Навигација

Посета Леандра Винсента Маурија Математичкој гимназији

ОпштеМеђународна сарадња

Гост Математичке гимназије 17.6.2022, био је млади бразилски математичар Leandro Vicente Mauri (University of Sao Paulo), који је као стипендист Бразилске научне фондације у двомесечној посети Математичком институту САНУ у Београду. Леандро је у завршној фази израде докторске дисертацији из области алгебарске топологије/тополошке комбинаторике. Наслов дисертације је „Tverberg Type Problems and applications of Algebraic Topology in Combinatorics“ (ментор је Prof. Denise de Mattos, Univ. Sao Paulo).

Боравак у Београду организован је као „усавршавање“ (internship), у коме му ја ментор са наше стране Раде Живаљевић (Математички институт САНУ), а циљ посете је упознавање са резултатима наших математичара у овој области и рад на заједничким пројектима.

Леандро је био веома импресиониран посетом „најбоље рангираној математичкој гимназији у свету“ (Wikipedia) и изванредним успесима њених ученика. Бразил је, како нам је објаснио, тек од 2005. кренуо у масовнију организацију националних математичких олимпијада, да би већ 2014 имао чак 18 милиона ученика (!) у првом кругу такмичења https://en.wikipedia.org/wiki/Olimp%C3%ADada_Brasileira_de_Matem%C3%A1tica_das_Escolas_P%C3%BAblicas. Леандро је као средњешколац и основац чак пет пута награђен златном медаљом на овим такмичењима и, како сам каже, ово је био главни подстицај да се определи за студије математике и каријеру професионалног математичара. Оне најрадозналије, који би желели да (уз помоћ речника или Google преводиоца) оцене тежину и занимљивост задатака са бразилских такмичења, упућујемо на адресе http://www.obmep.org.br/ , http://www.obmep.org.br/provas.htm.

Слике

  • /uploads/attachment/vest/7687/20220617_125508.jpg
  • /uploads/attachment/vest/7687/20220617_125517.jpg