Навигација

Наши ученици освојили награду на такмичењу Изазов специјал

ОпштеТАКМИЧЕЊА У ЗЕМЉИ-фотографије

Тим Математичке гимназије који су чинили Мила Миленић, Селена Токовић, Марко Попадић, Данило Ранђеловић и Лука Стевановић је освојио награду на такмичењу Изазов специјал. У петак, 4. фебруара је школу посетила делегација Достигнућа младих и том приликом су доделили нашем тиму дипломе, а школи штампач са скенером као награду.

Селена Токовић је поделила своје утиске: „Учешће на такмичењу Изазов специјал проширило нам је видике по питању такмичења. Било је веома забавно, креативно али и едукативно. Услед настале ситуације са вирусом covid19 такмичење се одржало онлајн, међутим надамо се да ће се убудуће одржавати уживо. За нас је ово било једно велико искуство и радо ћемо наставити да се такмичимо на оваквом типу такмичења, који пружа различите могућности и прилике. Желили бисмо такође да нагласимо да није увек све у рађењу различитих задатака, већ су су некада креативност и тимски рад кључни за победу.“

Такмичење је одржано 15. и 16. децембра 2021. године у организацији Достигнућа младих у Србији, огранка светске организације Junior Achievement. Тема такмичења Изазов специјал је била заштита животне средине са идејом да сваки тим осмисли сопствено решење које би помогло у спречавању климатских промена. Учестовао је 41 тим из 26 градова и општина из целе Србије. На смањењу еколошког отиска у породичном домаћинству, школи или у туризму кроз такмичење су радила 192 ученика и 44 наставника.

Учесници такмичења су имали прилику да прошире знања и развију свест о климатским променама, унапређењу животне средине и осмишљавању нових решења.

Прошли су кроз сет алата у оквиру програма Млади иноватори, радили су анализу проблема на креативан начин, а потом учили како да развију вештине за зеленији животни стил и менталитет за решавање проблема климатских промена и животне средине.

Првог дана тимови су интензивно радили на платформи miro са тренерима који имају вишегодишње искуство у области предузетништва и заштите животне средине. Другог дана су тимови представљали жирију своје зелене идеје. Победник је тим гимназије Бора Станковић из Ниша. Стручни жири такмичења чинили су Дуња Јовановић (Ффм платформа о одрживој моди), Милица Рашковић (Европска престоница културе Нови Сад 2022), Урош Дробњак (Connecting), Маша Митровић (Asb e.V), Милан Поповић (научни комуникатор) и Станислава Симић (Научно-технолошки парк Ниш).

Такмичење је део програма Млади иноватори који спроводи Climate-KIC испред Европског института за иновације и технологију. Изазов специјал реализован је у партнерству са организацијама Climate Innovation Hub, Connecting и SINHRO.

Слике

  • /uploads/attachment/vest/7636/2021_Izazov_specijal_MG_1.jpg
  • /uploads/attachment/vest/7636/2021_Izazov_specijal_MG_2.jpg