Navigation

News archive

"Hippo Global" takmičenje 2019.

"Hippo Global" takmičenje 2019.

General

Matematička gimnazija je sa svojim predstavnicima, sedmoro učenika prvog i trećeg razreda, praćenih predmetnim nastavnikom Mirjanom Savić Obradović, uzela učešće u prvoj rundi 7. Međunarodnog takmičenja u poznavanju engleskog jezika Hippo Global Competition 2019. Tokom subotnjeg popodne 2. marta 2019. naši učenici su se posvetili izradi postavljenih zadataka koji su izazov i za veliki broj učesnika iz gotovo pedeset prijavljenih zemalja ove godine. Pobrajamo njihova imena s leva na desno: Aleksandar Popović (3e), Andrej Veličkov (1a), Aleksandra Babić Šarboh (3e), Hana Andrić (3b), Jovana Lazić (1d), Nikola Dobričić (1e), i Stefan Radojičić (3c) uz želju da svoje jezičko umeće neguju i ostvaruju dobre takmičarske rezultate.

More...
Naši učenici posetili Zagrebačku MG

Naši učenici posetili Zagrebačku MG

Međunarodna saradnjaGeneral

Grupa učenika Matematičke gimnazije predvođena profesorkom Jelenom Nikolić prethodnih dana boravila je u poseti Matematičkoj gimnaziji u Zagrebu. Naši učenici, zajedno sa domaćinima iz Zagreba i učenicima iz Ljubljane i Splita učestvovali su na radionici iz statistike i matematičkog modeliranju na PMF-u u Zagrebu. Radionica je bila izuzetno dobro organizovana i veoma korisna.

Galerija

More...

MG - škola od posebnog nacionalnog značaja

General

Skupština Republike Srbije usvojila je odluku da se Matematička gimnazija proglasi za instituciju od posebnog nacionalnog značaja. Ovo priznanje naša škola je dobila zbog izuzetnih rezultata, pre svega na međunarodnim naučnim takmičenjima, ali i uspešnih naučnih karijera naših nekadašnjih učenika.

More...

Svečano obeležena školska Slava

General

Naša škola je i ovog Savindana obeležila školsku slavu i jubilej - osam vekova samostalnosti Srpske pravoslavne crkve. Treću godinu zaredom, naši gosti - hor Beogradski madrigalisti sa maestrom Aleksandrom Brujićem, otvorili su Svetosavsku proslavu. Duhovni deo slavlja predvodili su sveštenici Arsenije Arsenijević iz Vaznesenjske crkve i protojerej-stavrofor Stojadin Pavlović. Najveću zahvalnost upućujemo učenicima koji su s puno ljubavi i entuzijazma pripremili bogat i dostojanstven program u kojem su pokazali svoj raznolik i nenadmašan talenat. Voditelji programa bili su Hana Andrić 3b i Nemanja Jovanović 4e. Recital pod nazivom ”Znaš li odakle si” izveli su učenici: Luka Barović 1c, Željka Pavlović 1c, Jovana Pavlović 2e, Magdalina Jelić 3d i Aleksa Cakić 4e. U muzičkom delu programa istakli su se naši izuzetno nadareni učenici i pravi umetnici - Vuk Ovaskainen 3e, čelista, već student Muzičke akademije; Milan Đukić 4c, koji uči solo pevanje, i Jelena Ilić 4d, flautistkinja. Pesmu ”Rasti, rasti moj zeleni bore” izvela je učenica Ivana Đurović 1c u pratnji Milana Đukića 4c. Školski hor je pevao stare etno pesme ”Gusta mi magla padnala”, ”Marijo, deli bela kumrijo”, ”Žubor voda žuborila”, ali i pesmu ”Znaš li odakle si, sine” koja je uokvirila program. Hor su činili: Milica Galjak 4c, Jelisaveta Aleksić 3b, Maša Cucić 3b, Ivana Đurović 1c, Mihailo Milošević 3d, Maša Maksimović 3d, Simonida Srdić 3a, Anja Milićević 1b, Marta Milićević 3a i Nikola Lazić 8b. Šopske igre izveli su učenici, koji su i članovi različitih kulturno-umetničkih društava: Sara Zatezalo 4b, Maša Tiosavljević 4e, Jovana Tasovac 1b, Marija Gvozdenović 1c, Filip Koldžić 3b i Vladimir Misović 1c. Program je pripremila profesorka srpskog jezika i književnosti Jelena Novović u saradnji sa veroučiteljem Predragom Đuknićem. U Svetosavskoj priredbi uživali su i gosti i učesnici, a proslava je, posle završenog programa, nastavljena u prostorijama škole.

