Навигација

Страни језици

Стручно веће страних језика

Изучавање страних језика у Математичкој гимназији има посебан значај и посвећује му се изузетна пажња првенствено због тога што су наши ученици заинтересовани да проширују своја сазнања, али и због тога што имају сасвим практичне разлоге које им намећу услови окружења у коме се школују и одрастају. Комбинација тих утицаја, као и стално ослањање на чињеницу да између математичког и језичког система постоји неодољива сличност, условили су посебан приступ подучавању страних језика.

Осим енглеског језика, који се у Математичкој гимназији изучава као обавезни предмет, настава је организована и за остале светске језике: немачки, руски, француски, италијански и шпански. Интересовање је изузетно, а почива на чињеници да млади и паметни људи траже нова знања и, наравно, нове изазове.

Убрзо, уз помоћ наставника, пронађу ону чаробну повезаност математичког система и система природних језика, а њихова способност апстрактног размишљања и закључивања олакшава им учење страних језика; а кад науче један, још два или три представљају нови изазов и задовољство. Вероватно је због тога и учење јапанског језика стекло велику популарност у Математичкој гимназији, а курс је организован у сарадњи са амбасадом Јапана у Београду.

Од почетка новог миленијума, наши ученици учествују и на такмичењима из страних језика која организује Друштво за стране језике у сарадњи са републичким Министарством просвете.

Као и на такмичењима из природних наука, тако и на такмичењима из страних језика постижу завидне резултате. Освојили су неколико првих места на републичким такмичењима из енглеског, немачког, руског и француског језика.

Списак успеха не би био потпун ако не бисмо споменули и такмичења која организују страни издавачи и Британски савет у Србији.

У последњих десет година освојили су и неколико награда на конкурсима кратке приче и поезије у организацији Британског савета и издавача MACMILLAN ENGLISH.

Поред интелектулних изазова и задовољстава, учење страних језика има за наше ученике и веома важну практичну вредност, не само док су у гимназији, него, можда још више, кад наставе школовање. Знајући да образујемо будуће интелектуалце и стручњаке, прилагодили смо наставу страних језика циљевима наших ученика: обучавамо их како да користе страну научну литературу и да своја знања из других области изразе на језику који није њихов матерњи. Пошто многи од њих желе (и успевају) да наставе школовање ван земље, познавање страних језика је неопходно. Уз одређену припрему и помоћ, они изузетно успешно полажу стандардизоване испите који им омогућавају упис на универзитете у иностранству на страном језику. И док настављају да показују сјајне резултате у научним областима за које су се определили на светским престижним универзитетима, сете се својих професора који су их подстакли и помогли да бар ту језичку баријеру сруше на самом почетку и да се лакше уклопе у нову средину.

Присетимо се да су, од самих почетака рада школе, наставу страних језика у Математичкој гимназији остваривале наше колеге Зора Пејић, Вера Грубетић, Олга Мосусов-Мокрањац, Александар Цветковић, Милан Савић, Мирсада Петковић и многи други, који су са пуно знања, љубави и ентузијазма учествовали у формирању изузетних генерација ученика Математичке гимназије. Ти су ученици, осим знања из њима омиљених научних дисциплина, понели из ове школе и завидно познавање страних језика.

 

НАЈВЕЋИ УСПЕСИ

 

Школске 2009/2010. године ученик 4.б разреда ЛУКА ГЛИГИЋ је ушао у најужи круг - десет финалиста на такмичењу "Beautiful Science" које организују British Council и Министарство за науку и технолошки развој. Овај пласман је победа сама по себи јер се нашао у рангу студената са факултета.

 

Лука Милићевић

Лука Милићевић ученик 4.д разреда Математичке гимназије добитник је признања Honourable Mention у изради есеја на енглеском језику на тему Улога науке у изградњи бољег света. Ученик је почасно признање добио у конкуренцији од 4 506 учесника из 134 земље! Такмичење су организовали Мировна фондација GOI из Јапана и UNESCO, уз подршку Министарства образовања, културе, спорта, наука и технологије Јапана.

 

 

 

 

Учесници Међународне летње школе руског језика - Москва, јул, 2008. ученица Соња Манојловић, професор руског језика Ирина Галкина.

Обавештења и најаве