Навигација

МГ на конференцији "Нове технологије у образовању"

Опште

Прошлог викенда у Белекспо центру на Новом Београду одржана је трећа по реду конференција Нове технологије у образовању. Конференцију је посетило око 5000 наставника основних и средњих школа, као и универзитетских професора и сарадника. Око 50 наставника и професора презентовало је своје радове из области примене савремених технологија у образовању. Међу њима били су и професори Математичке гимназије.

У оквиру главног програма, као и на штанду Oracle Академије, Душа Вуковић је говорила о програму Oracle Академије који нуди савремен приступ у настави програмирања и база података, као и материјале за учење намењене ученицима и наставницима. Кроз ове програме се ученици на прави начин спремају за послове будућности.

Јелена Хаџи-Пурић је презентовала рад у ком су коришћени актуелени програмерски развојни алати као што су СНАП и Скреч и Алис. Као резултат рада, осмишљене су мултимедијалне представе чији сценарио је адаптација познатих књижевних дела писаних за децу. На сцени је реализовано програмирање вођено догађајима, синхронизација, измена костима, додавање звучних ефеката, поштујући методологију конструктивистичког учења програмирања. На штанду компаније Microsoft Development Center Serbia (MDCS) представљана је платформа BubbleBee као подршка учењу програмирањ и припремама за такмичење из програмирања. Већ неколико месеци сарадници и професори Математичке гимназије, Небојша Васиљевић, Јелена Хаџи-Пурић и Станка Матковић учествују у тестирању платформе.

Јовица Милосављевић заједно са колегом Иваном Стојановићем презентовали су свој рад – коришћењем ЦЕРН-овог сајта ученицима су објашњене особине елементарних честица, а затим у Минерви, ЦЕРН-овој апликацији, ученици су покушали да, као прави научници, открију Хигсов бозон и његове особине. На крају је између више школа организована видеоконференција на којој су ученици поредили резултате и дискутовали о добијеним резултатима.

Снежана Јелић, Коста Ђуришић и Анђелка Петровић представили су публици свој заједнички рад – уз помоћ професора информатике и српског језика и књижевности одељење 8б креирало је страницу на Википедији и Викикњигама посвећену народној епској песми Почетак буне против дахија. Ученици су у раду користили Facebook, Google Drive, Movie Maker и Paint, а имали су и подршку Викимедије Србије.

На конференцији је учествовао и директор школе Срђан Огњановић који је, у име Фондације АЛМАГИ (Алумни Математичке гимназије), на штанду Министарства трговине, туризма и телекомуникација имао презентацију на тему "Подршка младим талентима на међународним такмичењима". Министарство трговине, туризма и телекомуникација већ годинама помаже нашој школи обезбеђујући средства за путовања наших ђака на разна међународна такмичења.

Презентација Јелене Хаџи-Пурић

Слике

  • /uploads/attachment/vest/6530/nove-tehnologije.jpg