Навигација

Међународна такмичења 2019.

 

Међународна јуниорска научна олимпијада одржана је од 3. до 12. децембра 2019. године у Катару (Доха). Тим Србије је освојио две сребрне и четири бронзане медаље и то:

 • Вук Хип (Математичка гимназија, Београд) - сребрна медаљу
 • Вукашин Ђиновић (гимназија Ј.Ј.Змај, Нови Сад) - сребрну медаљу
 • Ђорђе Паројчић (Математичка гимназија, Београд) - бронзану медаљу
 • Тара Бискуповић (Математичка гимназија, Београд) - бронзану медаљу
 • Ања Шушњар (Математичка гимназија, Београд) - бронзану медаљу
 • Марко Сладојевић (гимназија Ј.Ј.Змај, Нови Сад) - бронзану медаљу

Честитамо свим ученицима!


У суботу, 07.12.2019. у оквиру тринаестог такмичења Smart Kids ученици 3д Алекса Маџаревић и Ања Петровић учествовали су на такмичењу на којем су представили свој рад Has the reaction to climate change come too late?


Екипа Србије је и ове године учествовала на престижном Интернационалном турниру из информатике Џон Атанасов у Шумену, Бугарска (22.-24. новембар 2019) у саставу 4 сениора + 4 јуниора + лидери. Чланови екипе су бирани на основу резултата годишњег циклуса такмичења из рачунарства које организује Друштво математичара Србије. Резултати екипе су следећи:

 • Матеја Вукелић (Математичка гимназија, Београд) СРЕБРНА МЕДАЉА
 • Тадија Шебез (Гимназија Јован Јовановић Змај, Нови Сад) СРЕБРНА МЕДАЉА
 • Јован Бенгин (Математичка гимназија, Београд) БРОНЗАНА МЕДАЉА
 • Mарко Шишовић (Математичка гимназија, Београд) БРОНЗАНА МЕДАЉА
 • Милош Медић (Гимназија Јован Јовановић Змај, Нови Сад) БРОНЗАНА МЕДАЉА
 • Филип Бојковић (Математичка гимназија, Београд) БРОНЗАНА МЕДАЉА
 • Немања Мајски (ОШ Доситеј Обрадовић, Сомбор) БРОНЗАНА МЕДАЉА

Екипу су водили чланови Државних комисија за такмичења из рачунарства за ученике основних и средњих школа: Јелена Хаџи-Пурић и Владимир Миловановић.

Такмичење се одвија у два дана. Сваки дан ученици током 5 сати рада решавају по 3 задатка у програмском језику Ц++. И ове године такмичење је окупило одличну екипу аутора задатака и врхунских тренера из света такмичарског програмирања из топ 10 земаља. Драго нам је што се репрезентација Србије одлично представила и у такмичарском и у логистичком сегменту такмичења.

Честитамо најбољим младим програмерима Србије на успешном наступу у тако јакој конкуренцији (96 такмичара у сениорској конкуренцији, 92 такмичара у јуниорској конкуренцији).

Тим лидери Србије су активно учествовали и на workshop-у посвећеном такмичарском програмирању и раду са младим талентима, а професорка Јелена Хаџи-Пурић је обављала улогу chairman-a.


Ученици Математичке гимназије учествовали су на такмичењу КАМАChallenge у граду Перм у Русији у периоду од 8. до 10. новембра 2019. године. То је тимско такмичење из математике, физике, програмирања и спорта за ученике средњих школа. Наша школа (као једина школа ван Русије, већ традиционално, добија сваке године специјални позив као једна од најбољих математичких гимназија у свету) да учествује на овом такмичењу. Укупно је учествовало 10 екипa.

Нашу школу су представљали ученици: Сара Драгутиновић, Петар Самарџић, Страхиња Гвоздић и Урош Свилар.

На такмичењу из математике наши ђаци су освојили треће место, из испорта су овојили треће место, при чему су из кошарке били убедљиво први. Укупно су освојили четврто место.

Лидер тима: Драгица Ивковић.


Ученици Математичке гимназије су први пут ове године учествовали на Међународном такмичењу из математичког моделирања одржаног у Русији (Москва) од 27.10. до 03.11. у организацији Advanced Education Science Centre of Moscow State University. Такмичење се састојало из 4 дела - 2 екипна и 2 индивидуална. Такмичило се 22 тима (82 такмичара) из Русије, Кине, Тајланда, Србије…

Српски тим је био сачињен од четири ученика Математичке гимназије - Алексе Маџаревића, Анђеле Миловановић, Мине Спасојевић и Младена Пузића у пратњи професорке Иване Јовановић.

