Навигација

Међународна такмичења 2012.

Екипа Србије је освојила две бронзане медаље на међународном такмичењу "Џон Атанасов" у Бугарској. Такмичење се одржало од 23. до 25. новембра у Шумену, граду из кога потиче неколико освајача златних медаља на интернационалној информатичкој олимпијади ИОИ. Медаље за Србију су освојили:

 • Душан Живановић, ученик гимназије Светозар Марковић из Ниша и
 • Давид Милићевић, ученик Математичке гимназије из Београда

Екипу Србије су чинили и Лука Вукелић (Математичка гиманзија Београд), Данило Ђокић (Прва крагујевачка гимназија).

Сваки члан српског тима младих програмера се одлично показао у решавању проблема, те је екипа Србије заузела укупно треће место у конкуренцији 12 екипа и 60 такмичара. Екипу Србије је предводила мр Јелена Хаџи-Пурић (Математички факултет), спољни сарадник Математичке гимназије у Београду. Такмичење “Џон Атанасов” сваке године окупља репрезентације које постигну најбоље резултате на Балканској информатичкој олимпијади и Интернациналној информатичкој олимпијади. Стога је такмичење постало препознатљиво по формулацији оригиналних и тежих проблемских задатака који захтевају одлично познавање математике и ефикасних алгоритама и структура података. И ове године у сениорској конкуренцији није било такмичара са максимално освојеним поенима.

Галерија


Од 5. до 10. новембра 2012. године у Москви, одржан је традиционални екипно-индивидуални турнир „Математички вишебој“. Ово је једно од најпрестижнијих и најозбиљнијих такмичења које традиционално организује Русија. Организатор овог такмичења је позната специјализована гимназија „Колмогоров“, по чијем узору је и основана Математичка гимназија из Београда. И ове године Математичка гимназија добила је позив да учествује на овом такмичењу. У екипној конкуренцији (збир бодова у три индивидуална и у једном тимском такмичењу), тим Математичке гимназије освојио је другу награду, у конкуренцији од 36 екипа. У појединачној конкуренцији (збир бодова у три дисциплине)  освојили су три треће награде и једну похвалу. Екипу Математичке гимназије чинили су ученици:

 • Иван Танасијевић - укупно је освојио трећу награду (другу награду из Алгебре и трећу награду из Геометрије)
 • Јелена Тришовић - укупно је освојила трећу награду (другу награду из Алгебре и похвалу из Геометрије)
 • Лазар Радичевић - укупно је освојио трећу награду (другу награду из Алгебре и трећу награду из Комбинаторике)
 • Богдана Јелић - укупно је освојила похвалу (похвалу из Геометрије и похвалу из Комбинаторике)

Вође тима су били:  Владимир Јанковић и Душан Ђукић.

Галерија


Екипа Математичке гимназије учествовала је на Првом међународном математичком турниру «2x2» који је одржан од 2. до 6. новембра у Москви. Екипе на овом турниру чинила су по 4 члана. Нашу екипу чинили су:

 • Лука Вукелић, ученик 1д Математичке гимназије
 • Анастасија Илић, ученица 7а Математичке гимназије
 • Срђан Ранђеловић, ученик 7б Математичке гимназије
 • Марина Васиљевић, ученица 6. разреда ОШ "Ђорђе Крстић".

а водили су је Невенка Спалевић и Небојша Васиљевић.

На турниру је одржано 8 такмичења. Такмичења су била изузетно напорна јер су се одржавала једно за другим са малим размаком, а за иностране госте и нашу екипу још захтевнија јер су задатке на руском језику добијали или непосредно пред такмичење или на самом такмичењу. Куриозитет такмичења је да је наша екипа, која је наступала под називом Србија, задатке Прве олимпијаде решавала у авиону на висини од 10.000 метара, јер су у време њеног одржавања летели према Москви. Екипа Србије освојила је ТРЕЋУ НАГРАДУ У ГЕНЕРАЛНОМ ПЛАСМАНУ и блистала у појединачним такмичењима.

