Навигација

Архива вести

Специјална награда на конкурсу "У њиховим патикама"

Специјална награда на конкурсу "У њиховим патикама"

Опште

И ове године Математичка гимназија је учествовала на радионици “У њиховим патикама” коју, уз подршку Министарства просвете, организује УНХЦР (Агенција Уједињених нација за избеглице).

Тим Математичке гимназије чиниле су: професорка енглеског језика Ивана Милошевић ученице Нађа Калуђеровић (3е) и Милена Милановић (3е) Наша професорка српског језика и књижевности Анђелка Петровић је модератор и сарадник УНХЦР на овом пројекту.

Како је циљ пројекта био помоћ присилно расељеним људима да се што лакше интегришу у нову средину, Нађа и Милена су направиле сајт који омогућава деци избеглицама и њиховим родитељима да се разумеју процес уписивања у средњу школу. Наш тим освојио је - специјалну награду у конкуренцији 13 школа из целе Србије.

Честитамо!

Опширније...
Вештачка интелигенција за фудбал

Вештачка интелигенција за фудбал

ОпштеСеминари и предавања

У четвртак, 23. новембра у Свечаној сали Математичке гимназије, ученицима и професорима наше школе одржала је предавање под називом ”Вештачка интелигенција за фудбал (и шире)” Петар Величковић.

Петар Величковић, бивши ученик Математичке гимназије је научник-истраживач у компанији Gugl DipMajnd (Google DeepMind), придружени професор на Универзитету Kембриџ, и сарадник на Kембриџовом Kлер Хол (Clare Hall) колеџу. Петар је зарвршио докторске студије рачунарских наука на Тринити Kолеџу Универзитета Kембриџ, под менторством Пиетра Лиа (Pietro Liò).

Петров истраживачки рад се фокусира на геометријско дубоко учење: архитектуре неуралних мрежа које поштују симетрије и инваријантности у подацима (на ову тему, Петар је написао прото-књигу).

Предавање је снимила екипа МГТВ-а.

Опширније...
Наши ученици учесници "Трофеј Београда"

Наши ученици учесници "Трофеј Београда"

Опште

У суботу, 25. новембра 2023. године отворено је 36. Међународно отворено првенство Београда у шаху "Трофеј Београда".

Наши ученици Страхиња Југовић и Филип Грујовић учесници су овог шаховског првенства, док је на отварању ученица Јелисавета Срдић отпевала химну Србије.

Опширније...

Математика без граница - јесења рунда 2023.

Опште

Ученици Математичке гимназије и ове године учествују у међународном такмичењу  „Математика без граница“. У јесењој рунди, одржаној 24. октобра у нашој школи, такмичило се 52 ученика.

Наши ученици су освојили осам златних, четири сребрне и пет бронзаних медаља.

Златне медаље:

Вања Миладиновић 8б, Јанко Поповић 3д, Ања Тешевић 8а, Владимир Ђурица 2д, Војислав Андрић 3д, Јован Стојадиновић 1д, Марија Михајловић 3д и Марко Трајковић 3д.

Сребрне медаље:

Небојша Ђачић 8а, Зоран Димитријевић 1д, Јован Милошевић 1д и Владимир Бранковић 3д.

Бронзане медаље:

Ања Миливојевић 7б, Филип Килибарда 8б, Алекса Николић 8а, Новак -деспотовић 3д и Јован Михаиловић 3д.

Честитамо добитницима медаља и желимо пуно успеха свим такмичарима у наредној рунди!

Опширније...
"Пословни изазов" 2023

"Пословни изазов" 2023

Опште

Петра Бабић, Филип Грујовић, Алекса Пажин, Реља Кукић и Иван Ристовић су представљали нашу школу на регионалном такмичењу средњошколаца у предузетничким вештинама „Пословни изазов“. Регионални ниво такмичења “Пословни изазов” је одржан у Београду, 17. новембра, у организацији Достигнућа младих уз подршку Америчке агенције за међународни развој USAID, Министарства туризма и омладине, UniCredit фондације и Универзитета Metropolitan.