На индивидуалним такмичењима Алекса Маџаревић је освојио 1. место, а Мина Спасојевић је освојила 4. место као и 4. место у укупном пласману на свим индивидуалним такмичењима.

На главном делу екипног такмичења из математичког моделирања, наша екипа освојила је 2. место и тиме показала да је тимски дух још нешто што се развија и негује у Математичког гимназији.

У укупном пласману на целокупном такмичењу Математичка гимназија је освојила 2. место.

Математичка гимназија се захваљује Телекому Србије који је помогао да наш тим отпутује на ово такмичење.


На конференцији “Ученици будућности”, која је одржана у Москви у оквиру Сверуског фестивала науке, учествовали су ученици Математичке гимназије, Филип Колџић 4б, из области хемије и физике, и Ива Ђондовић 3ц, из области математике. Ове године конференција је први пут организована као интернационална. Филип Колџић је освојио специјалну награду за најбољи рад из науке о материјалима и почасну награду Московског државног универзитета Ломоносов у укупном пласману.


У Румунији у Букурешту, је од 9. до 12. октобра 2019. одржано престижно међународно такмичење из информатике за ученике средњих школа Romanian Master of Informatics. Сваки члан наше екипе је освојио медаљу:

 • Младен Пузић, ЗЛАТНА медаља
 • Јован Бенгин, БРОНЗАНА медаља
 • Марко Шишовић, БРОНЗАНА медаља
 • Матеја Вукелић, БРОНЗАНА медаља

Вођа екипе је била Јелена Хаџи-Пурић са Математичког факултета у Београду.

Наши ученици су наставили да нижу изузетне успехе имајући у виду да на овом међународном такмичењу се позивају елитни такмичари и њихови тренери. Учествовало је 118 такмичара и 29 тимова који су током два такмичарска дана решавали 6 задатка (по правилима Међународне олимпијаде из информатике).

Честитамо свим нашим ученицима, њиховим родитељима и професорима и осталим заслужним за укупан успех нашег тима који је опет у топ 5 земаља Европе у такмичарском програмирању.

Поред редовне наставе, наши такмичари су уложили ванредан напор да испрате ваншколско градиво које је заступљено на мастерс турниру из информатике.

Хвала директору и колективу Математичке гимназије што их подржава.


На 27. Балканској информатичкој олимпијади која се од 9. до 14. септембра 2019. године одржала у Атини, четворочлана информатичка екипа Србије освојила је две златне, једну сребрну и једну бронзану медаљу:

 • Тадија Шебез, Гимназија „Јован Јовановић Змај“, Нови Сад - златна медаља
 • Никола Пешић, Гимназија „Јован Јовановић Змај“, Нови Сад - златна медаља
 • Јован Бенгин, Математичка гимназија, Београд -  сребрна медаља
 • Младен Пузић, Математичка гимназија, Београд - бронзана медаља

Овим је екипа Србије остварила збирно најбољи резултат у конкуренцији 13 земаља, односно 55 такмичара који су учествовали на такмичењу. Наиме, Србија има укупно освојених 1411 бодова и налази се испред другопласиране Румуније са 1310 и трећепласиране Бугарске са 1060 бодова.

Вођа екипе Србије био је др Владимир Миловановић, доцент са Универзитета у Крагујевцу, а његов заменик Владимир Миленковић, студент са Универзитета у Кембриџу.

Званични сајт


На четвртој Међународној олимпијади метропола одржаној у Москви од 1. до 6. септембра, екипа града Београда освојила је другу екипну награду на главном такмичењу у конкуренцији 45 градова из 32 земље са 4 континента. Успех је самим тим већи јер су испред наше екипе били само тимови из градова Москва, Санкт Петерсбург и Шангај, док су иза остали Минск, Софија, Пекинг, Хонг Конг...

На Блиц-такмичењу одржаном првог дана, екипа је проглашена за једног од 8 победника. Осим екипних награда, дељене су и појединачне награде по предметима и то:

Математика:

 • Милош Милићев, златна медаља
 • Јован Торомановић, сребрна медаља

Физика:

 • Добрица Јовановић, златна медаља
 • Богдан Рајков, сребрна медаља

Информатика:

 • Младен Пузић, сребрна медаља
 • Јован Бенгин, сребрна медаља

Хемија:

 • Филип Колџић, златна медаља
 • Михаило Милошевић, сребрна медаља

Екипу града Београда чинило је ових осам ученика Математичке гимназије.

