Навигација

Међународна такмичења 2022.

SIMC2.0 је наследник Сингапурског међународног математичког изазова (SIMC). SIMC је било међународно такмичење у математичком моделирању које се одржава сваке две године у заједничкој организацији Гимназије NUS-а и Министарства просвете Сингапура од 2008. године. У 2018. години на SIMC-у су учествовале преко 53 школе из 33 земље. 2020. године SIMC је одржан онлајн због пандемије COVID-19.

Ове године су организатори прилагодили SIMC како би боље задовољили потребе за учењем младих у садашњим временима уз укључивање рачунарског моделирања. Такође, идеја такмичења је  да се промовише интердисциплинарно размишљање наводећи учеснике да примењују математику и рачунарство за решавање проблема из стварног света. Додат је SIMC2.0 Јуниор Изазов са циљем да се допре до млађих ученика (узраста од 14 до 16 година) и подстакне њихово интересовање за рачунарско моделирање у раном узрасту. SIMC2.0 Сениор Изазов задржао је строгост оригиналног SIMC изазова, са јачим рачунарским елементом.

Математичка гимназија је ове године добила позив организатора и представљала је Србију у њеном првом учешћу на овом такмичењу, и у обе категорије, а посебно у јуниорској, остварила одличан резултат.

Јуниорска екипа освојила је награде: Специјалну награду за Извештај (Special Award (Report)) као и Посебну награду за допринос (Merit Award), док је Сениорска екипа освојила Награду за учешће.

Такмичење је одржано у више етапа на даљину у периоду од 08.11. до 12.11.2022.

Јуниорску екипу чинили су наши ученици другог разреда:

 • Војислав Андрић
 • Новак Деспотовић
 • Војин Митровић

Сениорску екипу чинили су ученици четвртог и трећег разреда:

 • Александар Вишњић
 • Гвозден Лапчевић
 • Вукашин Пантелић

Лидери екипе Србије били су Милица Мисојчић Огњановић из Математичке гимназије у Београду и Владимир Шарић, сарадник у настави у Математичкој гимназији.

Званични сајт такмичења


Иранска геометријска олимпијада (ИГО) међународно је такмичење из геометрије на којем је Србија ове године учествовала по први пут. На 9. издању овог такмичења учествовало је преко 8300 ученика из 60 земаља из целог света, а такмичење је реализовано на начин да су ученици радили такмичење у својим земљама под надзором својих лидера, а најбоља 4 рада у свакој категорији послати су организаторима у Иран.

Такмичење у Србији одржано је 14. октобра у Математичкој гимназији у Београду и учествовало је преко 30 ученика.  Учесници су били подељени у 4 категорије: елементарну (7. и 8. разред), средњу (1. и 2. разред средње школе), напредну (3. и 4. разред средње школе) и слободну (сви заинтересовани математичари, неовисно о узрасту) при чему су млађи ученици могли да се такмиче у категорији за старији узраст.

Лидери екипе Србије били су др Миљан Kнежевић, доцент на Математичком факултету у Београду и Борис Станковић студент Математичког факултета у Београду.

Екипа Србије постигла је веома запажене резултате у свом првом учешћу.

ЕЛЕМЕНТАРНА KАТЕГОРИЈА

 • Ања Тешевић ЗЛАТНА МЕДАЉА
 • Јован Стојадиновић СРЕБРНА МЕДАЉА
 • Вања Јеловац БРОНЗАНА МЕДАЉА
 • Јован Милошевић БРОНЗАНА МЕДАЉА

СРЕДЊА KАТЕГОРИЈА

 • Војислав Андрић СРЕБРНА МЕДАЉА
 • Нина Шушић БРОНЗАНА МЕДАЉА
 • Марија Михајловић БРОНЗАНА МЕДАЉА

НАПРЕДНА KАТЕГОРИЈА 

 • Стефан Шебез БРОНЗАНА МЕДАЉА
 • Данило Ранђеловић БРОНЗАНА МЕДАЉА

Честитамо такмичарима и лидерима!

