Навигација

Финале такмичења „МАТЕМАТИКА БЕЗ ГРАНИЦА“

ОпштеМЕЂУНАРОДНА ТАКМИЧЕЊА-фотографије

Ученици Математичке гимназије су ове школске године први пут учествовали на такмичењу „Математика без граница“. У прва три циклуса такмичења учествовало је преко 18000 ученика из 23 државе, подељених у девет старосних група, после чега су најуспешнији такмичари остварили право учешћа на финалном турниру.

У финалу такмичења „Математика без граница“, одржаном од 1. до 5. јула у Несебару у Бугарској, учествовало је 17 ученика Математичке гимназије. Наши ученици су постигли изузетне резултате, како у појединачној, тако и у екипној конкуренцији.

У појединачној конкуренцији освојено је девет златних, две сребрне и шест бронзаних медаља. Златне медаље освојили су Ања Тешевић 7а, Јован Стојадиновић 7а, Јован Милошевић 7б, Димитрије Јелић 8б, Мина Мијатовић 2е, Војин Бојић 3б, Јанко Поповић 1д, Новак Деспотовић 1д и Војин Митровић 1д. Сребрне медаље освојили су Владимир Ђурица 8б и Љиљана Коњевић 2а, а бронзане Нађа Петровић 8б, Тамара Стошић 8а, Анђела Несторовић 8а, Марко Трајковић 1д, Владимир Бранковић 1д и Милош Икодиновић 3б.

У екипном такмичењу надметали су се трочлани тимови, па смо у овој конкуренцији имали шест тимова – један у конкуренцији седмог, два у конкуренцији осмог разреда и три у конкуренцији средњих школа. Као и у појединачном финалу, и овде су сви наши ученици освојили медаље – један тим је награђен златном, пет тимова сребрним медаљама. Златну медаљу освојила је екипа коју су чинили Војин Бојић, Марко Трајковић и Милош Икодиновић.

После финалног такмичења сумирани су резултати комплетног овогодишњег циклуса такмичења и проглашени најуспешнији такмичари у свакој од категорија.

У категорији седмог разреда награђено је шесторо ученика, међу којима су и двоје ученика Математичке гимназије. Ања Тешевић, као најуспешнији такмичар у седмом разреду, освојила је прву награду. Другу награду освојио је Јован Стојадиновић.

У категорији осмог разреда награђено је пет ученика, међу којима и Димитрије Јелић (2. награда).

У категорији средњих школа додељено је пет награда, од чега три ученицима наше школе. Мина Мијатовић је апсолутни победник и једини освајач прве награде у овој категорији. Друге награде освојили су Јанко Поповић и Војин Бојић.

Ања Тешевић и Мина Мијатовић награђене су и пехаром MATH STAR, као најуспешнији такмичари овогодишњег циклуса из Србије.

У склопу финалног такмичења „Математика без граница“ одржано је и такмичење „Lodovico Ferrari“. Реч је о такмичењу у решавању алгебарских једначина, одржаном у част великог италијанског математичара који је рођен пре 500 година. Право учешћа имали су сви учесници финала од осмог разреда основне до четвртог разреда средње школе, а награде су додељене у сваком разреду појединачно. Од шест златних медаља, колико је додељено у ових пет категорија, четири су освојили ученици Математичке гимназије – Владимир Ђурица, Јанко Поповић, Мина Мијатовић и Војин Бојић. Сребрне медаље освојили су Љиљана Коњевић и Новак Деспотовић, а бронзане Владимир Бранковић, Марко Трајковић и Димитрије Јелић.

Ученици који су представљали Математичку гимназију у Несебару показали су одлично знање, али заслужују и посебне похвале за свој однос према екипи и према другим такмичарима, за показано интересовање и љубав према математици и изузетно понашање током боравка у Бугарској.

Екипу Математичке гимназије на финално такмичење водиле су наставнице Соња Чукић и Сандра Андрић.

Слике

  • /uploads/attachment/vest/7693/PXL_20220704_175820971.jpg
  • /uploads/attachment/vest/7693/PXL_20220704_180356971.jpg
  • /uploads/attachment/vest/7693/PXL_20220705_073315099.jpg
  • /uploads/attachment/vest/7693/PXL_20220705_075227862.jpg
  • /uploads/attachment/vest/7693/PXL_20220705_075911849.jpg