Навигација

Идентитет МГ

Добродошли у МГ

Mатематичка гимназија је јединствена средња школа у нашој земљи за талентоване ученике у области математике, информатике и природних наука. Основана је 1966. године, а од 2004/2005 обухвата и два завршна разреда основне школе.

Основне карактеристике рада Математичке гимназије су:

  • посебан одабир талентованих ученика кроз специфичан пријемни испит и правила уписа;
  • посебан план и програм кроз који се настава математике, информатике и физике изводи на изузетно високом нивоу;
  • доследно спровођење принципа да је талентовваном ученику неопходан надарени професор;
  • кроз брижљиво неговање наставног кадра, који се регрутују добрим делом из редова бивших ученика ове Школe;
  • Од посебног значаја је двосмерна сарадња са Универзитетом у Београду, Матиматичким институтом САНУ, Институтом за физику, тако да редовну наставу изводи двадесетак доктора наука и десетак магистара, и још отприлике толико је ангажовано кроз друге, додатне облике наставе;
  • одељења од 20 ученика, која се често деле на групе;
  • примена разноврсних облика наставе, од класичних до савремених, укључујући и менторску наставу;
  • тежња да се код ученика развија активан однос према знању, повезивању различитих предмета и садржаја, да се стимулише критички и стваралачки дух, да се истичу високе моралне, научне и општецивилизацијске вредности;
  • стално унапређивање наставе, као дуг, постепен и непрекидан процес, заснован и на сопственим искуствима и истраживањима, али и на искуствима најистакнутијих светских институција и научних ауторитета.

Организацијом наставе се баве, углавном, стручна већа, који окупљају наставнике и сараднике сродних група предмета. Координацијом рада стручних већа, у највећој мери се бави помоћник директора.

У досадашњем периоду Математичку гимназију завршило је готово седам хиљада ученика. Неки од њих су сада професори на Београдском универзитету, али и на другим универзитима широм света. Многи су остварили престижне научне каријере, сматра се да је Школа дала преко 500 доктора наука. Други су успешни у раду у великим светским компанијама, али и у бројним рачунарским центрима и институтима. Бројни наши ученици постали су и професори у Математичкој гимназији. Наши садашњи и бивши професори су аутори многобројних уџбеника и збирки задатака, предавачи на семинарима за стручно усавршавање наставника и чланови комисија Министарства просвете за израду нових планова и програма. Може се закључити да се, осим поноса и задовољства што су очуване изворне вредности и идеје, а преброђени највећи проблеми и препреке, у Математичкој гимназији осећа да је будућност у даљем развоју и унапређивању уз још веће ослањање на научна и технолошка достигнућа трећег миленијума. На међународним олимпијадама ученици Математичке гимназије су освојили преко 600 медаља, што је редак, ако не и јединствен успех једне школе у свету.

Поред изузетног успеха у области математике, физике, информатике и астрономије, ученици Математичке гимназије су успешни и у другим областима: освајају награде на републичким такмичењима из српског језика и књижевности, историје, шаха, а такође освајају престижне награде у глуми, рецитовању, спорту, мултимедијалним презентацијама, дебатовању итд.

Обавештења и најаве