Званични сајт такмичења


Екипа Србије на 19. Међународној јуниорској научној олимпијади, одржаној од 2. до 12. децембра 2022. године у Колумбији, постигла је леп успех освајањем три медаље:

 • Андреј Дробњаковић, Математичка гимназија - сребрна медаља
 • Јован Кулезић, Математичка гимназија - бронзана медаља
 • Лидија Букуров, гим. "Ј.Ј.Змај", Нови Сад - бронзана медаља

Тим су чинила још три ученика Математичке гимназије - Огњен Никшић, Ива Живковић и Никола Стефановић.

Честитамо свим ученицима!


На XIV Међународном турниру из информатике (XIV International Tournament of Informatics), које је одржано од 23. до 27. новембра у организацији из града Шумена у Бугарској, екипа Србије је учествовала са 8 ученика основношколског узраста и 16 средњошколаца, најбољих информатичара који су изабрани на основу циклуса такмичења у организацији Друштва математичара Србије. Наши ученици су освојили укупно 9 медаља.

У конкуренцији средњошколаца, Милош Милутиновић је освојио златну, Матеја Вукелић и Филип Бојковић сребрну, а Немања Мајски, Урош Kостадиновић, Богдан Петровић и Михаило Јанчевић бронзану медаљу.

У конкуренцији такмичара основношколског узраста, Стефан Шебез и Војин Митровић су се окитили бронзаним одличјем.

Такмичари су задатке радили онлајн, у просторијама Математичке гимназије и Математичког факултета у Београду.

Вође екипе су били Алекса Милисављевић и Младен Пузић, а на такмичењу су дежурали Павле Мартиновић, Милица Мићић, Душан Попадић, Филип Марић и Момчило Тошић.


У девет узрасних категорија овогодишње јесење рунде међународног такмичења „Математика без граница“ учествовало је преко 22 000 такмичара из 24 земље, међу којима и 70 ученика наше школе. Такмичење је одржано 18. октобра у Математичкој гимназији, у организацији стручног већа математике.

Наши ученици су освојили 6 златних, 7 сребрних и 15 бронзаних медаља.

Златне медаље:

Јован Стојадиновић 8а, Ања Тешевић 8а, Владимир Лукић 1д, Војислав Андрић 2д, Марко Трајковић 2д и Јован Михаиловић 2д.

Сребрне медаље:

Вања Јеловац 8б, Војин Бојић 4б, Мина Мијатовић 3е, Новак Деспотовић 2д, Јанко Поповић 2д, Љиљана Коњевић 3а и Војин Митровић 2д.

Бронзане медаље:

Ђорђе Шекарић 7б, Огњен Дмитровић 8б, Јован Милошевић 8б, Зоран Димитријевић 8б, Лука Миљковић 8б, Милош Икодиновић 4б, Урош Недић 1д, Милан Икодиновић 1д, Андреј Пешић 1д, Немања Хаџи-Ђикић 1е, Владимир Ђурица 1а, Душан Кисић 1а, Нађа Петровић 1д, Никола Манојловић 1е и Тамара Стошић 1б.

Честитамо добитницима медаља и желимо пуно успеха свим такмичарима у наредној рунди!


Селена Токовић, ученица трећег разреда, освојила је прву награду на Регионалном такмичењу „Пословни изазов“ које је одржано у Хотелу М у среду, 9. новембра 2022. године.

Ово такмичење има за циљ да ученицима пружи увид у савремени начин пословања и мотивише их да размишљају проактивно и своје идеје спроведу у дело. Развијањем вештина на иновативан начин, ученици унапређују свој предузетнички дух и повећавају могућности за запошљавање.

Нашу школу су на такмичењу представљали, поред Селене, и Марко Попадић и Никола Грујић. На такмичењу је учествовало укупно 105 ученика из 30 школа. Организатор такмичења је организација Достигнућа младих.

Учесници такмичења су били подељени у петочлане тимове и осмишљавали су идеју као одговор на постављени „изазов“. Овогодишњи изазов је био да се осмисле производ или услуга који ће елиминисати прекомерну изложеност штетним звуковима у великим градовима. Ученици су размишлали како може да се смањи или неутралише бука којом смо окуржени на сваком кораку и тражили су начин како да се тишина „ушуња на велика врата“ и постане део метропола попут Београда.

Чланови жирија су били представници компанија NCR Foundation, UniCredit Bank, CAMEUSE, Nestle и Универзитета Метрополитан.

