Header image header image 2  
интернет презентацију МГ новина
  || НОВИ БРОЈ ||
   
 
ИНТЕЛИГЕНТНО ПРИКРИВЕНА ИНТЕЛИГЕНЦИЈА

Француски математичар Галоа једна је од најгенијал­нијих и најтрагичнијих личности у историји матема­тике. Иако је живео кратко, за собом је оставио зна­чајне резултате и поставио темеље нове математичке дисциплине.
На први поглед нимало генијалан, Галоа два пута није успео да положи пријемни, редовно је падао на испи­тима, а његов професор физике о њему је чак записао: „Он не зна ама баш ништа. Речено ми је да овај ученик има математичке способности, али судећи по његовом испиту, рекао бих да је или неинтелигентан, или да је тако добро сакрио своју интелигенцију да ја не видим ни трага од ње.“
Радикалних политичких схватања, провео је извесно време и у затвору. Погинуо је у двобоју, у двадесет другој години живота. Околности његове смрти нису разјашњене, а једна од претпоставки је да је разлог двобоја била жена. Вече пред двобој, Галоа је у писму пријатељу поставио основе свог открића о повезано­сти решења полиномијалних једначина и теорије група, што се данас назива теоријом Галоа. Једна од последица ове теорије је и да  се једначине петог и вишег степена (за разлику од квадратних, кубних и једначина четвртог степена) у општем случају не могу решити коначном применом аритметичких операција (+, -,  ·, : ) и кореновања.

Ивана Божић

 

ЗАДАЦИ

  1. Нека је p(x) полином са целобројним коефици­јентима који за четири различите целобројне вредности променљиве x узима вредност 7. Доказати да p(x) није једнак 14 ни за један цео број x.
  2. Дати су бројеви  Нека је Si збир свих производа по i од датих бројева. Доказати да је
  3. Доказати да полином


где је m цео број, има највише један целоб­ројни корен.

  1. Нека је природан број и


Доказати да се не може представити као производ два полинома са целобројним коефицијентима степена најмање 1.

 

 

 
   
Design by Davidovic Djordje © All right reserved