Такмичење је покренуто са намером да подстакне средњошколце да употребе своје вештине на иновативан начин како би унапредили свој предузетнички дух и повећали своје могућности за запошљавање. У току школске године на седам регионалних Пословних изазова (у Чачку, Лесковцу, Зајечару, Kрагујевцу, Новом Саду и Београду) учествује више од 700 ученика из 90 општина у Србији у којима се спроводе образовни програми Достигнућа младих из области предузетништва и финансијске писмености. Такмичари су били распоређени у петочлане тимове и имали су задатак да осмисле производ или услугу који ће повезати циљеве одрживог развоја са Олимпијским играма у Паризу.

Уз помоћ пословних ментора креирали су бизнис планове за своје идеје. Вест о овом такмичењу на сајту Достигнућа младих.

Опширније...
Посета Галарији Матице српске

Посета Галарији Матице српске

Опште

У уторак, 14. новембра 2023. године део колектива Математичке гимназије посетио је изложбу "Паја Јовановић и Густав Климт" у Галерији Матице српске у Новом Саду.

У простору Галерије Матице српске се први пут спајају стваралаштво Паје Јовановића и Густава Kлимта, покрећу се дијалози о њиховом уметничком развојном путу, али и о везама српске и аустријске културе у години која претходи обележавању 150 година дипломатских односа између Србије и Аустрије. Изложбу Паја Јовановић и Густав Kлимт, једна епоха, два уметника, прати истоимени тројезични каталог у чијем садржају су уводни текстови Маје Гојковић и др Тијане Палковљевић Бугарски, расправни текст др Снежане Мишић, музејске саветнице и „повремено истините приче“ у тексту У салону шешира Оскара Хутера мср Николе Ивановића, кустоса.

Посету је организовала директорка Мирјана Катић.

Опширније...
Посета Музеју илузија

Посета Музеју илузија

Опште

Ученици другог разреда Математичке гимназије посетили су Музеј илузија.

Принципе дословних, физиолошких и когнитивних илузија испитивали су кроз бројне изложбене експонате. Открили су компоненте светлости у Соби боја, изазивали центар за равнотежу у Вортекс-тунелу, разматрали деловање Ејмсове собе и направили сјајне фотографије за успомену.

Посету је организовала наставница психологије Мирјана Репац.

Опширније...
Посета Зите Касаи

Посета Зите Касаи

ОпштеМеђународна сарадња

Математичку гимназију је 31.10.2023. посетила Зита Касаи, представница Њујоршког универзитета у Абу Дабију (енг. New York University Abu Dhabi). Госпођа Зита је и ове године представила нашим ученицима могућности које струдирање у Абу Дабију нуди. Ученицима су приказане области које се изучавају, начин рада са студентима и могућности за добијање стипендије.

Опширније...
Предавање проф. др Младена Николића

Предавање проф. др Младена Николића

ОпштеСеминари и предавања

У Математичкој гимназији је 27.10.2023. професор доктор Младен Николић одржао предавање из области Дубоког учења. Професор је одржао уводно предавање, којим је ученике упознао са појмом неуронских мрежа и дубоког учења уз велики број различитих примера примене. Поред тога професор Младен је ученицима Математичке гимназије најавио циклус предавања о Дубоком учењу, који ће се одржати на Математичком факултету у току ове школске године.

Опширније...
МГ и Свети Манастир Хиландар потписали Меморандум о сарадњи

МГ и Свети Манастир Хиландар потписали Меморандум о сарадњи

Опште

У понедељак, 6. новембра 2023. године, у свечаној сали Математичке гимназије у Београду, отворена је изложба фотографија „Хиландар у објективу монаха Милутина Хиландарца“. Отварању изложбе присуствовао је архимандрит Методије, игуман манастира Хиландар уз пратњу неколико монаха наше Свете царске српске лавре.