Прво место освојио је тим број 5 који су осмислили бежичне слушалице које аутоматски препознају буку и пригушују је тако да у миру можете наставити своје активности. Поред Селене Токовић, ову фантастичну петорку чинили су још: Милица Јелић (Средња школа, Барајево), Михајло Вучковић (Техничка школа “Железник”), Милош Алексић (Геодетска техничка школа) и Соња Мудрић (Четврта гимназија). Друго место заузео је тим број 12 који је проблем звучног загађења решио прављењем пригушивача за моторна возила. Треће место освојио је тим број 9 који су осмислили завесу од рециклираних и еколошких материјала за редуковање буке.


Ученици Математичке гимназије су ове године учествовали, четврти пут за редом, на Међународном турниру у математичком моделирању у организацији Advanced Education Science Centre of Moscow State University. Такмичење је и ове године одржано на даљину, услед тренутне ситуације, од 29.10. до 6.11.

Такмичење се састојало из 2 екипна и 2 појединачна дела. Такмичило се 23 тима (већином четворочлана) из Русије, Кине, Тајланда, Србије… Састав српског тима чинило је четири ученика Математичке гимназије – Матеја Вукелић ученик четвртог разреда и Филип Бојковић, Матеја Безаревић и Мина Мијатовић ученици трећег разреда, у пратњи професорке Иване Јовановић вође екипе.

 • Филип Бојковић је освојио другу награду на такмичењу из примењене физике као и другу награду на такмичењу из примењене математике
 • Мина Мијатовић освојила је трећу награду на такмичењу из примењене физике
 • Матеја Вукелић трећу награду на такмичењу из примењене математике.

Наша екипа у збирном пласману освојила је 2. награду на такмичењу из примењене физике и 2. награду на такмичењу из примењене математике.

Ученици Математичке гимназије овим су, још једном, показали да је тимски дух оно што се посебно развија и негује у Математичкој гимназији.


Друга Европска информатичка олимпијада за девојке (ЕГОИ) одржана је од 16. до 23. октобра 2022. године у Анталији (Турска). На такмичењу је учествовало око 176 такмичарки из 44 државе из целог света.

Екипа Србије састављена од четири ученице Математичке гимназије освојила је три медаље:

 • Ања Дожић – сребрна медаља
 • Софија Чебашек – сребрна медаља
 • Ања Милошевић – бронзана медаља
 • Ива Живковић –

Лидери тима су били Драган Урошевић и Алекса Милисављевић.

Захваљујемо се Телекому Србија а.д. који је омогућио да наше девојке отпутују на ово престижно такмичење.

Честитамо нашим ученицама!


Од 3. до 8. октобра 2022. године у Букурешту одржана је Балканска олимпијада из информатике. Такмичила су се 63 такмичара из 18 земаља. Тим Србије је освојио три сребрне и једну бронзану медаљу:

 • Матеја Вукелић, ученик Математичке гимназије – сребрна медаља
 • Тони Шкрљељ, ученик гим. „Ј.Ј. Змај“, Нови Сад – сребрна медаља
 • Јован Бенгин, ученик Математичке гимназије – сребрна медаља
 • Филип Бојковић, ученик Математичке гимназије – бронзана медаља

Лидери: Владимир Миловановић и Младен Пузић.

Истовремено се одржало и престижно међународно такмичење из информатике за ученике средњих школа Румунски мастер из информатике. Сваки члан српске екипе је освојио медаљу:

 • Матеја Вукелић, ученик Математичке гимназије – златна медаља
 • Јован Бенгин, ученик Математичке гимназије – сребрна медаља
 • Тони Шкрљељ, ученик гим. „Ј.Ј. Змај“, Нови Сад – сребрна медаља
 • Филип Бојковић, ученик Математичке гимназије – бронзана медаља

Честитамо!


Од 7. до 10. октобра одржано је четврто издање Балканске олимпијаде из физике на даљину у организацији Кипарског друштва физичара под покровитељством Балканске уније физичара и Европског друштва физичара.

На такмичењу усмереном ка млађим ученицима средњих школа учествовала је и екипа Србије у чијем саставу су били и троје ученика Математичке гимназије који су остварили сјајне резултате.