Вође екипе су били Ивана Вуковић, Иван Станић и Соња Чукић.


На Европској јуниорској олимпијади из информатике која је ове године одржана у Марибору (Словенија) од 23. до 28. августа, тим Србије освојио је једну сребрну и једну бронзану медаљу. Сребрну медаљу је освојио је Матеја Вукелић, ученик Математичке гимназије, а бронзану медаљу је освојио Милош Медић, ученик гим. "Ј.Ј. Змај" из Новог Сада.

Наш тим чинили су:

 • Матеја Вукелић, ученик Математичке гимназије
 • Милош Медић, ученик гим. "Ј.Ј. Змај" из Новог Сада
 • Филип Бојковић, ученик Математичке гимназије
 • Немања Мајски, ученик ОШ "Доситеј Обрадовић" из Сомбора

Тим је предводила професорка Јелена Хаџи-Пурић.


На управо завршеном такмичењу из хемије у Москви, трећем Међународном хемијском турниру, тим Београда је био другопласиран у свету и освојио сребрну медаљу. Тим Београда чинила су три ученика трећег разреда Математичке гимназије, Филип Kолџић, Михаило Милошевић и Бранка Kрњаја, као и двоје ученика Треће београдске гимназије и једна ученица Тринаесте београдске гимназије. Вође тима били су студенти Хемијског факултета у Београду, Анамарија Николетић, бивша ученица Математичке гимназиие, и Урош Стојиљковић. У појединачном пласману, Филип Kолџић је освојио друго а Михаило Милошевић треће место. Ово је велики успех за наше ученике пошто је ово једино међународно такмичење из хемије, осим Међународне хемијске олимпијаде, на коме учествује Србија .

На 31. Међународној  информатичкој олимпијади која се 4. до 11. августа 2019. одржаlа у Бакуу (Азербејџан) четворочлана информатичка екипа Србије је у конкуренцији 87 земаља учесница и 327 такмичара освојила 4 медаље (једну сребрну и три бронзане).
Појединачни успех такмичара је:
 • Тадија Шебез, 3. разред, гимназија Јован Јовановић Змај, Нови Сад, сребрна медаља
 • Никола Пешић, 4. разред, гимназија Јован Јовановић Змај, Нови Сад, бронзана медаља
 • Младен Пузић, 3. разред, Математичка гимназија, Београд, бронзана медаља
 • Јован Бенгин, 1. разред, Математичка гимназија, Београд, бронзана медаља

Међународна олимпијада из астрономије и астрофизике је ове године одржана у Мађарској у месту Kестхеј од 2. до 10. августа.

Павле Смиљанић, ученик трећег разреда Математичке гимназије освојио је похвалу.

У тиму који је представљао Србију на овој олимпијади учествовали су још:

 • Златан Васовић, ученик  Гимназије у Чачку
 • Ђорђе Милић, ученик другог разреда Математичк гимназије
 • Лука Царић, ученик трећег разреда Математичке гимназије
 • Момчило Тошић, ученик Гимназије "Светозар Марковић" Ниш - бронзана медаља

Руководиоци: др Соња Видојевић и мр Вера Прокић.

На олимпијади је учествовало 47 земаља из целог света са 52 тима, тј. око 260 ученика.


51. међународна хемијска олимпијада одржана је у Паризу од 21. до 29. јула 2019. Србија је била једна од 80 земаља учесница, а представљали су је: Михаило Милошевић из београдске Математичке гимназије, Игор Топаловић из Ужичке гимназије, Михаило Мирковић из Прве београдске гимназије и Александра Љубеновић из лесковачке Гимназије. Игор Топаловић је освојио сребрну медаљу, а Михајло Милошевић и Михајло Мирковић бронзане медаље, док је Александра Љубеновић добила похвалу.