У својој беседи окупљеним ученицима и професорима, архимандрит Методије је рекао: „Ове године наш манастир слави 825 година од оснивања тако да је цела ова година посвећена обележавању и прослави тог јубилеја, али овај наш данашњи догађај и овај сусрет и ово наше дружење је такође део те прославе. Ових дана сам често поновио да је манастир Хиландар настао негде 50 година после Оксфорда, а опет скоро 50 година пре Сорбоне. Тако да наш народ може да се похвали да у време када су настајали, у то време можда више као духовни, али паралелно и образовни центри и ми смо имали, не само манастир на Светој Гори већ и први српски Универзитет."

Овом приликом директорка Математичке гимназије, Мирјана Катић и игуман Методије, потписали су Меморандум о сарадњи између Светог Манастира Хиландара и Математичке гимназије. Меморандум о сарадњи предвиђа да ће се у Математичкој гимназији установити "Хиландарска соба“ – место где ће се одржавати часови, предавања гостију и изложбе. Простор ће опремити Свети Манастир Хиландар. једном годишење Школа ће одржавати литерарни конкурс на којем ће теме бити у вези са духовним, културним и историјским наслеђем Хиландара.

На крају програма, монаси са Хиландара предвођени архимандритом Методијем обишли су посебну просторију предвиђену да представља тзв. „Хиландарску собу“, а за коју су Хиландарци припремили дарове – Свету књигу Псалтир, са благословом монаха Никодима, потом макету на којој је изображен крст са два кипариса, једног од симбола манастира Хиландара, који је уклесан у камен изнад улаза у пирг Светог Саве у манастиру и чај који је дељен као поклон када је принц Чарлс постао краљ.

Изложба ће бити отворена за све посетиоце до 6. децембра 2023. године.

Целу свечаност је снимио МГ ТВ

Опширније...
Наши ученици посетили ТМФ

Наши ученици посетили ТМФ

Опште

Ученици Математичке гимназије су 4. новембра, посетили ТМФ са професорком Иваном Вуковић. Посета је реализована у оквиру Отворених врата ТМФ-а. Том приликом ученици су се упознали са активностима и радом различитих катедри на овом факултету, са лабораторијама, са Технолошком студијом случаја. Имали су прилике и да одиграју квиз у коме су победници добили награде, а такође су се опробали и у решавању различитих изазова у оквиру escape rooma.

Захваљујемо се професорима, асистентима, стручним сарадницима и студентима са ТМФ-а за лепо и корисно проведено време.

Опширније...
Филип Бојковић освојио бронзу на Балканској олимпијади из информатике

Филип Бојковић освојио бронзу на Балканској олимпијади из информатике

Опште

Балканска Олимпијада из информатике за ученике средњих школа одржана је у Словенији, од 29. октобра до 3. новембра 2023. године. Нашу екипу чинила су четири такмичара, који су остварили следеће резултате:

 • Милош Милутиновић, Рачунарска гимназија, Београд – златна медаља
 • Немања Мајски, Гимназија „Вељко Петровић“, Сомбор – сребрна медаља
 • Филип Бојковић, Математичка гимназија, Београд – бронзана медаља
 • Данило Трнинић, Рачунарска гимназија, Београд – бронзана медаља

Руковoдиоци екипе су били: Марко Миленковић, Природно-математички факултет, Ниш Тони Шкријељ, Природно-математички факултет, Нови Сад

Опширније...
Успех наших ученика на Међународном турниру у математичком моделирању

Успех наших ученика на Међународном турниру у математичком моделирању

Опште

Ученици Математичке гимназије и ове године су учествовали, пети пут за редом, на Међународном турниру у математичком моделирању у организацији Advanced Education Science Centre of Moscow State University.

Такмичење је и ове године одржано на даљину, услед тренутне ситуације, од 27.10. до 4.11. 2023. Такмичење се састојало из 2 екипна и 2 појединачна дела. Такмичило се 23 тима (четворочлана) из Русије, Кине, Тајланда, Србије…

Састав српског тима чинило је четири ученика Математичке гимназије – Михајло Јанчевић и Стеван Радивојевић ученици четвртог разреда и Новак Деспотовић и Урош Костадиновић ученици трећег разреда, у пратњи професорке Иване Јовановић вође екипе.

