Навигација

Администратори мреже

Након реконструкције зграде 2009. године, Математичка гимназија је добила пет кабинета за информатику и нову серверску собу. Захваљујући Телекому Србије, оптички каблови су доведени до школе. Кроз целу школу провучена је мрежа. Школа је расписала тендер за куповину активне рачунарске опреме што је финансирао Градски секретаријат за образовање. Набавку, испоруку и монтирање активне и пасивне мреже извео је MDS информатички инжењеринг који је посао добио на јавном тендеру. Умрежавање и унапређивање мрежне инфраструктуре школе, урађено је по свим тренутно актуелним светским стандардима. Употребљени су производи компаније CISCO, скретнице (switch) серије Catalyst који омогућавају гигабитне брзине као и прихват оптичке инфраструктуре Академске мреже Србије, снажни извор беспрекидног напајања APC Smart UPS и пасивна опремаи компаније Pandiut.

Почетком фебруара 2011 године школа је прикључена на академску мрежу оптичким каблом. Брзина интернета је сада одлична и постоји могућност постављања сервера у школи тако је постављен први сервер за учење на даљину на адреси 147.91.214.30/moodle који између осталог служи и за припрему такмичара из информатике.

Комплетно су конфигурисани и L3 и L2 switche-ви за целу школу.

Дефинисан је велики број Vlan-ова (15) са адресним опсезима у мрежи.

Према безбедносним стандардима дефинисан је ограничен приступ Vlano-овима међусобно. То је реализовано кроз дефинисање access-листи, а дозвољен је приступ management-у VLAN-у само из тачно одређених VLAN-ова.

Креирани су нови subnet-и у домену. Зато су креиране и нове зоне у DNS-у (forward/reverse).

Реконфигурисан је и ISA сервер у складу са новокреираним subnet-има.

Израђена је документација у вези са топологијом LAN-a и WAN-a мреже.

У 2011. години смо прешли на нову платформу - сервери windows 2008 server и клијенти – windows 7N professional . Подигнут нови домен као и child домен за потребе администрације школе. Како је школа претплаћена на MSDN пакет, софтвер који је инсталиран је легалан. Школа је покривена бежичним рутерима који омогућују повезивање на Интернет преко академске мреже и алтернативно преко Телекома (поклон Телеком Србија). Повећан је број рачунара захваљујући донацији Телеком Србија и Хенкел Србија. Формирана медијатека са 10 рачунара у оквиру библиотеке које ученици могу користити свакодневно.

Од јануара 2011. администратори мреже су:

Жељко Лежаја

сц Жељко Лежаја

Еmail: admin@mg.edu.rs

Мијодраг Ђуришић

Мијодраг Ђуришић

Еmail: admin@mg.edu.rs

Обавештења и најаве