Навигација

Дигитални изазов

Обавештења

Често је за решавање реалних проблема потребна практична примена знања из програмирања, физике и електронике. На основу иницијативе "Пупинов изазов", а кроз сарадњу Регионалног центра за таленте "Михајло Пупин" из Панчева, "Циркулирања" и Математичке гимназије је осмишљен "Дигитални изазов", такмичење тимова на коме ће ученици средњих школа покушати да уз помоћ знања из физике, електронике и програмирања реализују пројекте којима ће моћи да реше задати проблем.

За успешну реализацију пројекта тимови ће морати да реше једноставне теоријске задатке повезане са мерењима вредности неких физичких величина, дизајнирају и провере кроз симулацију рад електронског уређаја заснованог на Ардуино платформи, реализују реални пројекат уз помоћ Ардуина и на крају креирају апликацију за приказ резултата послатих рачунару са Ардуина.

Дозвољено је користити било који софтверски алат, наша препорука је mBlock (алат заснован на Scratch-у којим је могуће програмирати Ардуино) или Arduino IDE за рад са Ардуином и Processing за визуелно представљање података. За симулацију електронских кола могуће је користити Тinkercad или сличан јавно доступан алат.

Такмичење ће се одржати у Математичкој гимназији 27. маја 2023. Окупљање учесника је у 9.30, а почетак такмичења у 10 часова.

Линк за пријављивање тимова: пријава.

Материјали за припрему: Ардуино приручник, пример.

Видимо се на "Дигиталном изазову"!"