Навигација

Међународна такмичења 2018.

 

 

Од 2. до 11. децембра 2018. године одржана је Јуниорска научна олимпијада у Боцвани. Тим Србије је освојио је шест бронзаних медаља. Екипу су чинили ученици:

 • Алекса Сотиров, ученик Математичке гимназије
 • Душан Бегуш, ученик Математичке гимназије
 • Лука Царевић, ученик Математичке гимназије
 • Невена Стојановић, ученица Математичке гимназије
 • Алекса Ђорђевић из Ниша
 • Никола Спасић из Аранђеловца

Честитамо свим ученицима!


Екипа Србије је и ове године учествовала на престижном Интернационалном турниру из информатике Џон Атанасов у Шумену, Бугарска (21.-25. новембар) у саставу 4 сениора + 4 јуниора + лидери. Чланови екипе су бирани на основу резултата годишњег циклуса такмичења из програмирања које организује Друштво математичара Србије. Резултати екипе су следећи:

 • Павле Мартиновић (Математичка гимназија, Београд) - СРЕБРНА МЕДАЉА
 • Јован Бенгин (Математичка гимназија, Београд) - СРЕБРНА МЕДАЉА
 • Матеја Вукелић (Математичка гимназија, Београд) - БРОНЗАНА МЕДАЉА
 • Тадија Шебез (Гимназија Јован Јовановић Змај, Нови Сад) - БРОНЗАНА МЕДАЉА
 • Младен Пузић (Математичка гимназија, Београд) - БРОНЗАНА МЕДАЉА
 • Вељко Тољић (Гимназија Светозар Марковић, Ниш) - БРОНЗАНА МЕДАЉА

Вође екипе: Јелена Хаџи-Пурић (Математички факултет Београд), Иван Стошић (Природно-математички факултет, Ниш)

Честитамо!


Ученици Математичке гимназије учествовали су на такмичењу КАМАChallenge у граду Перм у Русији у периоду од 9. до 12. новембра 2018. године. То је тимско такмичење из математике, физике и програмирања за ученике средњих школа. Наша школа (као једина школа ван Русије, већ традиционално, добија сваке године специјални позив као једна од најбољих математичких гимназија у свету) да учествује на овом такмичењу. Укупно је учествовало 11 екипа (10 руских екипа и једна екипа МГ). Нашу школу су представљали ученици: Ирина Ђанковић, Богдан Рајков, Марко Шишовић и Игор Павловић. На такмичењу из физике наши ђаци су освојили треће место, из информатике су овојили треће место а из математике пето место. Укупно су освојили четврто место.

Лидер тима: Драгица Ивковић.

Захваљујемо се Телекому Србије који је финансијски помогао и омогућио да наш тим оде на ово такмичење.

Галерија

Званични сајт


У Румунији у Букурешту, је од 10. до 13. октобра 2018. одржано престижно међународно такмичење из информатике за ученике средњих школа Romanian Master of Informatics. Сваки члан наше екипе је освојио медаљу:

 • Младен Пузић, Математичка гимназија, Београд, СРЕБРНА медаља
 • Лазар Корсић, Математичка гимназија, Београд, БРОНЗАНА медаља
 • Марко Шишовић, Математичка гимназија, Београд, БРОНЗАНА медаља
 • Јован Бенгин, Математичка гимназија, Београд, БРОНЗАНА медаља

Вођа екипе је била Јелена Хаџи-Пурић са Математичког факултета у Београду.

Наши ученици су наставили да нижу изузетне успехе имајући у виду да се пети пут такмиче на овом међународном такмичењу. Учествовало је 104 такмичара који су током два такмичарска дана решавали по 3 задатка (по правилима Међународне олимпијаде из информатике).

Честитамо свим нашим ученицима, њиховим родитељима и професорима и осталим заслужним за укупан успех нашег тима који је опет у топ 5 земаља Европе у такмичарском програмирању.

Захваљујемо се Телекому Србија а.д. који је финансијски помогао да тим Математичке гимназије учествује на овом престижном такмичењу.


