Навигација

Час посвећен Бурундију

Опште

Захваљујући сарадњи професорке Анђелке Петровић са Агенцијом Уједињених нације за избеглице (УНХЦР) ученици 1а угостили су Катју Катихабва, студенткињу из Бурундија, на часу српског језика и књижевности.

Катја студира биохемију у Београду и течно говори српски језик. Ученицима 1а испричала је занимљивости из историје и културе свог народа. Ученици 1а имали су прилику да чују народну песму на кирунди језику. Катја им говорила о краљевима своје земље, која је, данас, република. Објаснила је шта значи израз „краљ је попио мед“. Представила је традиционални плес уз бубњеве у ком учествују само мушкарцима. Испричала је да Нова година у Бурундију почиње када најстарији члан породице укућунами подели качамак, а затим је одговарала на питања ученика – како изгледа пасош Бурундија, колико језика говори, шта да раде ако их појури нилски коњ...

Ова врста културолошког излета драгоцено је искуство. Уколико буде прилике, уз сарадњу са Агенцијом Уједињених нација за избеглице, наша школа угостиће и другу децу која су присилно расељена и која су своје школовање наставили у Србији.

Слике

  • /uploads/attachment/vest/7764/%D1%81%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D0%B0_1.jpg