60. Међународна олимпијада из математике за ученике средњих школа одржала се од 14. до 22. јула у Великој Британији. Tим Србије сачињен од шест ученика Математичке гимназије у Београду постигао је изванредан успех. Ово је први пут да тим Србије освоји чак три златне медаље, једну сребрну и две бронзане. Медаље су освојили:

 • Јелена Иванчић, ученица 3. разреда Математичке гимназије – ЗЛАТНА
 • Павле Мартиновић, ученик 4. разреда Математичке гимназије – ЗЛАТНА
 • Алекса Милојевић, ученик 4. разреда Математичке гимназије – ЗЛАТНА
 • Милош Милићев, ученик 2. разреда Математичке гимназије – СРЕБРНА
 • Јован Торомановић, ученик 3. разреда Математичке гимназије – БРОНЗАНА
 • Владимир Виктор Мирјанић, ученик 4. разреда Математичке гимназије – БРОНЗАНА

Лидери тима: Марко Радовановић и Бојан Башић.

На овом најпрестижнијем међународном такмичењу учествовало је преко 100 земаља. Српски тим је екипно освојио девето место.

Честитамо свим нашим ученицима који су освојили медаље, лидерима, као и њиховим наставницима!

Званични сајт


Педесета међународна олимпијада из физике за ученике средњих школа је одржана од 7. до 15. јула 2019. године у Тел Авиву у Израелу. Наши ученици су постигли одличан успех освојивши две сребрне и три бронзане медаље:

 • Димитрије Павлов, ученик гим. "Вук Караџић", Лозница - сребрна медаља
 • Алекса Милојевић, ученик 4. разреда Математичке гимназије - сребрна медаља
 • Добрица Јовановић, ученик 2. разреда Математичке гимназије - бронзана медаља
 • Богдан Рајков, ученик 3. разреда Математичке гимназије - бронзана медаља
 • Александар Станојчић, ученик 4. разреда Математичке гимназије - бронзана медаља

Лидери тима: др Божидар Николић и др Владан Павловић.

Честитамо!


 

Јуниорска математичка балканска олимпијада одржава се на Кипру (Ларнака) од 20. до 25. јуна 2019. године. Тим Србије је сачињен од шест ученика Математичке гимназије.

Сваки ученик српског тима је освојио медаљу. Освојили су једну златну, две сребрне и три бронзане медаље.

Екипу Србије су чинили ученици:

 1. Матеја Вукелић, ученик Математичке гимназије – ЗЛАТНА
 2. Александар Ћузовић, ученик Математичке гимназије – СРЕБРНА
 3. Злата Стефановић, ученица Математичке гимназије – СРЕБРНА
 4. Петар Марјановић, ученик Математичке гимназије – БРОНЗАНА
 5. Миља Јовановић, ученица Математичке гимназије – БРОНЗАНА
 6. Ања Милошевић, ученица Математичке гимназије -БРОНЗАНА

Лидери тима: Милош Ђорић и Ненад Вуловић.


На такмичењу младих научника истраживача OKSEF, које је ове године одржано у Турској, у Измиру, у периоду 11-15. јуна, ученици наше школе остварили су веома успешне резултате. Ученик трећег разреда, Филип Kолџић, освојио је златну медаљу из области хемије, а ученик четвртог разреда, Димитрије Рајчић, освојио је златну медаљу из области математике и роботике. Они су, уз још две ученице, успешно представљали Србију на овом интернационалном такмичењу.


На 36. Балканској математичкој олимпијади која се одржала у Молдавији (Кишињеву) од 29. априла до 5. маја 2019. године екипа Србије освојила је прво место. Чланови наше екипе освојили су три златне, једну сребрну и две бронзане медаље и то:

 • Алекса Милојевић - златну медаљу и максималан број поена
 • Јован Торомановић - златну медаљу и максималан број поена
 • Милош Милићев - златну медаљу
 • Павле Мартиновић - сребрну медаљу
 • Јелена Иванчић - бронзану медаљу
 • Владимир Виктор Мирјанић - бронзану медаљу

Сви чланови екипе су ученици Математичке гимназије из Београда.

Лидери тима су: др Бојан Башић (Нови Сад) и др Душан Ђукић (Београд).

Честитамо!

Званични сајт


На Међународној конференцији младих научника која се одржала од 19. до 25. априла 2019. године у Малезији наш ученик четвртог разреда Димитрије Рајчић освојио је треће место из математике.

Честитамо!


Украјина је била домаћин овогодишње, осме по реду, Европске математичке олимпијаде за девојке. У Кијеву се, од 7. до 13. априла 2019. године, у званичној конкуренцији такмичило 142 такмичарке из 36 земаља, уз још 54 такмичарке из 14 ван-европских земаља које су учествовале у незваничној конкуренцији.