 • Лука Вукелић освојио је: 1. награду на олимпијади из геометрије, 2. награду на олимпијади из алгебре и теорије бројева 2. награду на олимпијади из игара и алгоритама
 • Анастасија Илић освојила је: 3. награду на олимпијади из геометрије Похвалу на олимпијади из комбинаторике и теорије бројева Похвалу на олимпијади из игара и алгоритама
 • Срђан Ранђеловић освојио је Похвалу на олимпијади из комбинаторике и теорије бројева Похвалу на олимпијади из игара и алгоритама
 • Марина Васиљевић освојила је: 1. награду на олимпијади из геометрије, 2. награду на олимпијади из комбинаторике и логике

Више детаља о Турниру, задатке и резултате можете видети на адреси http://mathbaby.ru/olympiads

 


Светско првенство ракетних моделара одржано је у Липтовском Микулашу, у Словачкој, од 1.09. до 9.09. 2012. године. На овом првенству учествовало је укупно 21 држава из Европе, Америке и Азије. Ученица трећег разреда Математичке гимназије, Весна Катанић, као члан јуниорске репрезентације Србије, такмичила се у пет дисциплина (од укупно осам). Првак света постала је у дисциплини жирокоптери, док је друго место освојила у класи ракетоплана. Поред ове две појединачне медаље, освојила је и четири екипне медаље (две сребрне и две бронзане ). Захваљујући овим резултатима, проглашена је за другог спортисту јуниора овог првенства, у конкуренцији 94 јуниора ракетних моделара из целог света.


Шеста Међународна олимпијада из астрономије и астрофизике одржана је од 6. до 13. августа у Рио де Жaниеру. На олимпијади је учествовало 28 екипа из 26 земаља са око 140 такмичара. Србију су представљала само три такмичара од пет колико је било предвиђено, јер се нису могла обезбедита новчана средства за путовање. Такмичење се састојало из три дела: теоријског, практичног и посматрачког. Српска екипа је освојила једну сребрну, једну бронзану медаљу и једну похвалу и то:

 • ЛУКА БОЈОВИЋ, ученик Математичке гимназије - СРЕБРНА медаља
 • АЛЕКСАНДАР МИЛАДИНОВИЋ, ученик Математичке гимназије - БРОНЗАНА
 • ПРЕДРАГ ОБРАДОВИЋ, ученик Математичке гимназије - ПОХВАЛА

На 43. Meђународној олимпијади из физике која се одржава од 15. до 24. јула 2012. године у Естонији (Тарту), СРПСКА ЕКИПА ЈЕ ОСВОЈИЛА ПЕТ МЕДАЉА – 1 сребрну и 4 бронзане:

 • МИЛАН КРСТАЈИЋ, ученик 3.д разреда Математичке гимназије – СРЕБРНА
 • ИЛИЈА БУРИЋ, ученик 3.д разреда Математичке гимназије – БРОНЗАНА
 • ТАМАРА ШУМАРАЦ, ученица 4.д разреда Математичке гимназије – БРОНЗАНА
 • МИЛАН КОРЊАЧА, ученик гимназије из Сремске Митровице – БРОНЗАНА
 • ЈОВАН БЛАНУША, гимназија «Ј.Ј.Змај» из Новог Сада – БРОНЗАНА

Свим ученицима искрено честитамо!


На 53. Meђународној олимпијади из математике која се одржала од 4. до 16. јула 2012. године у Аргентини (Мардел Плата), Србију је представљала шесточлана екипа - сви ученици Математичке гимназије из Београда. Српска екипа освојила је једну златну медаљу, две сребрне, једну бронзану медаљу и две похвале:

 • ТЕОДОР фон БУРГ, ученик 4.д разреда Математичке гимназије – ЗЛАТНА
 • ДУШАН ШОБОТ, ученик 4.д разреда Математичке гимназије – СРЕБРНА
 • ИВАН ТАНАСИЈЕВИЋ, ученик 2.д разреда Математичке гимназије – СРЕБРНА
 • ИГОР СПАСОЈЕВИЋ, ученик 4.д разреда Математичке гимназије – БРОНЗАНА
 • РАДЕ ШПЕГАР, ученик 4.д разреда Математичке гимназије – ПОХВАЛА
 • ЛАЗАР РАДИЧЕВИЋ, ученик 3.д разреда Математичке гимназије - ПОХВАЛА

Вођа тима је Ђорђе Кртинић, а заменик вође Душан Ђукић.

