Навигација

Сингапурски међународни математички изазов 2.0 (SIMC2.0)

Опште

SIMC2.0 је наследник Сингапурског међународног математичког изазова (SIMC). SIMC је било међународно такмичење у математичком моделирању које се одржава сваке две године у заједничкој организацији Гимназије NUS-а и Министарства просвете Сингапура од 2008. године. У 2018. години на SIMC-у су учествовале преко 53 школе из 33 земље. 2020. године SIMC је одржан онлајн због пандемије COVID-19.

Ове године су организатори прилагодили SIMC како би боље задовољили потребе за учењем младих у садашњим временима уз укључивање рачунарског моделирања. Такође, идеја такмичења је  да се промовише интердисциплинарно размишљање наводећи учеснике да примењују математику и рачунарство за решавање проблема из стварног света. Додат је SIMC2.0 Јуниор Изазов са циљем да се допре до млађих ученика (узраста од 14 до 16 година) и подстакне њихово интересовање за рачунарско моделирање у раном узрасту. SIMC2.0 Сениор Изазов задржао је строгост оригиналног SIMC изазова, са јачим рачунарским елементом.

Математичка гимназија је ове године добила позив организатора и представљала је Србију у њеном првом учешћу на овом такмичењу, и у обе категорије, а посебно у јуниорској, остварила одличан резултат.

Јуниорска екипа освојила је награде: Специјалну награду за Извештај (Special Award (Report)) као и Посебну награду за допринос (Merit Award), док је Сениорска екипа освојила Награду за учешће.

Такмичење је одржано у више етапа на даљину у периоду од 08.11. до 12.11.2022.

Јуниорску екипу чинили су наши ученици другог разреда:

  • Војислав Андрић
  • Новак Деспотовић
  • Војин Митровић

Сениорску екипу чинили су ученици четвртог и трећег разреда:

  • Александар Вишњић
  • Гвозден Лапчевић
  • Вукашин Пантелић

Лидери екипе Србије били су Милица Мисојчић Огњановић из Математичке гимназије у Београду и Владимир Шарић, сарадник у настави у Математичкој гимназији.

Званични сајт такмичења

 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/7753/simc.jpg