Навигација

Физичко васпитање

Стручно веће физичког васпитања

У складу са изреком да је у здравом телу здрав и дух, у Математичкој гимназији одувек се води рачуна о настави физичког васпитања. Фискултурна сала и двориште пружају могућност разноврсних активности и ангажовања ученика, а ми, професори, трудимо се да се све то на најбољи начин реализује. Први професор физичког васпитања у сталном радном односу био је Милан Милаков – истакнути спортиста, репрезентативац и државни рекордер у скоку мотком. После неколико година, тек што је завршила факултет, придружила му се Бранислава Огњановић-Влашки. Она је остала у школи све до пензије и годинама (деценијама) била стожер нашег Актива.

Дугогодишњи радни стаж у школи имали су и професори Богдан Милинков и Јованка Лилић, a нешто краћи Миодраг Стајић и други. Садашњи професори физичког васпитања у гимназији су Зоран Николић и Јована Влашки. Зоран овде успешно ради близу три деценије. Јована је млада и полетна, показује да ће и она имати запажену професорску каријеру. У Стручном већу физичког васпитања је и професор Зоран Илић који предаје нашим основцима.

На почетку рада Математичке гимназије, ученици су имали три часа физичког васпитања недељно: два у школи, трећи на неком од београдских базена. Дуго, нажалост, није више тако. Гимназијалци имају два часа недељно, што сматрамо недовољним с обзиром на оптерећеност ученика базичним предметима. На инсистирање управе школе, ученицима седмог и осмог разреда омогућено је да поред два редовна часа имају и један час изабраног спорта недељно. Услови за извођење наставе физичког у школи су доста добри.

Било је, током ових 50 година, периода када ни терен у дворишту ни фискултурна сала нису пружали одговарајуће услове за обављање наставе и ваннаставних активности. Ти проблеми су нестали када је зграда школе реновирана и дограђена; терен и сала су од тада у одличном стању и максимално се користе у настави и ваннаставним активностима. Користимо и једну адаптирану просторију испод терена за играње стоног тениса.

Физичко васпитање треба да код ученика створи навику о свакодневној нези тела, развоју и одржавању физичке кондиције. Циљ је да оспособљава ученике за слободно изражавање у игри, спорту и осталим облицима физичке културе, која доприноси хуманизацији и социјализацији личности и потврђивању њихових личних вредности. Имајући у виду оптерећеност ученика наставом осталих образовних предмета, настојали смо да часови физичког васпитања буду задовољство за ученике, па је до пуног изражаја дошао принцип рекреације. Трудимо се да ефекат буде што већи и кориснији.

У протеклих пар година школа је опремљена новим гимнастичким справама и реквизитима, па ђаци, поред спортских игара, имају и могућност да раде гимнастику и развијају моторичке способности, снагу, гипкост. Часови се одржавају уз музику, у пријатној и опуштеној атмосфери. Ученице су веома заинтересоване за аеробик, пилатес, вежбе у партеру, те смо и те активности уврстили у планове и програме рада. Поред редовне наставе, све ово време раде секције, пре свега кошаркашка и одбојкашка. Током целе године смењују се међуодељенска првенства у кошарци, одбојци, фудбалу, турнири у стоном тенису. Ђачки парламент активно учествује у организацији и реализацији свих тих манифестација. Овим такмичењима обухваћен је велики број ученика, а они који нису директни актери на терену и те како учествују као навијачи. Традиционалне су и популарне и утакмице између ученика и професора у фудбалу, кошарци и одбојци.

Својим радом и односом према ученицима трудили смо се да им пренесемо љубав према спорту, па су многи наши ђаци почели активно да тренирају у клубовима, касније постали познати спортисти, чак и државни репрезентативци. Иако је број ученика много мањи него у другим средњим школама, постизали смо запажене резултате на првенствима општине и града. Витрине у кабинету за физичко васпитање пуне су пехара, медаља, плакета и диплома. Наши ученици су били екипни или појединачни прваци града у фудбалу, ватерполу, стоном тенису, пливању, атлетици, кросу. Златне медаље на општинским првенствима освајали смо и у кошарци, одбојци, рукомету..., а веслачи освојили су сребрну медаљу на првој трци београдских матураната. Поносимо се спортским резултатима наших ученика. Трудимо се да посветимо довољно пажње и времена и онима који нису талентовани, да их ангажујемо и мотивишемо за вежбање тела и игру. Часови физичког су нашим ученицима релаксација и потреба, са њих се не бежи.

Шах у школи

Највеће успехе, што је и очекивано, постижу наши ђаци-шахисти и то у континуитету, свих ових година. Раније су то биле победе у конкуренцији школских екипа из целе Југославије (највећи наш успех је прво место на екипном шаховском фестивалу у Пули, у конкуренцији великог броја екипа из Европе). Успеси су се, наравно, низали и касније. Под вођством Зорана Николића, од краја деведестих година прошлог века, наше шаховске екипе (и мушке и женске, у конкуренцијама и средњошколаца и основаца, екипно и појединачно) побеђивале су на бројним републичким и градским првенствима, као и на неким међународним турнирима. Масовности и успешности шаха у нашој школи, у значајној мери је допринела сарадња са шаховским клубом „Делфин” и компанијама „Телеком” и „ЈАТ”.

Нека значајна имена...

Многи познати спортисти, јуниорски и сениорски државни репрезентативци и носиоци медаља са великих светских такмичења, били су ученици наше школе: голмани ватерполо репрезентације Милан Тадић и Слободан Соро, одбојкаш Рајко Јокановић, кошаркашица Милица Вукадиновић, атлетичар Драган Георгијевски, фудбалер Мирко Михић, веслач Зоран Глишић и други. Још више је било шаховских мајстора и велемајстора: Алиса и Мирјана Марић, Сања Вуксановић, Маријана Савић, Иван Марковић, Бојан Вучковић, Мома Вучићевић, Радош Бакић, Бранимир Ћертић, Владимир Подинић, Душан Калинић... Неки врло цењени људи из света спорта и шаха били су нам драги гости: славни кошаркашки тренер Ранко Жеравица, светска првакиња у шаху Маја Чибурданидзе са својим тренером Гуфељдом, велемајстор Јосиф Дорфман (шеф стручног штаба светског првака Гарија Каспарова) и други.

Обавештења и најаве