Навигација

Републичко такмичење "Дабар"

Опште

На републичком такмичењу „Дабар“, прву награду je освојио Јован Стојадиновић, другу Теа Чебашек   и трећу Јован Милошевић, ученици седмог разреда наше школе. Републичко такмичење је одржано у ОШ „Драгомир Марковић“ у Крушевцу, у суботу 18.12.2021. године.

Из сваке категорије у којој се на школском такмичењу такмичи по неколико хиљада ученика, највише око 50 најбољих ученика се позива на републичко такмичење и Математичка гимназија је поносна што је ове године имала на републичком такмичењу чак 11 учесника. Поред награђених ученика, учествовали су још и Василије Плескоњић, Лука Прековић, Вук Николов, Огњен Нишкић, Лазар Јовић, Јана Стојадиновић, Огњен Милојевић и Давид Стошић.

Са нашим ученицима су на такмичење путовали и професори Душа Вуковић и Предраг Ђукнић. Након такмичења ученици и професори су обишли Цркву Лазарицу у центру Крушевца и Манастир Свети Роман.

Укупан број такмичара на школском нивоу такмичења “Дабар” ове школске године у категоријама у којима су се такмичили наши ученици је био:

  • Млади дабар (7. и 8. разред ОШ) – 14.855 такмичара;
  • Дабар (1. и 2. разред СШ) – 5.600 такмичара;
  • Старији дабар (3. и 4. разред СШ) – 3.050 такмичара.

Дабар је међународно такмичење из рачунарске и информатичке писмености за ученике основних и средњих школа. Школски ниво такмичења се организује на часовима рачунарства и  информатике у школама широм земље. Идеја школског нивоа такмичења је да се на занимљив и интерактиван начин ученици подстакну на алгоритамски начин размишљања, логичко решавање проблема и правилну употребу информационих технологија.

Такмичење „Дабар“ је први пут организовано у Литванији 2004. До сада организовано у више од 60 земаља широм света. У Србији је први пут такмичење рганизовано школске 2013/2014. године. Више о такмичењу може да се прочита на званичној страници такмичења: https://dabar.edu.rs/

Слике

  • /uploads/attachment/vest/7619/Dabar_Krusevac_5.jpg
  • /uploads/attachment/vest/7619/Dabar_Krusevac_4.jpg
  • /uploads/attachment/vest/7619/Dabar_Krusevac_3.jpg
  • /uploads/attachment/vest/7619/Dabar_Krusevac_1.jpg