Navigation

MG na konferenciji "Nove tehnologije u obrazovanju"

General

Prošlog vikenda u Belekspo centru na Novom Beogradu održana je treća po redu konferencija Nove tehnologije u obrazovanju. Konferenciju je posetilo oko 5000 nastavnika osnovnih i srednjih škola, kao i univerzitetskih profesora i saradnika. Oko 50 nastavnika i profesora prezentovalo je svoje radove iz oblasti primene savremenih tehnologija u obrazovanju. Među njima bili su i profesori Matematičke gimnazije.

U okviru glavnog programa, kao i na štandu Oracle Akademije, Duša Vuković je govorila o programu Oracle Akademije koji nudi savremen pristup u nastavi programiranja i baza podataka, kao i materijale za učenje namenjene učenicima i nastavnicima. Kroz ove programe se učenici na pravi način spremaju za poslove budućnosti.

Jelena Hadži-Purić je prezentovala rad u kom su korišćeni aktueleni programerski razvojni alati kao što su SNAP i Skreč i Alis. Kao rezultat rada, osmišljene su multimedijalne predstave čiji scenario je adaptacija poznatih književnih dela pisanih za decu. Na sceni je realizovano programiranje vođeno događajima, sinhronizacija, izmena kostima, dodavanje zvučnih efekata, poštujući metodologiju konstruktivističkog učenja programiranja. Na štandu kompanije Microsoft Development Center Serbia (MDCS) predstavljana je platforma BubbleBee kao podrška učenju programiranj i pripremama za takmičenje iz programiranja. Već nekoliko meseci saradnici i profesori Matematičke gimnazije, Nebojša Vasiljević, Jelena Hadži-Purić i Stanka Matković učestvuju u testiranju platforme.

Jovica Milosavljević zajedno sa kolegom Ivanom Stojanovićem prezentovali su svoj rad – korišćenjem CERN-ovog sajta učenicima su objašnjene osobine elementarnih čestica, a zatim u Minervi, CERN-ovoj aplikaciji, učenici su pokušali da, kao pravi naučnici, otkriju Higsov bozon i njegove osobine. Na kraju je između više škola organizovana videokonferencija na kojoj su učenici poredili rezultate i diskutovali o dobijenim rezultatima.

Snežana Jelić, Kosta Đurišić i Anđelka Petrović predstavili su publici svoj zajednički rad – uz pomoć profesora informatike i srpskog jezika i književnosti odeljenje 8b kreiralo je stranicu na Vikipediji i Vikiknjigama posvećenu narodnoj epskoj pesmi Početak bune protiv dahija. Učenici su u radu koristili Facebook, Google Drive, Movie Maker i Paint, a imali su i podršku Vikimedije Srbije.

Na konferenciji je učestvovao i direktor škole Srđan Ognjanović koji je, u ime Fondacije ALMAGI (Alumni Matematičke gimnazije), na štandu Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija imao prezentaciju na temu "Podrška mladim talentima na međunarodnim takmičenjima". Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija već godinama pomaže našoj školi obezbeđujući sredstva za putovanja naših đaka na razna međunarodna takmičenja.

Prezentacija Jelene Hadži-Purić

Galerija

Pictures

  • /uploads/attachment/vest/6530/nove-tehnologije.jpg