У конкуренцији екипа из девет земаља чланица као и пет гостујућих земаља наши ученици су освојили:

 • Јован Милићев - бронзана медаља
 • Јован Николић - бронзана медаља
 • Јана Шишовић - бронзана медаља.

Поред наших ученика нашу земљу је представљао и Михајло Цвејић, ученик гимназије "Јован Јовановић Змај" у Новом Саду, који је такође освојио бронзану медаљу.

Екипу су водили наставници физике Иван Станић и Душан Ђорђевић као и професорка гимназије "Јован Јовановић Змај" Снежана Булајић.

Свим ученицима честитамо на оствареним резултатима и желимо још више успеха у будућности.


На 6. Европској јуниорској информатичкој олимпијади која се одржала од 19. до 25. септембра 2022. године ученици Математичке гимназије освојили су две бронзане медаље и две похвале:

 • Војин Митровић, ученик 2д Математичке гимназије освојио је бронзану медаљу
 • Јован Кулезић, ученик 1д Математичке гимназије освојио је бронзану медаљу
 • Војислав Андрић, ученик 2д Математичке гимназије освојио је похвалу
 • Стефан Шебез, ученик 1д Математичке гимназије освојио је похвалу
 • Ива Живковић, ученица 1д Математичке гимназије освојила је похвалу

Такмичење је одржано онлајн, а домаћин је била Украјина. Организатор такмичења за Србију је било Друштво математичара Србије, а одржало се на Математичком факултету.

Честитамо свим нашим такмичарима!


Јуниорска балканска информатичка олимпијада (Junior Balcan Olympiad in Informatics – JBOI) одржана је у граду Дорохој у Румунији, од 29. августа до 3. септембра 2022. године. На олимпијади је учествовало укупно 47 такмичара из 12 земаља. Тим Србије је освојио три медаље и једну похвалу:

 • Војислав Андрић, ученик првог разреда Математичке гимназије у Београду освојио је сребрну медаљу
 • Јован Кулезић, ученик осмог разреда ОШ „Анта Богићевић“ у Лозници (сада ученик првог разреда МГ)  освојио је бронзану медаљу
 • Стефан Шебез, ученик осмог разреда Гимназије „Јован Јовановић Змај“ у Новом Саду ада ученик првог разреда МГ) освојили је бронзану медаљу
 • Константин Пашић, ученик осмог разреда ОШ „Бановић Страхиња“ у Београду добио је похвалу.

Руководиоци екипе биле су Марија Тасић – Педагошки факултет у Врању Универзитета у Нишу и Јелена Матејић – Природно-математички факултет Универзитета у Нишу.


Међународна информатичка олимпијада (International Olympiad in Informatics – IOI) одржана је у Индонезији од 7. до 15. августа 2022. године. На олимпијади је учествовало укупно 349 такмичара из 88 земаља. Четворочлана екипа Србије одабрана је на основу низа такмичења овогодишњег циклуса, у организацији Друштва математичара Србије, а под покровитељством Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије.

Јован Бенгин, ученик четвртог разреда и Матеја Вукелић, ученик трећег разреда Математичке гимназије у Београду, освојили су сребрне медаље.

Филип Бојковић, ученик другог разреда Математичке гимназије у Београду, освојио је бронзану медаљу.

Четврти члан екипе био је Тони Шкријељ, ученик четвртог разреда Гимназије „Јован Јовановић Змај“ у Новом Саду.

Руководиоци екипе су били Марко Савић – Природно-математички факултет Универзитета у Новом Саду и Павле Мартиновић – Математички факултет Универзитета у Београду.


На 63. Међународној математичкој олимпијади, која се од 9. јула до 16. јула одржава у Ослу, Норвешка, ученици олимпијског тима Републике Србије окитили су се са четири медаље.

Ученици Математичке гимназије у Београду, Гвозден Лапчевић и Матеја Вукелић, освојили су сребрне медаље, док су се бронзаним медаљама окитили ученици Милан Гелић, Математичка гимназија, Београд, и Андрија Живадиновић, Гимназија "Светозар Марковић", Ниш.

Такође, похвалама су награђени и ученици Математичке гимназије, Београд, Александар Вишњић и Вукашин Пантелић.

