Header image header image 2  
интернет презентацију МГ новина
  || НОВИ БРОЈ ||
   
 
ЕНИГМА ЛЕПОТА

Представе о лепоти су се мењале вековима. У прастарим временима код жена су се цениле истакнуте облине као симбол плодности; код хеленске културе тело се слободно приказивало и приписивало боговским особинама; у исламским земљама је већ вековима забрањено откривање женског тела јер се верује да оно подстиче на грех и недела; у западним цивилизацијама тело се користи као средство и слободно се (потпуно) открива. Многе студије о лепоти показале су да мушкарци код жена највише гледају глатку кожу, пуне усне и разлику у ширини кукова и струка. Ово су показатељи здравља, младости и плодности. Лепота утиче на наше животе. Што је горе дискриминише их. Чињеница је да лепи људи лакше пролазе у животу. Прошле године је у САД-у потрошено: дванаест милијарди долара за козметику и шминку, осам милијарди на средства за негу коже и косе, милијарду само  за лакове за нокте, двадесет милијарди на препарате за мршављење и још толико за фитнес центре.
Компаније за негу косе процењује да 50% жена које фарбају косу користе плаву боју. Да ли је ово само тренд или ту има нешто више? Са биолошке перспективе плава коса наговештава детињасти изглед, који привлачи супротан пол. Чињеница је да мушкарци у свакој жени траже и тај детињасти део.
Утицај телевизије и западне културе несвесно утиче на све нас. Филмови у којима су само лепе и мршаве особе срећне оставиле су велики утицај.  Лоша страна  ове помаме за лепотом је то што статистика показује да је више од 80% жена незадовољно својим изгледом. У ери мршавости и манекенки  чак 10% жена има поремећаје са исхраном. Ово подразумева анорексију, булимију и само-изгалдњивање. Ово су озбиљне болести које могу довести до фаталних резултата. Кога да окривимо за то што данас девојке срећу повезују са изгледом?

 

 

 
   
Design by Davidovic Djordje © All right reserved