Навигација

Душа Вуковић

Душа Вуковић

Oд 25. до 29. јула у Мајкрософтовом кампусу, у Редмонду у Вашингтону, организован је први међународни институт за наставнике „Партнер у учењу“. Институт је окупио 50 наставника из 31 земље, а међу њима је била и Душа Вуковић, професор Математичке гимназије и Рачунарске гимназије.

Мајкрософт је у институт „Партнер у учењу“ позвао наставнике које је уочио као најбоље иновативне наставнике из целог света. Током четири дана наставници су имали прилике да присуствују разним радионицама и предавањима, али и да међусобно размене искуства из наставе. Уколико било која држава жели одлично образовање, мора да има одличне наставнике. Замислите скупо опремљен рачунарски кабинет у школи, али без наставника који ће умети да искористи све погодности модерне технологије и који ће умети своје знање да пренесе на ученике. Без одличног наставника, кабинет ће остати неупотребљен а ученици неће имати прилику да уче и напредују. Квалитет одржаног института се огледа у чињеници да је Мајкрософ препознао наставника као само срце образовања. Наставник није само неко ко преноси знање, већ својим примером и делом подстиче, води и мотивише ученике, даје им подршку, прати их у њиховом развоју и усмерава их ка правим животним изборима. Рачунарске технологије су нераздвојни део наше свакодневнице и потребно их је интегрисати у наставу. Математичка гимназија и Рачунарска гимназија у Београду су школе које цене наставника и дају пуну подршку осавремењавању наставног процеса. Наставни кадар ове две гимназије чине изузетни наставници који сву своју енергију улажу у стварање здраве и позитивне средине у којој ученици могу несметано да развијају своје способности, да стичу знање и да се изграђују као личности.

Душа Вуковић из Београда и Југослава Лулић из Бачке Паланке, представнице Србије на Мајкрософтовом институту у Редмонду, планирају да поделе своје знање и искуства стечена током института са наставницима у Србији. Сви знамо колико су тешки услови рада у просвети у Србији и колико је неопходно да заједно радимо и сарађујемо да би дошли до квалитетнијег образовања у нашој земљи.

Тренинг у институту је био јако интензиван и обрађено је више тема. Велика пажња је била посвећена истраживању иновативне наставе и учења, као и бесплатним Мајкрософтовим алатима који могу да се користе у настави. Наставници су имали прилику да представе свој рад другима и да поделе своје погледе на наставу 21. века. У оквиру кампуса је била организована и тура током које су могли да се виде прототипи најновијих технологија на којима ради Мајкрософт (http://www.youtube.com/watch?v=8Ff7SzP4gfg) и Мајкрософтова визија куће будућности (http://www.youtube.com/watch?v=Wo-fRuuwoPI).

Одржан институт је део глобалног програма „Партнер у учењу“. Програм (http://www.microsoft.com/scg/obrazovanje/pil/) постоји већ годинама и у Србији и води га Катарина Милановић. У оквиру програма постоје многобројна стручна усавршавања (www.pil-vb.net/about/) као и електронски часопис за наставнике (http://pilcasopis.wordpress.com/). На глобалном нивоу подршка наставницима се пружа преко сајта (http://us.partnersinlearningnetwork.com/) на енглеском језику на коме могу да се пронађу многобројне скрипте и упутсва о употреби информационих технологија у настави, као и простор да наставници размењују искуства и идеје. Програм има и своју Фејсбук страну (http://www.facebook.com/partnersinlearning).

Обавештења и најаве