 

МДЦС (Microsoft Development Center Serbia) је 11. пут организовао престижни међународни турнир Bubble Cup. Најбољих 25 тимова Европе и преко 70 такмичара (из Велике Британије, Белорусије, Бугарске, Хрватске, Пољске, Украјине, Србије) узраста од 13 до 27 година су решавали атрактивне проблеме такмичарског програмирања. Финално такмичење се одржало 22. септембра 2018. у Београду, док је МДЦС претходног дана организовао низ интересантних предавања и припремни турнир. Пре финала, 442 тaкмичара и њихови тимови су решавали 23 задатка у квалификационим рундама које су се одржавале два месеца. По пропозицијама такмичења, додељено је 5 награда у Премијер лиги и Rising Star лиги. Премијер Лигу су углавном чинили универзитетски тимови и много бивших ученика Математичке гимназије. Свега две награде су освојили тимови из Србије (Нови Сад и Београд), док су студенти из Пољске освојили Премијер лигу. У тако јакој конкуренцији, Математичка гимназија је доминирала и по бројности тимова који су прошли двомесечне квалификације у априлу и мају 2018. Но, једини награђени МГ тим је тим Инспекција. Ђаци Математичке гимназије су освојили друго место у Rising Star лиги захваљујући мудрој стратегији да имплементирана решења шаљу на евалуацију тек после пажљиве провере и тако избегну пенализовање поена. Награђени ученици тима Инспекција: Марко Грујчић, Урош Малеш, Игор Павловић - ученици истог одељења (III d), Математичка гимназија С обзиром да тим Инспекција је и најмлађи награђени тим, и да као средњошколци могу да учествују још два пута, можемо с правом да очекујемо да ће Марко, Урош и Игор наставити да нижу успехе у такмичарском програмирању.


На трећој Међународној олимпијади метропола одржаној у Москви од 2. до 8. септембра, екипа града Београда освојила је другу екипну награду на главном такмичењу у конкуренцији 33 екипе из 27 земаља са 4 континента. Испред екипе Београда су биле само екипе из Русије и Кине. На Блиц-такмичењу одржаном првог дана, екипа је проглашена за једног од 5 победника. Осим екипних награда, дељене су и појединачне награде по предметима и то:

Математика:

 • Jелена Иванчић, златна медаља
 • Јован Торомановић, златна медаља

Физика:

 • Александар Станојчић, сребрна медаља
 • Добрица Јовановић, сребрна медаља

Информатика:

 • Младен Пузић, сребрна медаља
 • Марко Шишовић, бронзана медаља

Хемија:

 • Михаило Милошевић, сребрна медаља  
 • Филип Колџић, сребрна медаља

Екипу града Београда чинило је ових осам ученика Математичке гимназије.

Вође екипе су били Ивана Вуковић, Иван Станић и Соња Чукић.

Галерија

 


Од 1-8. септембра 2018. године у Јапану (Цукуба) одржана је Међународна олимпијада из информатике. Тим Србије сачињен од четири ученика освојио је једну сребрну и две бронзане медаље и то:

 • Павле Мартиновић, ученик Математичке гимназије – сребрна медаља 
 • Алекса Милисављевић, ученик Математичке гимназије – бронзана медаља
 • Тадија Шебез, ученик гим. „Ј.Ј.Змај“, Нови Сад – бронзана медаља
 • Алекса Милојевић, ученик Математичке гимназије -

Лидери тима: Никола Милосављевић и Иван Стошић.

Званични сајт


Ученици Математичке гимназије су учествовали на Међународном хемијском турниру који се одржао у Москви од 20. до 25. августа 2018. на Универзитету Ломоносов. У јакој кокуренцији, наши ученици су екипно заузели високо 6. место и освојили похвалу. По појединачном пласману, Бранка Крњаја је заузела 3. место (II награда), а Филип Колџић је освојио награду за најбољег рецензента на целом такмичењу. На овом такмичењу су нашу школу представљали и: Михаило Милошевић, Стефан Радојичић, Ирена Столић и Никола Милина. Лидер тима: Анамарија Николетић (Хемијски факултет, Београд).


У Инополису (Русија) се од 26. јула до 1. августа 2018. одржала 2. Европска јуниорска информатичка олимпијада, ЕJОИ 2018. Сви чланови репрезентације Србије су освојили медаље. Чланови тима:

 • Јован Бенгин, Математичка гимназија, Београд - сребрна медаља
 • Мирослав Грубић, Гимназија Јован Јовановић Змај, Нови Сад - сребрна медаља
 • Матеја Вукелић, Математичка гимназија, Београд - бронзана медаља
 • Вељко Тољић, ОШ Вожд Карађорђе, Лесковац - бронзана медаља

Лидер тима: Јелена Хаџи-Пурић (Математички факултет, Београд)

Заменик лидера тима: Јасмина Добрић (Математички факултет, Београд).