У званичној конкуренцији на такмичењу је учествовало 589 ученика из 104 земље Света. Сјајни резултати који су постигнути плод су дугогодишњег рада и залагања, како самих ученика, тако и њихових професора. Овогодишњи циклус математичких такмичења, као и припреме за ИМО, организовало је Друштво математичара Србије (ДМС), уз подршку Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије.

Руководиоци ИМО тима Републике Србије: др Владимир Балтић, ВИШЕР, Београд, др Миљан Kнежевић, Универзитет у Београду, Математички факултет


Ученици Математичке гимназије су ове школске године први пут учествовали на такмичењу „Математика без граница“. У прва три циклуса такмичења учествовало је преко 18000 ученика из 23 државе, подељених у девет старосних група, после чега су најуспешнији такмичари остварили право учешћа на финалном турниру.

У финалу такмичења „Математика без граница“, одржаном од 1. до 5. јула у Несебару у Бугарској, учествовало је 17 ученика Математичке гимназије. Наши ученици су постигли изузетне резултате, како у појединачној, тако и у екипној конкуренцији.

У појединачној конкуренцији освојено је девет златних, две сребрне и шест бронзаних медаља. Златне медаље освојили су Ања Тешевић 7а, Јован Стојадиновић 7а, Јован Милошевић 7б, Димитрије Јелић 8б, Мина Мијатовић 2е, Војин Бојић 3б, Јанко Поповић 1д, Новак Деспотовић 1д и Војин Митровић 1д. Сребрне медаље освојили су Владимир Ђурица 8б и Љиљана Коњевић 2а, а бронзане Нађа Петровић 8б, Тамара Стошић 8а, Анђела Несторовић 8а, Марко Трајковић 1д, Владимир Бранковић 1д и Милош Икодиновић 3б.

У екипном такмичењу надметали су се трочлани тимови, па смо у овој конкуренцији имали шест тимова – један у конкуренцији седмог, два у конкуренцији осмог разреда и три у конкуренцији средњих школа. Као и у појединачном финалу, и овде су сви наши ученици освојили медаље – један тим је награђен златном, пет тимова сребрним медаљама. Златну медаљу освојила је екипа коју су чинили Војин Бојић, Марко Трајковић и Милош Икодиновић.

После финалног такмичења сумирани су резултати комплетног овогодишњег циклуса такмичења и проглашени најуспешнији такмичари у свакој од категорија.

У категорији седмог разреда награђено је шесторо ученика, међу којима су и двоје ученика Математичке гимназије. Ања Тешевић, као најуспешнији такмичар у седмом разреду, освојила је прву награду. Другу награду освојио је Јован Стојадиновић.

У категорији осмог разреда награђено је пет ученика, међу којима и Димитрије Јелић (2. награда).

У категорији средњих школа додељено је пет награда, од чега три ученицима наше школе. Мина Мијатовић је апсолутни победник и једини освајач прве награде у овој категорији. Друге награде освојили су Јанко Поповић и Војин Бојић.

Ања Тешевић и Мина Мијатовић награђене су и пехаром MATH STAR, као најуспешнији такмичари овогодишњег циклуса из Србије.

У склопу финалног такмичења „Математика без граница“ одржано је и такмичење „Lodovico Ferrari“. Реч је о такмичењу у решавању алгебарских једначина, одржаном у част великог италијанског математичара који је рођен пре 500 година. Право учешћа имали су сви учесници финала од осмог разреда основне до четвртог разреда средње школе, а награде су додељене у сваком разреду појединачно. Од шест златних медаља, колико је додељено у ових пет категорија, четири су освојили ученици Математичке гимназије – Владимир Ђурица, Јанко Поповић, Мина Мијатовић и Војин Бојић. Сребрне медаље освојили су Љиљана Коњевић и Новак Деспотовић, а бронзане Владимир Бранковић, Марко Трајковић и Димитрије Јелић.

Ученици који су представљали Математичку гимназију у Несебару показали су одлично знање, али заслужују и посебне похвале за свој однос према екипи и према другим такмичарима, за показано интересовање и љубав према математици и изузетно понашање током боравка у Бугарској.

Екипу Математичке гимназије на финално такмичење водиле су наставнице Соња Чукић и Сандра Андрић.


