаја, проклет који руши...


Међу свим темама и вредностима које носи Београдски синдикат издвајамо две као насушно потребне. Обе се налазе у њиховој основној матрици.

Прва је заједница. Истицање породичне, прија тељске и националне саборности! Заједница је пројава Духа, пројава/икона Вечне Светотројичне Божанске заједнице, Која и твори и одржава сваку нашу заједницу у доброме. Заједница о којој певају и на коју позивају је супротност индивидуализму, себичности и егоизму. С обзиром да се код нас заједнице тешко стварају, а још теже одржавајау, група која постоји од 1999. је успех сам по себи и благословен и потребан пример.

У једној песми певају „Ко хоће да нас склони може слободно да пр оба, ал то више нисмо ми то је идеал то је борба..“ (песма - Свим срцем). Као да су препознали да вредности за које се боре надрастају њих и њихову борбу, да су они само у служби нечег већег, универзалног, свевременог.

Друга тема је служење свом народу! Јунаштво Мајора Гавриловића, што је добар избор фрагмента везаног за Београд и за сам назив групе, косовска етика, јунаштво српских витезова и војника, државотворност и Православље ретке су теме ср п ске уметничке сцене. Истицање припадности нацији је показатељ њиховог доживљаја морала - укорењеног у заједницу ближњих и историју предака (проф. Др Жарко Видовић).

Оваквим деловањем дају пример целој друштвеној елити, да је елита онај који служи својим ближњима, својој држави и својој култури пре свега, а тек посредно универзалној-светској. То је толико важна порука у већински присутној раскорењености и беззавичајности умишљеног коспмополитизма и хуманизма, који све и сваког воли али само у причи...и у свом интересу...

Због овога, и још много тога, била нам је част да у Математичкој гимназији, која у Србији најуспешније, у областима свога рада, ради на образовању будуће елите, угостимо Београдски синдикат. Захваљујући на труду да пренесу део ове енергије нашим ученицима, за уздарје дајемо ове речи желећи им да уз Божју помоћ у смирењу и храбрости наставе свој подвиг. За све људе! Хвала БС!