Теодор фон Бург

Теодор фон Бург, златни математичар и најуспешнији такмичар свих времена

 Теодор фон Бург, матуран МГ, освојио је четврту златну медаљу на Међународној математичкој олимпијади која се одржава од 4. до 16. јула 2012. године у Аргентини. У 53 година дугој историји постоје још само три особе којима је ово пошло за руком. Међутим, Теодор је још као мали освојио једну бронзу и једно сребро и са укупно шест одличја обезбедио себи статус најбољег такмичара свих времена.

Најславнији математичари данашњице су бивши учесници олимпијада. Листа оних који су раније побеђивали на Meђународним математичким олимпијадама садржи имена 11 освајача Fields-ове медаље и још око 20 освајача најпрестижнијих научних признања из математике и рачунарства.

Листа оних који су освојили шест медаља и четири злата садржи само једно име: Теодор фон Бург.


На 16. Јуниорској балканској олимпијади из математике која је одржана од 25. до 29. јуна 2012. године у Грчкој (Вериа), ученици који су представљали Србију освојили су шест медаља и то три сребрне и три бронзане. Националну екипу Србије чинили су ученици:

 • ЛУКА ВУКЕЛИЋ, ученик 8. разреда ОШ при Математичкој гимназији – СРЕБРНА медаља
 • АЛЕКСА КОНСТАНТИНОВ, ученик 8. разреда из Кикинде (сада уписао 1. разред Математичке гимназије) – СРЕБРНА медаља
 • НИКОЛА САМАРЏИЋ, ученик 8. разреда ОШ при Математичкој гимназији – СРЕБРНА медаља
 • КРИСТИНА СИЛАЂИ – ученица 1. разреда «Ј.Ј.Змај», Ниви Сад – БРОНЗАНА медаља
 • АЛЕКСАНДАР МИЛОШЕВИЋ, ученик 7. разреда ОШ при Математичкој гимназији – БРОНЗАНА медаља
 • СТАНИСЛАВ ТОДОРОВИЋ, ученик 8. разреда из Ниша – БРОНЗАНА медаља

Лидери тима су: Ненад Вуловић и Милош Ђорић


На Међународном такмичењу из математике "АРХИМЕД" које се одржало од 17. до 23. јуна 2012. године у Букурешту учествовала је и шесточлана екипа Математичке гимназије. Ученици Математичке гимназије освојили су шест медаља, једну златну, четири сребрне и једну бронзану:

 • Богдана Јелић, ученица 1.д разреда Математичке гимназије – ЗЛАТНА
 • Јелена Тришовић, ученица 2.д разреда Математичке гимназије – СРЕБРНА
 • Стефан Спалевић, ученик 3.д разреда Математичке гимназије – СРЕБРНА
 • Вукашин Брковић, ученик 3.д разреда Математичке гимназије – СРЕБРНА
 • Ђорђе Жикелић, ученик 2.д разреда Математичке гимназије – СРЕБРНА
 • Катарина Лукић, ученица 3.д разреда Математичке гимназије – БРОНЗАНА

Вође тима су били: Милош Ђорић и Марија Јелић.

Свим ученицима честитамо!

Галерија


Међународно такмичење у слагању Рубикове коцке и сличних пузли одржano je у Београду, 12. маја 2012. године у Математичкој гимназији. Ово такмичење је договорено у сарадњи са WCA (World Cube Association) организацијом задуженом за одржавање официјелних такмичења у овом спорту, уз подршку Математичке гимназије која је обезбедила просторије и потребну опрему за такмичење.

Учествовали су такмичари из 9 земаља, мећу такмичарима су и представници Србије, Хрватске, Мађарске, Румуније, Холандије, Аустрије...