Освојене су следеће награде:

MATS - Примењена математика

 • Tимски: I награда
 • Михајло Јанчевић: I награда
 • Новак Деспотовић: похвала

MAU - Примењена физика

 • Tимски : I награда
 • Михајло Јанчевић: I награда
 • Новак Деспотовић: II награда и специјална награда за трећи задатак
 • Стеван Радивојевић: III награда

GOAT

 • Tимски: II награда

MAMMOTH - Математичко моделирање

 • Tимски: Похвала

УКУПАН ПЛАСМАН

 • Tимски: I награда

Ученици Математичке гимназије овим су, још једном, показали да је тимски дух оно што се посебно развија и негује у Математичкој гимназији.

Опширније...
Мирјана Катић на "All for All Leadership Summit"

Мирјана Катић на "All for All Leadership Summit"

Опште

У четвртак, 2. новембра 2023. године АФА организација одржала је традиционалну конференцију под називом "All for All Leadership Summit" на којој је учествовала и директорка Мирјана Катић.

Присуством директорке МГ на овом самиту настављамо успешну сарадњу са АФА-ом и учимо како је прихватање различитости међу ученицима и запосленима суштински корак да нашу школу учинимо још бољим местом за све нас. Освешћивање ученика о томе колико је битно очување планете Земље за њихово боље сутра је један од приоритета за 2024. годину.

Опширније...
Пет медаља на XV Mеђународној олимпијади у знању

Пет медаља на XV Mеђународној олимпијади у знању

Опште

На XV Mеђународној олимпијади у знању ((XV Uluslararası Bilgi Olimpiyatları), која се од 29. октобра до 5. новембра одржава у Анталији - Турска, ученици Математичке гимназије у Београду - Вукашин Бабић (математика и физика), Стефан Шебез (математика), Гвозден Лапчевић (математика) и Јанко Поповић (хемија) освојили су 5 медаља и то три златне и две сребрне.

 • Вукашин Бабић - златна медаља из математике и златна медаља из физике
 • Стефан Шебез - златна медаља из математике
 • Гвозден Лапчевић - сребрна медаља из математике
 • Јанко Поповић - сребрна медаља из хемије

Честитамо сјајним ученицима и њиховим професорима.

Руководилац тима: др Миљан Kнежевић, Универзитет у Београду, Математички факултет, продекан.

Посебно се захваљујемо СББ фондацији која је омогућила да наши ученици први пут учествују на овом такмичењу.

Опширније...
Мина Бостром Накићеновић одржала предавање у МГ

Мина Бостром Накићеновић одржала предавање у МГ

ОпштеСеминари и предавања

У уторак, 1. новембра у Свечаној сали Математичке гимназије ученицима и професорима наше школе одржала је предавање под називом ”Завирите у свет авијације, у срце Flightradar24-a и у мозак стратешког размишљања” Мина Бостром Накићеновић.

Мина је 1991. године завршила Математичку гимназију. По матурирању уписала је ЕТФ на коме је дипломирала на смеру за Рачунарску Технику и Информатику. 2000. године сели се у Стокхолм где и данас ради и живи.

Од 2022. године прелази у домен авијације. Постаје CTO у Flightradar24-у, где и данас ради, и где је члан главног руководећег тима. 2022. године је изабрана за једну од 100 најутицајнијих пословних жена у Шведској, што је велика привилегија и та награда има изузенту тежину у Скандинавији.

Опширније...
Пупинов изазов

Пупинов изазов

Опште

Математичка гимназија је један од партнера у „Пупиновом изазову“, иницијативи и такмичењу чији је један од циљева унапређивање образовања из ИКТ области. Невероватно брз развој ИКТ-а довео је до тога да образовни системи не успевају да пропрате тренутно актуелне теме. Иницијативе као што је „Пупинов изазов“ омогућују ученицима да кроз неформално образовање прате тренутно актуелна дешавања на ИКТ сцени.

Прва радионица у новом циклусу „Пупиновог изазова“ одржана је у суботу 28.10. у Математичкој гимназији. Учествовало је више од 30 ученика из седам средњих и две основе школе из Београда, Крагујевца, Краљева, Чачка и Панчева. Тема радионице била је упознавање нових такмичара са Ардуино породицом микроконтролера, платформом „TinkerCAD“, основама електронике, мерењем вредности неких физичких величина (температуре) помоћу сензора као и платформом „Github“ и алатом „git“.

