Навигација

Наши ученици освојили три медаље на Међународној олимпијади из хемије

Опште

На 54. Међународној хемијској олимпијади која је одржана у периоду од 10. до 18. јула, ученици наше школе су освојили 3 бронзане медаље. Олимпијаду је организовала НР Кина у виду онлајн такмичења. На Олимпијади је учествовало 326 такмичара из 83 земље.

Освајачи медаља су ученици Математичке гимназије из Београда Урош Полексић, Димитрије Глигоровски и Ђорђе Паројчић, као и ученица Гимназије "Јован Јовановић Змај" из Новог Сада Дуња Вуковић.

Ментори екипе су били др Душан Сладић, председник Српског хемијског друштва и професор на Хемијском факултету Универзитета у Београду и др Нико Радуловић, декан Природно-математичког факултета у Нишу.

У припремама и спровођењу такмичења су, поред ментора, учествовали и ранији освајачи медаља Видак Раичевић са Природно-математичког факултета у Новом Саду и Филип Колџић студент Технолошко-металуршког факултета у Београду, као и др Ирена Новаковић са Института за хемију, технологију и металургију.

Учешће екипе су финансијски и организационо помогли Министарство просвете, науке и технолошког развоја, Српско хемијско друштво, Нафтна индустрија Србије и Хемијски факултет.

Међународна хемијска олимпијада је најпрестижније светско такмичење из хемије за средњошколце. Србија као независна држава на њему учествује од 2012. године, а ђаци наше школе на њему освајају одличја и остварују значајне резултате.

Честитамо нашим ученицима на оствареним резултатима и желимо пуно успеху у даљем раду.

Слике

  • /uploads/attachment/vest/7697/hemija-2022.jpg