Професор Јелена Хаџи-Пурић је већинским бројем гласова на изборима за члана Међународног комитета, остварила трогодишњи мандат у Управном одбору Европске јуниорске информатичке олимпијаде.

Званични сајт ЕЈОИ

Честитамо нашим информатичарима!


На 49. Међународној олимпијади из физике која је одржана од 21. до 29. јула 2018. године у Лисабону у Португалу сви наши ученици су постигли сјајан успех освојивши сребрне медаље:

 • Игор Медведев,  Математичка гимназија - сребрна медаља
 • Марко Медведев,  Математичка гимназија - сребрна медаља
 • Димитрије Павлов,  Гимназија „Вук Караџић“, Лозница - сребрна медаља
 • Новак Станојевић, Гимназија „Светозар Марковић“, Ниш  - сребрна медаља
 • Богдан Станојевић Гимназија „Светозар Марковић“, Ниш  - сребрна медаља

Стручни руководиоци екипе су били доцент др Божидар Николић са Физичког факултета у Београду и Вељко Јанковић из Института за физику у Београду.

Честитамо нашим физичарима!


На 26. Балканској информатичкој олимпијади која се од 7. до 13. јула 2018. године одржала у Темишвару (Румунија) информатичка екипа Србије освојила је четири медаље:

 1. Алекса Милисављевић, Математичка гимназија - сребрна медаља
 2. Тадија Шебез, гим. "Ј.Ј.Змај" Нови Сад - сребрна медаља
 3. Момчило Топаловић, Математичка гимназија - бронзана медаља
 4. Младен Пузић, Математичка гимназија - бронзана медаља

Лидери тима: Драган Урошевић и Алекса Плавшић.

Честитамо нашим информатичарима!

Званични сајт


На 12. Јуниорској балканској информатичкој олимпијади која се од 7. до 13. јула 2018. године одржала у Темишвару (Румунија) информатичка екипа Србије освојила је 2 сребрне и 2 бронзане медаље:

 1. Јован Бенгин, Математичка гимназија - сребрна медаља
 2. Матеја Вукелић, Математичка гимназија - сребрна медаља
 3. Вељко Тољић, ОШ “Вожд Карађорђе” Лесковац - бронзана медаља
 4. Мирослав Грубић, гим. "Ј.Ј.Змај" Нови Сад - бронзана медаља

Лидери тима: Јелена Хаџи Пурић и Владимир Миленковић.


59. Међународна олимпијада из математике одржала се у Румунији (Клуж-Напока) од 3. до 14. јула 2018. године. Тим Србије је освојио шест медаља - две златне, две сребрне и две бронзане медаље.

Наши ученици су постигли изванредан успех. Последњи пут две златне медаље на једној олимпијади имала је Србија (Југославија) 1974. године (када су златне медаље освојили Јожеф Б. Варга и Миодраг Живковић)!

Екипу Србије су чинили ученици:

 1. Алекса Милојевић, ученик Математичке гимназије – ЗЛАТНА медаља
 2. Павле Мартиновић, ученик Математичке гимназије – ЗЛАТНА медаља
 3. Игор Медведев, ученик Математичке гимназије – СРЕБРНА медаља
 4. Јелена Иванчић, ученица Математичке гимназије – СРЕБРНА медаља
 5. Јован Торомановић, ученик Математичке гимназије – БРОНЗАНА медаља
 6. Никола Павловић, гим. „Ј.Ј. Змај“, Нови Сад - БРОНЗАНА медаља

Лидери тима: Бојан Башић и Марко Радовановић.

Иља Узелац Бујишић, ученик трећег разреда Математичке гимназије такмичио се за тим Хрватске и освојио сребрну медаљу.

Честитамо нашим математичарима!

Званични сајт олимпијаде


На 22. Балканској јуниорској математичкој олимпијади за ученике до 15,5 година која се од 19. до 24. јуна 2018. године одржава на острву Росдос (Грчка) математичка екипа Србије је остварила велики успех:

Појединачни успех ученика је: две златне, две сребрне и две бронзане медаље.