11. и 12. јуна 2022. године у Паризу одржано је Европско јуниорско такмичење из роботике (EUROBOT JUNIOR 2022) на којем су се такмичила 72 ученика, односно 18 екипа.

Ове године екипа Математичке гимназије је први пут учествовала на овом такмичењу и освојила 11. место. Наш тим су чинили ученици: Филип Бајрактари, Филип Јеремић, Коста Стојановић, Никола Ковачевић и професор Јовица Милосављевић.

Такмичење се изводило тако да су се тимови такмичили међусобно. Један меч траје 100 секунди. На столу, на коме је мапа са задатим координатама препрека и постављеним предметима, робот треба да однесе са једне задате тачке на другу. Наш тим је имао два робота - први је био управљачки којим возач управља, док је други робот био аутономан.

Наши ученици су у врло кратком року и великим трудом и залагањем направили оба робота након што су победили на Државном такмичењу у Новом Саду.

Приликом боравка у Паризу наш тим је примила амбасадорка Србије у Паризу госпођа Наташа Марић.

Захваљујемо се компанијама које су имале велико разумевање и помогле да наш тим оде у Париз. То су: Hooloovoo, Tenderly, HDL Design House, Smart Cat. Без ваше помоћи наши ученици не би могли да оду на ово престижно такмичење. Хвала!

Честитамо нашим ученицима и професору Јовици Милосављевићу!


Седма Kавказка олимпијада из математике одржана је онлајн у периоду од 11. до 16. марта 2022. године. Учествовали су такмичари из 21 државе. 

Постигнути су следећи резултати:

 • Богдан Здравковић - трећа награда
 • Милош Крнета - похвала
 • Ања Шушњар - похвала
 • Лука Вукотић - 

На 18. Међународној Жаутиковској олимпијади из математике, физике и информатике која је ове године одржана на даљину од 16. до 23. фебруара ученици Математичке гимназије су остварили запажен успех. Освојили су три златне и три бронзане медаље у конкуренцији 1170 учесника из 21 земље. Екипу Математичке гимназије чинили су ученици Енги Игор, Вукелић Матеја и Гелић Милан, који су се такмичили из математике, Хип Вук и Лакић Никола, који су учествовали на такмичењу из физике и из информатике Бенгин Јован и Александар Вишњић. Медаље су освојили:

Из математике:

 • Игор Енгли - златна
 • Матеја Вукелић - златна
 • Милан Гелић - бронзана

Из физике:

 • Вук Хип - бронзана
 • Никола Лакић - бронзана

Из информатике:

 • Јован Бенгин - златна
 • Александар Вишњић -

Сви заједно допринели су трећој награди коју је екипа Математичке гимназије освојила у конкуренцији најбољих средњих школа.

Екипу су водили професори Математичке гимназије Бобан Маринковић и Иван Станић.


У овогодишњој зимској рунди међународног такмичења „Математика без граница“ учествовали су ученици из 23 земље, међу којима и 80 ученика наше школе. Такмичење је одржано 25. јануара у Математичкој гимназији у организацији стручног већа математике.

Наши ученици освојили су 6 златних, 6 сребрних и 20 бронзаних медаља.

Златне медаље:

Јован Милошевић 7б, Владимир Лукић 8а, Милан Икодиновић 8б, Мина Мијатовић 2е, Војислав Андрић 1д и Војин Митровић 1д.

Сребрне медаље:

Лука Миљковић 7б, Милош Икодиновић 3б, Новак Деспотовић 1д, Стефан Схрестха 3а, Владимир Брнаковић 1д и Марко Трајковић 1д.

Бронзане медаље:

Вања Јеловац 7б, Мина Дабовић 7б, Данило Миленковић 8а, Нађа Петровић 8б, Вера Пурић 8б, Матеја Марков 8б, Леа Петровић 8а, Андреј Пешић 8б, Милутин Пашић 8а, Тамара Стошић 8а, Урош Недић 8а, Софија Чебашек 1д, Љиљана Коњевић 2а, Марко Павловић 3ц, Мила Миленић 2а, Ана Сибиновић 3ц, Марко Радојевић 2е, Милица Влашкалић 1ц, Стеван Маринковић 3а и Марија Михајловић 1д.

Обавештења и најаве