Више детља можете пронаћи на сајту такмичења:

http://serbiaopen.comuf.com/

Сајт WCA са информацијама о такмичењу: WCA страница


На 29. Meђународној балканској олимпијади из математике која се одржала од 26. априла до 2. маја 2012. године у Турској (Анталија), Србију је представљала шесточлана екипа која је освојила 3 златне, 1 сребрну и 2 бронзане медаље и то:

 • ТЕОДОР фон БУРГ, ученик 4.д разреда Математичке гимназије – ЗЛАТНА МЕДАЉА и максималан број поена
 • ИГОР СПАСОЈЕВИЋ, ученик 4.д разреда Математичке гимназије – ЗЛАТНА МЕДАЉА и максималан број поена
 • ДУШАН ШОБОТ, ученик 4.д разреда Математичке гимназије – ЗЛАТНА МЕДАЉА и максималан број поена
 • РАДЕ ШПЕГАР, ученик 4.д разреда Математичке гимназије – СРЕБРНА МЕДАЉА
 • ИВАН ДАМЊАНОВИЋ, ученик гимназије «Бора Станковић» из Ниша – БРОНЗАНА МЕДАЉА
 • ИВАН ТАНАСИЈЕВИЋ, ученик 2.д разреда Математичке гимназије – БРОНЗАНА МЕДАЉА

Вође тима:

 • Марко Радовановић, Математички факултет, Београд
 • Милош Милосављевић, гимназија "Светозар Марковић", Ниш

 Званични сајт балканијаде


Од 10-16. априла 2012. године у Кембриџу одржана је Прва Европска математичка олимпијади за девојке. Екипа Србије освојила је ТРИ бронзане медаље и једну похвалу и то:

 • Невена Николић, ученица 4.д разреда Математичке гимназије - БРОНЗАНА МЕДАЉА
 • Јелена Тришовић, ученица 2.д разреда Математичке гимназије - БРОНЗАНА МЕДАЉА
 • Маријана Вујадиновић, ученица 1.д разреда Математичке гимназије - БРОНЗАНА МЕДАЉА
 • Анамарија Пири, ученица гимназије из Сенте - ПОХВАЛА

Галерија фотографија


Од 26. до 29. марта 2012. године у Русији одржана је традиционална Ојлерова математичка олимпијада. Ојлерова олимпијада је  завршно такмичење (такмичење највишег ранга) за ученике основних школа у Русији. Најбољи ученици из целе Русије након претходних класификационих такмичења, долазе на ову олимпијаду. Истовремено се одржава у четири града Русије. Ученици огледних одељења седмог и осмог разреда основне школе при Математичкој гимназији су позвани на ово такмичење као једина школа ван Русије. Четири ученика осмог разреда Математичке гимназије (Дубравка Кутлешић, Александра Ђокић, Никола Самарџић и Лука Вукелић) отпутовало је у Санкт-Петербург и у овој веома јакој конкуренцији освојили ДВЕ бронзане медаље, и то:

 • НИКОЛА САМАРЏИЋ, ученик 8.б разреда Математичке гимназије - ТРЕЋА НАГРАДА
 • ЛУКА ВУКЕЛИЋ, ученик 8.а разреда Математичке гимназије - ТРЕЋА НАГРАДА

Вође тима: Бранислава Бајковић Лазаревић и Ненад Лазаревић

Захваљујемо се Grand Casinu, СББ из Београда и Републичкој агенцији за поштанске услуге који су финансијски помогли да наши ученици отпутују у Санкт-Петербург.

Галерија фотографија


На традиционалном међународном такмичењу из математике Romanian Master of Mathematics које се одржало у Букурешту (Румунија), учествовала је и екипа Србије. Ученик четвртог разреда Математичке гимназије ИГОР СПАСОЈЕВИЋ освојио је бронзану медаљу. Екипу Србије чинили су ученици Математичке гимназије:

 • ИГОР СПАСОЈЕВИЋ, ученик 4.д разреда МГ - бронзана медаља
 • МАКСИМ СТОКИЋ, ученик 2. д разреда МГ
 • МИЛАН КРСТАЈИЋ, ученик 3.д разреда МГ
 • КАТАРИНА ЛУКИЋ, ученица 3.д разреда МГ
 • ИЛИЈА БУРИЋ, ученик 3.д разреда МГ

Обавештења и најаве