 • Милош Милићев,  Математичка гимназија Београд - 40 поена - златна медаља
 • Добрица Јовановић,  Математичка гимназија Београд - 39 поена - златна медаља
 • Арсен Миковић,  Математичка гимназија Београд - 30 поена - сребрна медаља
 • Милица Вугделић,  Математичка гимназија Београд - 23 поена - сребрна медаља
 • Невена Стојковић,  Математичка гимназија Београд - 12 поена - бронзана медаља
 • Милан Гелић,  Математичка гимназија Београд - 12 поена - бронзана медаља

Међу најуспешнијим такмичарима, са максималним бројем поена на целој олимпијади је Милош Милићев (Србија).

Екипно, у званичној конкуренцији, Србија је са 156 поена освојила треће место иза екипа Румуније (205) и Бугарске (177). 

Максималан број поена на такмичењу је 40.

Лидери екипе Србије су били: Ненад Вуловић (Крагујевац) и Милица Мисојчић (Београд).

Званични сајт

 


Међународно такмичење из енглеског језика Hippo Global Competition 2018, одржано шести пут заредом, окупило је преко двадесет хиљада ученика из целог света. Учесници се такмиче у пет категорија, усклађених са заједничким (европским) оквиром за језике, у складу са старосним узрастом: Hippo 1, 2, 3, 4, i 5 (CEF B2, III & IV разред средње школе).Један од финалиста Hippo 5 групе био је и наш ученик Николај Великинац, уч 4д.Он је са својим професорком енглеског језика Мирјаном Савић Обрадовић био део државне екипе која са сусрела са такмичарима из целог света 11-15.маја 2018. у Лидо ди Језолу, Италија. Након интензивног такмичарског програма, Николај је забележио пласман на 4.место (149 бодова). Поред официјелног дела и тамичарских бодова, сусрет је обежила и атмосфера космополитизма.Млади људи су брзо успоставили непосредну комуникацију и изградили мостове пријатељства чинећи то самоуверено на енглеском језику.Наставници, такође, имали су прилику да размене мишљења, идеје, утиске и сазнања о свакодневици просветних прегалаца широм света.

Галерија

 


35. Балканска математичка олимпијада одржава се од 07-12. маја у Београду (Студентско одмаралиште на Авали). Екипа Србије освојила је две златне, две сребрне, једну бронзану медаљу и једну похвалу. Тим Србије су чинили:

 • Алекса Милојевић, Математичка гимназија - златна медаља
 • Павле Мартиновић, Математичка гимназија - златна медаља
 • Јелена Иванчић, Математичка гимназија - сребрна медаља
 • Игор Медведев, Математичка гимназија - сребрна медаља
 • Добрица Јовановић, Математичка гимназија - бронзана медаља
 • Владимир Виктор Мирјанић, Математичка гимназија - похвала

Србија је освојила 3. место међу 18 екипа (11 у званичној конкуренцији).

Руководиоци екипе: др Бојан Башић (Нови Сад) и Игор Уљаревић (Нови Сад)


Катарина Станковић, ученица 4б, је на управо завршеном Светском такмичењу истраживачких радова освојила златну медаљу у категорији Информатика. Реч је о међународном такмичењу, смотри истраживачких радова ученика средњих школа, које је ове године одржано у Београду.

Званични сајт


 

Од 9-15. априла 2018. године у Фиренци (Италија) одржана је Европска математичка олимпијада за девојке. Националну екипу Србије чиниле су четири ученице које су освојиле три медаље и једну похвалу:

 • Јелена Иванчић, ученица 2д Математичке гимназије – златна медаља и ПРВО МЕСТО – освојила је максималних 42 поена
 • Тамара Поњавић, ученица 3д Математичке гимназије - сребрна медаља
 • Ирина Ђанковић, ученица 2д Математичке гимназије – бронзана медаља
 • Нина Матић, ученица 3. разреда Ваљевске гимназије - похвала

Лидери тима: др Соња Чукић и проф. др Милош Стојаковић.

Званични сајт


Од 21. до 26. фебруара 2018. године у Букурешту (Румунија) одржало се традиционално међународно такмичење из математике - Romanian Master of Mathematics. На такмичењу је учествовало двадесетак земаља.

Тим Србије састављен од шест ученика из Математичке гимназије освојио је четири медаље и две похвале:

 • АЛЕКСА МИЛОЈЕВИЋ – сребрна медаља
 • ЈЕЛЕНА ИВАНЧИЋ – сребрна медаља
 • ПАВЛЕ МАРТИНОВИЋ - бронзана медаља
 • ЈОВАН ТОРОМАНОВИЋ - бронзана медаља
 • ИГОР МЕДВЕДЕВ - похвала
 • МАРКО МЕДВЕДЕВ - похвала

Лидери тима: Душан Ђукић и Никола Петровић.

