Навигација

Конференција "Women and Girls in STEM"

Опште

На великој онлајн међународној конференцији Women and Girls in STEM у организацији European Institute of Innovation and Technology, у четвртак, 28. октобра 2021. године, учествовале су ученице наше школе, Милица Кричковић, Тара Бискуповић, Душица Ђорђевић и Селена Токовић.

Милица Кричковић је поделила своје утиске: „Убедљиво најинтересантније ми је било да слушам презентацију Драгане Чалије, која нам је била додељена као ментор. Причала нам је о свом животу, зашто и како је постала предузетник, али и о свим другим стварима којима се бавила током живота. На пример, у једном тренутку је споменула како су јој часови глуме доста помогли када је текотварала своју фирму - како се због њих осећала сигурније, а зато и успела у нечему што иначе можда и не би. Скренула нам је пажњу како је осим да будемо добри у својој струци битно и да се развијамо на друге начине - да ли тако што ћемо ићи на неке необавезне курсеве или тренирати. Мислим да је веома корисно што смо биле у могућности да чујемо њену причу. Искрено нам је објаснила који кораци у отварању и вођењу фирме су јој били посебно тешки, који мало мање - како савршеног времена за тако нешто нема. Да је, уколико желимо тиме да се бавимо, понекад боље кренути што раније, јер на тај начин стичемо искуство и сигурност у саме себе.

На сличним предавањима која сам слушала обично се акценат ставља на то како је лепо бавити се одређеним послом или радити оно што волиш. Ово је први пут да сам чула некога да прича о још једном проблему са којим се жене вероватно често сусрећу - како је тешко избалансирати каријеру и породичан живот. Драгана је споменула како започињање каријере раније може у томе да помогне, јер ће нам касније, ако одлучимо да имамо децу, можда бити лакше уколико смо већ на неки начин сигурне.

Осим овог предавања, свидео ми се и део конференције током ког су били пуштани пристигли видеи наших вршњака (из неколико различитих земаља) управо на тему родне равноправности у науци. Сваки тим је на тему одговорио на неки свој начин, и било је јако интересантно видети шта су све замислили и успели да ураде.“

Конференција је имала три дела. Током првог дела конференције, учесницама из Србије се обратила Драгана Чалија, власница и извршни директорка компаније Saint Di, која је причала о свом школовању и искуству у предузетништву и програмирању. Након тога, учесници конференције су могли да гласају за један од три видеа у финалу тамичења на тему родне равноправности у области СТЕМ које су правили ученици из разних земаља. Победио је видео ученица из Пољске. У трећем делу, научница Лаура Соуцек је испричала своју животну причу. Она је открила бактерију која помаже у лечењу рака. Када је дошла до тог открића, из Италије је отишла у Америку и радила експерименте у лабораторији са тимом који су чинили само мушкарци. То што је била једина жена је није зауставило у остварењу свог циља.

Ученице наше школе су имале прилику да учествују на овој конференцији као део сарадње Математичке гимназије и организације Достигнућа младих, огранка међународне организације Junior Achievement.

Слике

  • /uploads/attachment/vest/7598/Women_and_Girls_in_STEM.jpg