Навигација

Хемија

Кабинет хемије

Кроз све новитете и промене планова и програма рада гимназија од давне 1966. године до данас хемија живи свој живот у Математичкој гимназији. Најинтересантнији делови тог живота су свакако у омањој, а данас изванредно опремљеној школској лабораторији у сутерену зграде.

Упркос убрзаном курсу овог предмета (предвиђено градиво за четири разреда природно- математичког смера сажето је у три године) ученици и професори неуморно користе све предности практичног, тј. лабораторијског рада. Откако је након реновирања зграде школе лабораторија опремљена и рачунаром и пројектором може се слободно рећи да је израсла у кабинет пуног капацитета не само за уобичајени експериментални рад, већ и за достизање високих нивоа такмичења.

Али, кренимо редом... Историју хемије у Математичкој гимназији почео је да пише легендарни професор Василије Јовић, познатији као Чича, о коме се до данас могу чути само похвале од некадашњих ученика, сада професора ове школе. Кроз усмерено образовање, бројне измене фонда часова и планова рада, преко често напорног, али упорног и брижљивог снабдевања школске лабораторије генерације ученика су извеле професорке Надија Удовичић и Хајрија Нешовић, раме уз раме и настављајући путем који им је трасирао професор Јовић. На том путу појављују се и први такмичари на окружним и републичким такмичењима, а гимназија интензивно наставља сарадњу са бројним реномираним научним институцијама, започету кроз обавезну ученичку праксу, а потом у оквирима школских и ваншколских активности, те израде матурских радова. На том списку се налазе установе попут факултета Универзитета у Београду, као и Института у Винчи, ИНЕП-а, Геоинститута, ИС Петница, Центра за таленте, бројних београдских гимназија и понеке основне школе, Англо-америчке гимназије у Београду... Са новим миленијумом у Математичку гимназију стиже награда Костић фондације за природне науке, а рад настављају професорке Ивана Вуковић и Аника Влајић, задужене за гимназијалце, као и професор Јован Драгељ, коме је поверен најосетљивији посао: увођење ученика седмог и осмог разреда основне школе при гимназији у прва знања из хемије. Од пре десетак година, одлуком Наставничког већа гимназије, хемија је уврштена у изборни предмет за израду матурских радова. Уз поменуту успешну сарадњу са бројним научним установама школска библиотека се полако пуни одличним ученичким радовима из свих области хемије, као и мултидисциплинарним радовима који заслужују сваку похвалу.

Такође, ученици свих разреда Математичке гимназије све су чешћи полазници семинара из хемије у Истраживачкој станици Петница. Велико интересовање ученици недвосмислено показују за организоване посете новоотвореном Музеју хемије при Хемијском факултету у Београду, обиласцима бројних Фестивала науке, Ноћи музеја и разних презентација и интерактивних научних радионица повезаних са хемијом.

Свој лични печат ученици су дали ове, јубиларне, школске 2015/2016. Године, учествујући у организацији и реализацији школских пројеката као што су били „Дан мола“ и „Сасвим природно у МГ-у“, а у којима су побрали саме похвале како за теоријски, тако и за практични део посла. Уз то, већ неколико година уназад успешно функционише летња школа за ученике млађих разреда основне школе, који добијају изванредну прилику да завире у свет њима још непознате хемије, уз докторанта хемије Сузану Ђурђевић и професорку Ивану Вуковић.

Од школске 2015/2016. године професорка Вуковић ће бити и пионир у организованој припреми ученика за полагање комбинованих тестова на малој матури, предвиђеној за будуће гимназијалце, чиме ће заокружити успех који је постигао објављени уџбенички комплет из хемије за седми разред основне школе, ауторки Иване Вуковић и Анике Влајић. Све уложено ученици Математичке гимназије узвраћају вишеструко, нарочито ако се посматрају резултати постигнути из предмета хемија; упркос убрзаном програму у гимназији и не баш популарним викенд-терминима додатне наставе, последњих петнаестак година тешко да се одиграло републичко такмичење из хемије на коме није учествовао бар један ученик Математичке гимназије.

Такође, изваредне успехе у оквиру природних наука (биологије, физике и хемије) свршени основци, у том тренутку ученици првог разреда Математичке гимназије, показују већ скоро деценију уназад, сваки пут освајајући медаље на Међународној јуниорској научној олимпијади. У школској 2014/2015. години матурант Математичке гимназије Милош Грубор је ушао и у репрезентацију Србије на Међународној хемијској олимпијади и са такмичења у Азербејџану донео сребрну медаљу. У годишњици јубилеја Математичке гимназије и на неколико дана пред годишњицу рођења чувеног руског хемичара Дмитрија Ивановича Мендељејева, екипа Математичке гимназије доноси победнички трофеј са московског Међурегионалног хемијског турнира „Хемија и космос“. Није нескромно рећи да хемија иде сигурном узлазном путањом заједно са Математичком гимназијом.

Уз драгоцену помоћ и хвале вредну сарадњу са колегама из Стручног већа биологије, хемије и географије, као и свестране, вредне и одговорне ученике - зар може другачије?

Обавештења и најаве