Овај део радионице водили су јуниор ментори Милица Јовичић, Деспот Максимовић и Жарко Хајдер. За искусније такмичаре, одржана је напредна радионица на којој су такмичари имали могућност да науче нешто више о контроли мотора, као и о коришћењу ултрасоничних сензора. Водитељ овог дела радионице био је професор Милан Сурла.

Секција примењене физике и електронике Математичке гимнаије је значајно допринела успеху радионице. Пре почетка радионице Душан Дакић је испред часописа „Мехатроника“ одржао предавање о тренутно актуелним хардверским платформама (Raspberry Pi 5 и NVIDIA Jetson). Најавио је NVIDIA Jetson Nano 4 GB као једну од награда на финалу „Пупиновог изазова“ које је планирано за почетак фебруара. Представио је и демонстрирао рад Jetson AGX Orin embedded система.

Више о самом такмичењу, предстојећим радионицама, наградама ... можете сазнати на https://www.cirkuliranje.com/pupinov-izazov.

Опширније...
Математичка гимназија на Националној конференцији наставника

Математичка гимназија на Националној конференцији наставника

Опште

Достигнућа младих су организовала Националну конференцију наставника у Врњачкој Бањи од 22. до 24. октобра 2023. године. Наша школа већ дуг низ година нуди ученицима изузетну прилику да учествују у разним програмима који их оснажују у области предузетништва.

Током три конференцијска дана су одржана многобројна предавања у различитим областима. Психијатар др Зоран Илић је кроз интерактивну радионицу обрадио тему раног препознавања знакова психичких поремећаја код ученика, као и технике помоћу којих наставници могу да се носе са стресом и стресом ученика. Посебно интересантно и актуелно је било предавање др Немање Петровића о ревулуцији вештачке интелигенције, са освртом на могуће употребе и злоупотребе у процесу образовања. О томе како могу да се што више мотивишу ученици у дигиталном простору, кроз кратке видео садржаје и размену мишљења на платформи која је популарна међу младима TikTok, је причала др Тијана Продановић, астрофизичарка.

Опширније...
Потписан Споразум о сарадњи између ФДБ и МГ

Потписан Споразум о сарадњи између ФДБ и МГ

Опште

Дана 27. октобра 2023. године у Математичкој гимназији свечано је потписан Споразум о сарадњи између Факултета за дипломатију и безбедност и Математичке гимназије. Споразум су потписали проф. др Радојица Лазић, декан факултета и Мирјана Катић, директор МГ. Овим Споразумом успоставиће се међусобна дугорочна сарадња од заједничког интереса.

Опширније...
Донаторско вече 2023.

Донаторско вече 2023.

Опште

Фондација АЛМАГИ Математичке гимназије организује донаторско вече са жељом да некадашњи ученици, али и сви пријатељи наше школе, помогну садашњим ученицима да свој таленат и упоран рад крунишу врхунским резултатима.

Донаторско вече одржаће се 26. децембра 2023. од 20 до 23.30 часова у хотелу Хилтон, Краља Милана 35.

Можете да учествујете онлајн тако што ћемо вас укључити у програм путем Zoom платформе или да дођете у хотел Хилтон.

Формулар за пријаву

Опширније...
МГ уручена Повеља и златник Никола Тесла

МГ уручена Повеља и златник Никола Тесла

Опште

У петак, 20. октобра 2023. године у Ректорату Београдског Универзитета одржана је Свечана академија поводом установљења међународне награде "Планетарни Тесла".

Иницијативу за оснивање награде по планетарно прослављеном научнику Николи Тесли су покренули Медиа Инвент, Унија послодаваца Србије и Академија наука и уметности Републике Српске. У име академске заједнице Тесла научна академија. Признање Планетарни Тесла биће додељивано једном годишње, у Београду и у Бањалуци.

Овом приликом Математичкој гимназији је додељења Повеља са златником Никола Тесла.