Јелена Иванчић, ученица трећег разреда Математичке гимназије, трећу годину заредом осваја златну медаљу, а ове и прошле године је освојила максималних 42 поена. Оно што овогодишњи успех чини још већим је да је другопласирана такмичарка чак пет поена иза Јелене. И остале наше девојке су постигле леп успех.

Тамара Поњавић (Математичка гимназија) освојила је сребрну, док су Милица Вугделић (Математичка гимназија) и Маја Цветковић (Гимназија "Светозар Марковић", Ниш) освојиле бронзане медаље.

Екипа Србије дели 4. место у званичном пласману (5. место у конкуренцији свих 50 земаља које су учествовале).

Вође екипе су били др Милош Стојаковић (ПМФ Нови Сад) и др Соња Чукић (Математичка гимназија Београд).


У Москви се од 6. до 10. марта 2019. године одржало финале руске олимпијаде из информатике. Финалу је претходило неколико квалификационих турнира. Након озбиљне селекције са више од 3000 учесника, на финале је позвано 400 учесника из 7 земаља. Четири ученика Математичке гимназије (Младен Пузић, Игор Павловић, Магдалина Јелић, Марко Грујчић) и професорка Јелена Хаџи-Пурић су учествовали на овом престижном такмичењу. Резултати:

 • Младен Пузић, БРОНЗАНА МЕДАЉА - 413 поена
 • Магдалина Јелић, 303 поена
 • Игор Павловић, 265 поена
 • Марко Грујчић, 153 поена

Током два такмичарска дана (10 часова рада) такмичари решавају 8 задатака. Наша делегација је имала прилике да слуша предавања програмера из најпознатијих руских ИТ компанија, али и да покаже своје вештине. По веома строгим правилима, свега 25% ученика освоји награду на завршном финалу. Општа оцена такмичара и професора је да је привилегија бити позван међу најбољих 400 младих програмера Русије, али и да је огроман успех изборити се за награду и похвалу међу 3212 такмичара који су прошли први круг квалификација.

Честитамо свим нашим ученицима на одличним резулатима, и поносимо се успехом нашег ученика Младена Пузића!!!

Истичемо да на овако јаком турниру није присутно много такмичарки и да смо поносни на успех наше ученице Магдалине Јелић која је заједно са такмичаркама из других земаља позвана на сцену да прими награду за најуспешније такмичарке.

 


На такмичењу из роботике First LEGO league, одржаном 2.2.2019. године, тим од 9 ученика седмог разреда (Ања Дожић, Јован Милићев, Тадеј Ристић, Стеван Радивојевић, Милана Тасовац, Јана Шишовић, Иван Ристовић, Реља Kукић и Душан Николић) који су водили Петар Радовановић, наставник информатике и Теодор фон Бург, освојио је награду ,,Првак основних вредности’’.

 


У Букурешту је завршено велико међународно такмичење - Romanian Master of Mathematics (20-25. фебруара 2019) на коме су учествовале 24 најбоље светске средњошколске репрезентације. Чланови екипе Србије, све ученици Математичке гимназије, постигли су следеће резултате:

 • Павле Мартиновић - златна медаља,
 • Алекса Милојевић – сребрна медаља
 • Јелена Иванчић – сребрна медаља
 • Јован Торомановић – бронзана медаља
 • Милош Милићев - бронзана медаља
 • Вукашин Михајловић – похвала

Лидер српског тима је Душан Ђукић, а заменик Никола Петровић.

У екипном пласману прва је екипа Сједињенх Држава, друго место деле Србија и Кореја, а следе Израел, Русија, Кина…

Званични сајт такмичења


На петнаестој Међународној Жаутиковској Олимпијади из математике, физике и информатике, управо одржаној у Алмати од 10. до 14. јануара 2019. године ученици Математичке гимназије су освојили четири златне и две бронзане медаље и екипно другу награду у конкуренцији 82 екипе односно око 540 такмичара из 18 земаља. Појединачно су наши ученици остварили следеће резултате:

из математике
Милићев Милош - златна медаља,
Торомановић Јован - бронзана медаља и
Мирјанић Владимир Виктор - похвала;

из физике
Станојчић Александар - златна медаља и
Јовановић Добрица - златна медаља;

и из информатике
Мартиновић Павле - златна медаља и
Пузић Младен - бронзана медаља.

Екипу су водили професори Математичке гимназије Бобан Маринковић и Иван Станић.

Захваљујемо се Телекому Србија који је финансијски помогао и омогућио да наши ученици учествују на овом такмичењу!

Галерија

 

Обавештења и најаве