Навигација

Међународна такмичења 2022.

На 6. Европској јуниорској информатичкој олимпијади која се одржала од 19. до 25. септембра 2022. године ученици Математичке гимназије освојили су две бронзане медаље и две похвале:

 • Војин Митровић, ученик 2д Математичке гимназије освојио је бронзану медаљу
 • Јован Кулезић, ученик 1д Математичке гимназије освојио је бронзану медаљу
 • Војислав Андрић, ученик 2д Математичке гимназије освојио је похвалу
 • Стефан Шебез, ученик 1д Математичке гимназије освојио је похвалу
 • Ива Живковић, ученица 1д Математичке гимназије освојила је похвалу

Такмичење је одржано онлајн, а домаћин је била Украјина. Организатор такмичења за Србију је било Друштво математичара Србије, а одржало се на Математичком факултету.

Честитамо свим нашим такмичарима!


Јуниорска балканска информатичка олимпијада (Junior Balcan Olympiad in Informatics – JBOI) одржана је у граду Дорохој у Румунији, од 29. августа до 3. септембра 2022. године. На олимпијади је учествовало укупно 47 такмичара из 12 земаља. Тим Србије је освојио три медаље и једну похвалу:

 • Војислав Андрић, ученик првог разреда Математичке гимназије у Београду освојио је сребрну медаљу
 • Јован Кулезић, ученик осмог разреда ОШ „Анта Богићевић“ у Лозници (сада ученик првог разреда МГ)  освојио је бронзану медаљу
 • Стефан Шебез, ученик осмог разреда Гимназије „Јован Јовановић Змај“ у Новом Саду ада ученик првог разреда МГ) освојили је бронзану медаљу
 • Константин Пашић, ученик осмог разреда ОШ „Бановић Страхиња“ у Београду добио је похвалу.

Руководиоци екипе биле су Марија Тасић – Педагошки факултет у Врању Универзитета у Нишу и Јелена Матејић – Природно-математички факултет Универзитета у Нишу.


Међународна информатичка олимпијада (International Olympiad in Informatics – IOI) одржана је у Индонезији од 7. до 15. августа 2022. године. На олимпијади је учествовало укупно 349 такмичара из 88 земаља. Четворочлана екипа Србије одабрана је на основу низа такмичења овогодишњег циклуса, у организацији Друштва математичара Србије, а под покровитељством Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије.

Јован Бенгин, ученик четвртог разреда и Матеја Вукелић, ученик трећег разреда Математичке гимназије у Београду, освојили су сребрне медаље.

Филип Бојковић, ученик другог разреда Математичке гимназије у Београду, освојио је бронзану медаљу.

Четврти члан екипе био је Тони Шкријељ, ученик четвртог разреда Гимназије „Јован Јовановић Змај“ у Новом Саду.

Руководиоци екипе су били Марко Савић – Природно-математички факултет Универзитета у Новом Саду и Павле Мартиновић – Математички факултет Универзитета у Београду.


На 63. Међународној математичкој олимпијади, која се од 9. јула до 16. јула одржава у Ослу, Норвешка, ученици олимпијског тима Републике Србије окитили су се са четири медаље.

Ученици Математичке гимназије у Београду, Гвозден Лапчевић и Матеја Вукелић, освојили су сребрне медаље, док су се бронзаним медаљама окитили ученици Милан Гелић, Математичка гимназија, Београд, и Андрија Живадиновић, Гимназија "Светозар Марковић", Ниш.

Такође, похвалама су награђени и ученици Математичке гимназије, Београд, Александар Вишњић и Вукашин Пантелић.

У званичној конкуренцији на такмичењу је учествовало 589 ученика из 104 земље Света. Сјајни резултати који су постигнути плод су дугогодишњег рада и залагања, како самих ученика, тако и њихових професора. Овогодишњи циклус математичких такмичења, као и припреме за ИМО, организовало је Друштво математичара Србије (ДМС), уз подршку Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије.