Video prilozi

Tekst profesora Radivoja Blagojevića objavljen u listu "Danas", 25.01.2019. - Profesija "razredni starešina"

More...
Jedan paketić, mnogo ljubavi

Jedan paketić, mnogo ljubavi

General

Učenici i nastavnici Matematičke gimnazije učestvovali su u tradicionalnoj novogodišnjoj akciji Crvenog krsta „Jedan paketić, mnogo ljubavi“, u okviru koje su prikupili knjige, slatkiše i grickalice. Paketići su namenjeni deci u Ortopedskoj bolnici Banjica u sklopu programa „Vesela bolnica“, deci koja borave na klinici za decu i omladinu Instituta za mentalno zdravlje u Palmotićevoj, kao i deci sa posebnim potrebama koje okuplja Udruženje građana „Iz drugog ugla“ u Veterniku. Psiholog Škole i predstavnici Učeničkog parlamenta se zahvaljuju svima koji su učestvovali u ovoj humanitarnoj akciji.

More...
Zagreb ima isti pozivni – takmičarsko programiranje

Zagreb ima isti pozivni – takmičarsko programiranje

GeneralMeđunarodna saradnja

U okviru međunarodne saradnje tim lidera Srbije i Hrvatske i Matematičke gimnazije sa čuvenom školom MIOC u Zagrebu (sada XV gimnazija), đaci Matematičke gimnazije su sa profesorkom Jelenom Hadži-Purić posetili Zagreb i bili učesnici Međunarodne pripremne radionice takmičarskog programiranja u Zagrebu, od 12. do 15. decembra. Naši mladi programeri Mladen Puzić, Marko Grujičić, Uroš Maleš, Igor Pavlović imali su prilike da se upoznaju s vrhunskim hrvatskim takmičarima. Naša ekipa se vratila prepuna utisaka, oduševljena organizacijom, ljubaznim i predusretljivim domaćinima, mogućnošću druženja sa svojim vršnjacima, a iznad svega, oduševljeni predavanjima i razgovorom sa iskusnim profesorima i bivšim takmičarima koji su pohađali MIOC u Zagrebu. Posebno nam se dopada radna atmosfera na časovima u MIOC-u, bogatstvo prevedene i originalne stručne informatičke literature. Videli smo na licu mesta šta znači višečasovni vanškolski rad na pripremama pred nacionalno HONI takmičenje. Oduševila nas je i brojnost učenika koji su se opredelili za takmičarsko programiranje, ali i požrtvovan rad bivših uspešnih takmičara sa mladim informatičarima MIOC-a. Zahvaljujemo se direktorki Ljiljani Crnković i timu profesora MIOC-a na čelu sa stručnim voditeljom takmičenja, profesorom informatike, Nikolom Dmitrovićem.

More...

Nedelja informatike u MG

GeneralVIDEO GALERIJA

Od 30. marta do 3. aprila održala se nedelja informatike u Matematičkoj gimnaziji u Beogradu. Nedelja informatike je osmišljena kao ciklus predavanja i radionica u vezi sa raznim relevantnim i aktuelnim temama u računarskim naukama i organizovana je za probranu grupu od 24 istaknuta učenika Matematičke gimnazije. Predavanja su održali studenti računarskih nauka (Computer Science Tripos) sa Univerziteta Kembridž, bivši učenici Matematičke gimnazije, Petar Veličković, Andrej Ivašković i Miloš Stanojević. Predavanja i radionice imaju za cilj da upoznaju učenike sa konceptima koji obuhvataju širok spektar disciplina računarskih nauka i pružanje neophodne teorijske i praktične podloge za proučavanje istih.

Galerija

More...

Naši učenici na takmičenju MATF 2018++

General

Matematički fakultet je i ove godine organizovao takmičenje iz matematike i programiranja pod nazivom MATF 2018++.  Na ovom takmičenju učestvovali su učenici srednjih škola Srbije i studenti Matematičkog fakulteta. Sadašnji i bivši učenici Matematičke gimnazije ostvarili su odličan uspeh na ovom takmičenju. Čestitamo svim našim sadašnjim i bivšim učenicima!  Opširnije na zvaničnom sajtu takmičenja.

More...
Simpozijum u Temišvaru

Simpozijum u Temišvaru

Međunarodna saradnja

U okviru simpozijuma "Obrazovanje i nove informatičke tehnologije u Evroregiji" profesori mr Gordana Zarić i sc Željko Ležaja izlagali su svoj rad Electronic Class Register in Serbia. U radu su predstavili Elektronski dnevnik koji se koristi u našoj školi. Prezentacija i izlaganje naših profesora probudili su interesovanje prisutnih koji su mnogobrojnim pitanjima produžili prezentaciju, izlaganje i predstavljanje elektronskog dnevnika. Rad se odvijao po sekcijama.

Galerija

More...