Званични сајт такмичења


Руски ИТ град Инополис је од 23.02.2018. до 25.02.2018. био домаћин Сверуске отворене олимпијаде. На два круга квалификација је учествовало 4807 програмера из 44 земље. Најбољих 250 програмера из 22 земље је позвано на финале које се одржавало у Инополису и у још 3 града: Минск, Санкт Петерсбург, Астана. Из Србије је позвано 13 ученика Математичке гимназије, али ја на финале отпутовало 9 ученика у пратњи професорке информатике Јелене Хаџи-Пурић. По строгим правилима, награђено је 8% најбољих учесника из укупно 5 земаља.

Поносни смо што су у овако оштрој светској конкуренцији две бронзане медаље освојили ученици одељења IId Математичке гимназије, Марко Грујчић (344 поена од максималних 478 поена) Младен Пузић (329 поена од максималних 478 поена).

Тим Србије су још чинили и ученици: Лазар Корсић, Јован Бенгин, Слободан Јенко, Никола Чутурић, Алекса Миљковић, Иван Пешић, Матеја Вукелић. Додајмо да је Матеја Вукелић са 13 година био један од најмлађих учесника такмичења. Поносни смо и на Слободана Јенка који је добио одличне оцене на интервјуима матураната уз јавну похвалу да у Русији веома цене његову школу - Математичку гимназију у Београду.


На 25. Државном зимском такмичењу које се традиционално одржава у Математичкој гимназији "Атанас Радев" у Јамболу, наша школа је била почасни гост. У питању је једно од четири најбитнија и најтежа такмичења у Бугарској на основу чијих резултата се бугарским ученицима додељују стипендије и врши избор за екипу на међународним такмичењима. Ове године је учествовало око 400 ученика из 19 математичких гимназија из 16 градова. Конкуренција је била јака, а задаци тежи него претходних година, а неки су помало нестандардни. Из наше школе је учествовало 9 ученика, три седмака, два осмака, један првак и троје ученика другог разреда. Како је такмичење намењено ученицима осмог разреда основне школе и ученицима од првог до четвртог средње школе, седмаци из наше школе су се такмичили са осмим разредом и били су у првих 25% осмака што је сасвим леп резултат с обзиром на то да им је ово прво инострано такмичење и да су радили задатке за старији узраст. Освојене медаље и награде су:

 • Милош Милићев 1. разред - прво место (максималан број поена) и златна медаља
 • Милица Вугделић 8. разред - прва награда
 • Јован Торомановић 2. разред - друго место и сребрна медаља
 • Ирина Ђанковић 2. разред - друга награда
 • Вукашин Михајловић 2. разред - трећа награда

Учествовали су још: Матеја Вукелић 7. разред,  Ања Милошевић 7. разред,  Александар Ћузовић 7. разред,  Илија Милошевић 8. разред.

Вође екипе су: Бојана Јевтић и Милица Живановић


XIV Међународна Жаутиковска олимпијада из математике, физике и информатике одржана је у Казахстану (Aлма Ата) од 10. до 16. јануара 2018. године. И ове године Математичка гимназија је добила позив да учествује на овом такмичењу. На такмичењу је учествовало 72 екипа из 15 држава (Русија, Казахстан, Румунија, Бугарска, Украјина, Турска...).

ТИМ МАТЕМАТИЧКЕ ГИМНАЗИЈЕ ОСВОЈИО ЈЕ ПРВО место!!!

Појединачно су освојили СЕДАМ медаља:


Математика:

 • Павле Мартиновић –  златна медаља и апсолутини победник
 • Јелена Иванчић – златна медаља
 • Игор Медведев – сребрна медаља

Физика:

 • Марко Медведев – сребрна медаља
 • Александар Станојчић – бронзана медаља

Информатика:

 • Момчило Топаловић – сребрна медаља
 • Алекса Милисављевић – бронзана медаља

Лидери тима: Александра Димић и Бобан Маринковић.

Захваљујемо се Телекому Србија који је омогућио да наша екипа отпутује на ово међународно такмичење!

Званични сајт олимпијаде

Обавештења и најаве