Руководиоци ИМО тима Републике Србије: др Владимир Балтић, ВИШЕР, Београд, др Миљан Kнежевић, Универзитет у Београду, Математички факултет


Ученици Математичке гимназије су ове школске године први пут учествовали на такмичењу „Математика без граница“. У прва три циклуса такмичења учествовало је преко 18000 ученика из 23 државе, подељених у девет старосних група, после чега су најуспешнији такмичари остварили право учешћа на финалном турниру.

У финалу такмичења „Математика без граница“, одржаном од 1. до 5. јула у Несебару у Бугарској, учествовало је 17 ученика Математичке гимназије. Наши ученици су постигли изузетне резултате, како у појединачној, тако и у екипној конкуренцији.

У појединачној конкуренцији освојено је девет златних, две сребрне и шест бронзаних медаља. Златне медаље освојили су Ања Тешевић 7а, Јован Стојадиновић 7а, Јован Милошевић 7б, Димитрије Јелић 8б, Мина Мијатовић 2е, Војин Бојић 3б, Јанко Поповић 1д, Новак Деспотовић 1д и Војин Митровић 1д. Сребрне медаље освојили су Владимир Ђурица 8б и Љиљана Коњевић 2а, а бронзане Нађа Петровић 8б, Тамара Стошић 8а, Анђела Несторовић 8а, Марко Трајковић 1д, Владимир Бранковић 1д и Милош Икодиновић 3б.

У екипном такмичењу надметали су се трочлани тимови, па смо у овој конкуренцији имали шест тимова – један у конкуренцији седмог, два у конкуренцији осмог разреда и три у конкуренцији средњих школа. Као и у појединачном финалу, и овде су сви наши ученици освојили медаље – један тим је награђен златном, пет тимова сребрним медаљама. Златну медаљу освојила је екипа коју су чинили Војин Бојић, Марко Трајковић и Милош Икодиновић.

После финалног такмичења сумирани су резултати комплетног овогодишњег циклуса такмичења и проглашени најуспешнији такмичари у свакој од категорија.

У категорији седмог разреда награђено је шесторо ученика, међу којима су и двоје ученика Математичке гимназије. Ања Тешевић, као најуспешнији такмичар у седмом разреду, освојила је прву награду. Другу награду освојио је Јован Стојадиновић.

У категорији осмог разреда награђено је пет ученика, међу којима и Димитрије Јелић (2. награда).

У категорији средњих школа додељено је пет награда, од чега три ученицима наше школе. Мина Мијатовић је апсолутни победник и једини освајач прве награде у овој категорији. Друге награде освојили су Јанко Поповић и Војин Бојић.

Ања Тешевић и Мина Мијатовић награђене су и пехаром MATH STAR, као најуспешнији такмичари овогодишњег циклуса из Србије.

У склопу финалног такмичења „Математика без граница“ одржано је и такмичење „Lodovico Ferrari“. Реч је о такмичењу у решавању алгебарских једначина, одржаном у част великог италијанског математичара који је рођен пре 500 година. Право учешћа имали су сви учесници финала од осмог разреда основне до четвртог разреда средње школе, а награде су додељене у сваком разреду појединачно. Од шест златних медаља, колико је додељено у ових пет категорија, четири су освојили ученици Математичке гимназије – Владимир Ђурица, Јанко Поповић, Мина Мијатовић и Војин Бојић. Сребрне медаље освојили су Љиљана Коњевић и Новак Деспотовић, а бронзане Владимир Бранковић, Марко Трајковић и Димитрије Јелић.

Ученици који су представљали Математичку гимназију у Несебару показали су одлично знање, али заслужују и посебне похвале за свој однос према екипи и према другим такмичарима, за показано интересовање и љубав према математици и изузетно понашање током боравка у Бугарској.

Екипу Математичке гимназије на финално такмичење водиле су наставнице Соња Чукић и Сандра Андрић.


11. и 12. јуна 2022. године у Паризу одржано је Европско јуниорско такмичење из роботике (EUROBOT JUNIOR 2022) на којем су се такмичила 72 ученика, односно 18 екипа.