Опширније...
Да се никад не заборави

Да се никад не заборави

Опште

Поводом Дана ослобођења Београда, сећања на Холокауст као и трагичних мајских догађаја, Српско-јеврејско певачко друштво и Градска општина Стари град организвало је у среду 11. октобра едукативну радионицу под насловом "Да се никад не заборави, Холокауст, да се никад не понови - музика пише сећања". Поред хора Српско – јеврејско певачког друштва у програму су учестовали историчар др Милан Кољанин, програмски директор Меморијала Старо сајмиште, професор Филозофског факултета Драган Попадић, каог и преживели Јозеф Баруховић.

Ученици 3е Математичке гимназије имали су ову изузетну прилику да чују, сликају се и лично поразговарају са преживелим Јозефом Баруховићем. Својим присуством наши ученици показали су да желе да схвате дешавања из прошлости како би боље разумели садашњост и припремили се за будућност.

Опширније...
Напустила нас је Наташа Чалуковић

Напустила нас је Наташа Чалуковић

Опште

Дубоко нас је потресла вест о прераном одласку наше Наташе Чалуковић.

У Математичкој гимназији само неколико наставника је провело читав свој радни век. Наташа Чалуковић је једна од њих. Наташа је синоним за наставу физике у нашој школи, шампион у мотивисању ученика да савладају и заволе њен предмет, рекордер по броју награда својих ученика на домаћим и међународним такмичењима и по броју ученика који су постали доктори физике и истраживачи у свим дисциплинама физике, код нас, али и у свету. Наташа Чалуковић рођена је 12. маја 1955. године у Земуну, Математичку гимназију завршила је 1974. године, а физику на Природно-математичком факултету у Београду 1978. године. На изненађење својих професора, који су очекивали да ће изабрати науку и остати на Факултету, Наташа се одмах запослила као професор у својој гимназији и ту је непрекидно радила од септембра 1978. године до пензије маја 2020. године, дакле готово 42 године.

Наташа је дала изузетан допринос настави физике - објавила око 30 уџбеника и збирки задатака за ученике основних школа, гимназија и Математичке гимназије, као и гимназија у Црној Гори. Добитница је Награде „Доситеј Обрадовић“ 1993. и Награде града Београда за образовање 2009.

Када је том приликом школа организовала скромну свечаност, пристигли су Наташини ученици из свих генерација да јој честитају, тако да је Свечана сала гимназије била испуњена до последњег места. Посебно занимљив је чланак о Наташи објављен у научном часопису „Euro Physics News“, a чији аутори су некадашњи Наташини ученици Зоран Хаџибабић, професор на Универзитету Кембриџ и Бранислав Цветковић из београдског Института за физику.

Наташа је много пута поновила да је рад у Математичкој гимназији за њу посао испуњен радошћу и поносом. Највише је обрадује кад некадашњи ученици дођу у своју школу да се похвале неким новим успехом, потраже савет или само да се испричају са својим професорима. Управо на тим изузетним односима са својим ђацима, али и на обостраном уважавању, разумевању, поштовању и искреном пријатељству са ученицима Наташа је изградила свој огромни ауторитет.

Памтићемо је као великог ентузијасту посебних способности, посвећености и топлине у раду са ученицима. Несебично је волела Математичку гимназију и до краја јој је била привржена.

Опширније...
Наши професори на научној конференцији ADG 2023.

Наши професори на научној конференцији ADG 2023.

Опште

У периоду од 20. септембра до 22. септембра 2023. године, на Математичком факултету у Београду, одржана је четрнаеста међународна научна конференција Automated Deduction in Geometry (ADG 2023), са педесет учесника из једанаест земаља. На овој конференцији учествовале су и Мирјана Катић, директор МГ и Бојана Матић, професорка геометрије у МГ.

Опширније...
Сребро за наше веслаче

Сребро за наше веслаче

Опште

У понедељак, 30. септембра 2023. године на Ади Циганлији одржано је такмичење "Dragon boat". Ученици МГ су освојили сребрну медаљу. Са ученицима је веслао професор физичког Урош Мишић.

Честитамо!

Опширније...