Навигација

Напустила нас је Наташа Чалуковић

Опште

Дубоко нас је потресла вест о прераном одласку наше Наташе Чалуковић.

У Математичкој гимназији само неколико наставника је провело читав свој радни век. Наташа Чалуковић је једна од њих. Наташа је синоним за наставу физике у нашој школи, шампион у мотивисању ученика да савладају и заволе њен предмет, рекордер по броју награда својих ученика на домаћим и међународним такмичењима и по броју ученика који су постали доктори физике и истраживачи у свим дисциплинама физике, код нас, али и у свету. Наташа Чалуковић рођена је 12. маја 1955. године у Земуну, Математичку гимназију завршила је 1974. године, а физику на Природно-математичком факултету у Београду 1978. године. На изненађење својих професора, који су очекивали да ће изабрати науку и остати на Факултету, Наташа се одмах запослила као професор у својој гимназији и ту је непрекидно радила од септембра 1978. године до пензије маја 2020. године, дакле готово 42 године.

Наташа је дала изузетан допринос настави физике - објавила око 30 уџбеника и збирки задатака за ученике основних школа, гимназија и Математичке гимназије, као и гимназија у Црној Гори. Добитница је Награде „Доситеј Обрадовић“ 1993. и Награде града Београда за образовање 2009.

Када је том приликом школа организовала скромну свечаност, пристигли су Наташини ученици из свих генерација да јој честитају, тако да је Свечана сала гимназије била испуњена до последњег места. Посебно занимљив је чланак о Наташи објављен у научном часопису „Euro Physics News“, a чији аутори су некадашњи Наташини ученици Зоран Хаџибабић, професор на Универзитету Кембриџ и Бранислав Цветковић из београдског Института за физику.

Наташа је много пута поновила да је рад у Математичкој гимназији за њу посао испуњен радошћу и поносом. Највише је обрадује кад некадашњи ученици дођу у своју школу да се похвале неким новим успехом, потраже савет или само да се испричају са својим професорима. Управо на тим изузетним односима са својим ђацима, али и на обостраном уважавању, разумевању, поштовању и искреном пријатељству са ученицима Наташа је изградила свој огромни ауторитет.

Памтићемо је као великог ентузијасту посебних способности, посвећености и топлине у раду са ученицима. Несебично је волела Математичку гимназију и до краја јој је била привржена.

Слике

  • /uploads/attachment/vest/7869/natasa-calukovic-crno-bela.jpg