Ове године екипа Математичке гимназије је први пут учествовала на овом такмичењу и освојила 11. место. Наш тим су чинили ученици: Филип Бајрактари, Филип Јеремић, Коста Стојановић, Никола Ковачевић и професор Јовица Милосављевић.

Такмичење се изводило тако да су се тимови такмичили међусобно. Један меч траје 100 секунди. На столу, на коме је мапа са задатим координатама препрека и постављеним предметима, робот треба да однесе са једне задате тачке на другу. Наш тим је имао два робота - први је био управљачки којим возач управља, док је други робот био аутономан.

Наши ученици су у врло кратком року и великим трудом и залагањем направили оба робота након што су победили на Државном такмичењу у Новом Саду.

Приликом боравка у Паризу наш тим је примила амбасадорка Србије у Паризу госпођа Наташа Марић.

Захваљујемо се компанијама које су имале велико разумевање и помогле да наш тим оде у Париз. То су: Hooloovoo, Tenderly, HDL Design House, Smart Cat. Без ваше помоћи наши ученици не би могли да оду на ово престижно такмичење. Хвала!

Честитамо нашим ученицима и професору Јовици Милосављевићу!


Седма Kавказка олимпијада из математике одржана је онлајн у периоду од 11. до 16. марта 2022. године. Учествовали су такмичари из 21 државе. 

Постигнути су следећи резултати:

 • Богдан Здравковић - трећа награда
 • Милош Крнета - похвала
 • Ања Шушњар - похвала
 • Лука Вукотић - 

На 18. Међународној Жаутиковској олимпијади из математике, физике и информатике која је ове године одржана на даљину од 16. до 23. фебруара ученици Математичке гимназије су остварили запажен успех. Освојили су три златне и три бронзане медаље у конкуренцији 1170 учесника из 21 земље. Екипу Математичке гимназије чинили су ученици Енги Игор, Вукелић Матеја и Гелић Милан, који су се такмичили из математике, Хип Вук и Лакић Никола, који су учествовали на такмичењу из физике и из информатике Бенгин Јован и Александар Вишњић. Медаље су освојили:

Из математике:

 • Игор Енгли - златна
 • Матеја Вукелић - златна
 • Милан Гелић - бронзана

Из физике:

 • Вук Хип - бронзана
 • Никола Лакић - бронзана

Из информатике:

 • Јован Бенгин - златна
 • Александар Вишњић -

Сви заједно допринели су трећој награди коју је екипа Математичке гимназије освојила у конкуренцији најбољих средњих школа.

Екипу су водили професори Математичке гимназије Бобан Маринковић и Иван Станић.


У овогодишњој зимској рунди међународног такмичења „Математика без граница“ учествовали су ученици из 23 земље, међу којима и 80 ученика наше школе. Такмичење је одржано 25. јануара у Математичкој гимназији у организацији стручног већа математике.

Наши ученици освојили су 6 златних, 6 сребрних и 20 бронзаних медаља.

Златне медаље:

Јован Милошевић 7б, Владимир Лукић 8а, Милан Икодиновић 8б, Мина Мијатовић 2е, Војислав Андрић 1д и Војин Митровић 1д.

Сребрне медаље:

Лука Миљковић 7б, Милош Икодиновић 3б, Новак Деспотовић 1д, Стефан Схрестха 3а, Владимир Брнаковић 1д и Марко Трајковић 1д.

Бронзане медаље:

Вања Јеловац 7б, Мина Дабовић 7б, Данило Миленковић 8а, Нађа Петровић 8б, Вера Пурић 8б, Матеја Марков 8б, Леа Петровић 8а, Андреј Пешић 8б, Милутин Пашић 8а, Тамара Стошић 8а, Урош Недић 8а, Софија Чебашек 1д, Љиљана Коњевић 2а, Марко Павловић 3ц, Мила Миленић 2а, Ана Сибиновић 3ц, Марко Радојевић 2е, Милица Влашкалић 1ц, Стеван Маринковић 3а и Марија Михајловић 1д.