Навигација

Завршена овогодишња акција МГ и Фондација "Алек Кавчић" за децу Србије

ОпштеДОГАЂАЈИ-фотографије

Као што је и планирано, након донирања рачунара основним школама у Батајници, Новом Саду, Кикинди и Ваљеву, ученици Математичке гимназије одржали су серију предавања из области математике, физике, информатике и програмирања заинтересованим ученицима у овим основним школама.


ОШ „СОЊА МАРИНКОВИЋ“ Нови Сад

У ОШ “Соња Маринковић“ у Новом Саду, у периоду од 2. до 4. септембра 2020. одржане су двосатне радионице за ученике виших разреда основне школе. Радионицама је присуствовало укупно петнаест ученика подељених у три групе који су изабрани због великог интересовања за информатику, математику и физику. Предавања су била осмишљена тако да представе разне примене програмирања, од такмичарских задатака из програмирања, али и из математике, до нумеричких симулација које имају велики значај у физици. Радионицу је држао Богдан Рајков, бивши ученик ове основне школе и Математичке гимназије.

Богдан Рајков наглашава да му је драго што је био део овако лепе акције и да се нада да ће му се поново пружити прилика да представи Математичку гимназију у добром светлу.


ОШ „БРАНКО РАДИЧЕВИЋ“ Батајница

У периоду од 24. до 27.08.2020, у трајању од по 90 до 120 минута, одржане су радионице из математике и информатике где су ученици могли да се упознају са неким корисним идејама, а са којима се вероватно нису сусретали на редовној настави, а биће им корисне у каснијим разредима, као и на такмичењима. С обзиром на заинтересованост деце различитих узраста (почевши од будућих петака до будућих осмака), као и на тренутне мере опреза због епидемиолошке ситуације, ученици су били подељени у две групе од по 10-11 ученика.

Предавања која су одржана:

  • Понедељак, 24.08. – математика Kонгруенције по модулу Kомбинаторна геометрија
  • Уторак, 25.08. – математика Неједнакости међу срединама Пикова теорема Математичке игре
  • Среда, 26.08 – информатика Бинарни бројевни систем Алгоритми
  • Четвртак, 27.08. – информатика Задаци из програмирања Ц++ Аритметика бинарног система

Радионицу су држале: Лена Богдановић 2ц и Уна Јаћимовић 4а.


ОШ „ЂУРА ЈАКШИЋ“ Кикинда

Никола Чутурић, ученик 4.д разреда Математичке гимназије одржао је од 28. до 31. августа низ предавања из програмирања групи од десетак ученика од шестог до осмог разреда ОШ „Ђура Јакшић“ у Кикинди. Циљ ових предавања је био да се ученици заинтересују за информатику и да се продубе њихова знања из програмирања упознавањем са градивом које превазилази оно са редовне наставе.


ОШ „МИЛОВАН ГЛИШИЋ“ Ваљево

Јован Марковић, ученик 4.д разред одржао је 26. и 27. августа предавања из програмирања ученицима ОШ „Милован Глишић“ у Ваљеву. На почетним предавањима је причао о основама и синтакси С++, да би касније причао о основима алгоритмике.


Овогодишњом акцијом „Математичка гимназија и фондација Алек Кавчић за децу Србије“ поклоњено је 20 савремених рачунара (пет рачунара једној школи) основним школама у Србији (ОШ „Бранко Радичевић“, Батајница, ОШ „Ђура Јакшић“, Кикинда, ОШ „Милован Глишић“, Ваљево, ОШ „Соња Маринковић“, Нови Сад).

Жељко Лежаја, професор информатике у МГ инсталисао је потребан софтвер на рачунаре и хардверски их оспособио.

Школама су рачунаре уручили Мирјана Катић, директор Математичке гимназије и Александар Кавчић, управитељ Фондације „Алек Кавчић“.

Ученици Математичке гимназије који су одржали предавања у основним школама:

Лена Богдановић, Уна Јаћимовић, Јован Марковић и Никола Чутурић.

Слике

  • /uploads/attachment/vest/7471/kod.jpg
  • /uploads/attachment/vest/7471/slika1.jpg
  • /uploads/attachment/vest/7471/slika2.jpg