Навигација

Такмичења у земљи 2017.

 

Ученици Математичке гимназије у Београду су постигли завидне резултате на Српској хемијској олимпијади (СХО) која је одржана у Београду 26. и 27. маја. Ученик 3. разреда Дамјан Чубраковић освојио је сребрну медаљу и заузео 2. место а ученица 4. разреда Анамарија Николетић бранзану медаљу, заузевши 3. место. СХО је уједно и изборно такмичење за Међународну хемијску олимпијаду која ће бити одржана почетком јула на Тајланду. Наши ученици Дамјан и Анамарија ће чинити половину одабраног тима. Све честитке за остварени успех.


РЕЗУЛТАТИ ИЗБОРНОГ ТАКМИЧЕЊА СРЕДЊОШКОЛАЦА НА ОСНОВУ КОЈИХ ЈЕ ФОРМИРАН ТИМ КОЈИ ЋЕ ПРЕДСТАВЉАТИ СРБИЈУ НА ИМО


У суботу, 20. маја 2017. године одржала се Српска јуниорска математичка олимпијада у Математичкој гимназији.

  


На ученичком сегменту такмичења МатХакатон одржаном на Математичком факултету 13. и 14. маја, поред великог броја пријављених, учествовала су два тима наше школе, један који су чинили средњошколци и један са ученицима седмог разреда наше школе. Ученици су показали изузетан труд, рад и знање, а наш млађи тим, чији је ментор професор Горан Јелић, освојио је награду МикроЕлектроникин сет са којим ће моћи да наставе да развијају апликације. Да напоменемо да је тим наших седмака уједно и био најмлађи тим на овом такмичењу.

Честитамо!

 


Српска информатичка олимпијада одржана је 13. и 14. маја 2017. на Рачунарском факултету. Ученици Математичке гимназије постигли су изузетно запажен успех.

Одређен је национални тим који ће представљати нашу земљу на Балканској информатичкој олимпијади (Кишињев, Молдавија) и Међународној информатичкој олимпијади (Техеран, Иран). Тим чине ученици:

 • Душан Живановић, гимназија "Светозар Марковић", Ниш
 • Филип Весовић, Математичка гимназија
 • Владимир Миленковић, Математичка гимназија
 • Момчило Топаловић, Математичка гимназија

Честитамо!


Републичко такмичење из хемије је одржано у Београду на Хемијском факултету Универзитета у Београду од 5. до 7. маја. Ученици наше школе су поново постигли завидан успех. Освојили су укупно 5 награда.

Ученици Јелена Илић, Филип Колџић и Анамарија Николетић су освојили III награду, ученик Дамјан Чубраковић II награду, а ученик Михаило Милошевић I награду и 1. место. Ученици Анамарија Николетић и Дамјан Чубраковић су се пласирали на СХО.

Честитамо на оствареном успеху!На Hackaton-у који је 30. априла 2017. одржала организација CoderDojo у Панчеву, ученици наше школе и чланови секције примењене физике, електронике и роботике Михаило Грбић, Стефан Степановић и Момчило Топаловић, освојили су прво место и даљи пласман на CoderDojo Coolest Projects такмичење које ће се одржати 17. јуна 2017. у Даблину, Ирској. CoderDojo Coolest Projects је такмичење на ком се полазници из целог света окупљају и презентују своје пројекте. Сам Coder Dojo је мрежа клубова који организују бесплатне радионице широм света са циљем да се млађима приближи програмирање и електроника.

Честитамо нашим момцима и желимо им срећу у будућим такмичењима!


  Дана, 19. априла 2017. године одржано је последње такмичење, за избор екипе Србије за Међународно такмичење International Young Physicists’ Tournament (IYPT), у организацији Друштва физичара. Реч је о такмичењу са 30 година дугом традицијом, на коме учествује више од 40 земаља, које ће се у јулу одржати у Сингапуру. Србија ће по први пут ове године учествовати. Чланови победничког тима који ће представљати нашу земљу су:

 • Милена Симић, IV разред, Гимназија „Светозар Марковић“, Ниш
 • Лука Лазаревић, II разред, Гимназија „Светозар Марковић“, Ниш
 • Александра Стојковић, II разред, Алексиначка гиманзија, Алексинац
 • Милош Рашић, IV разред, Математичка гимназија, Београд
 • Едвин Маид, IV разред, Математичка гимназија, Београд

Званични сајт такмичења


На 39. Државном такмичењу из физике ученика основних школа, одржаном 9. и 10. априла 2017. године у основној школи "Николај Велимировић", у Шапцу, екипа Математичке гимназије освојила је 7 првих, 7 других и 11 трећих награда.

Честитамо нашим ученицима на овом изузетном резултату!


На овогодишњем Државном такмичењу из информатике, одржаном 9. априла на Рачунарском факултету у Београду, ученици Математичке гимназије су постигли изузетно запажен успех, освојивши 7 првих, 9 других, 11 трећих награда и 7 похвала. Такође, чак четири такмичара из МГ су освојили максималан број бодова, што није пошло за руком ни једном такмичару из осталих гимназија: Владимир Миленковић, Филип Весовић и Коста Грујчић у А категорији, и Младен Пузић у Б категорији. Ово представља један од најјачих резултата Математичке гимназија из информатике у претходним годинама.

Искрене честитке свим освајачима награда и похвала, и желимо им све најуспешније на Српској Информатичкој Олимпијади!


Дана, 19. априла 2017. године одржано је последње такмичење, за избор екипе Србије за Међународно такмичење International Young Physicists’ Tournament (IYPT), у организацији Друштва физичара. Реч је о такмичењу са 30 година дугом традицијом, на коме учествује више од 40 земаља, које ће се у јулу одржати у Сингапуру. Србија ће по први пут ове године учествовати. Чланови победничког тима који ће представљати нашу земљу су:

 • Милена Симић, IV разред, Гимназија „Светозар Марковић“, Ниш
 • Лука Лазаревић, II разред, Гимназија „Светозар Марковић“, Ниш
 • Александра Стојковић, II разред, Алексиначка гиманзија, Алексинац
 • Милош Рашић, IV разред, Математичка гимназија, Београд
 • Едвин Маид, IV разред, Математичка гимназија, Београд

Званични сајт такмичења


У петак и суботу, 31. марта и 1. априла у Математичкој гимназији одржана је Српска математичка олимпијада на којој су учествовала 34 најбоља млада математичара Србије. Победници овог такмичења су Марко Медведев, Игор Медведев, Алекса Милојевић (сви из Математичке гимназије) и Никола Павловић (из гимназије "Јован Јовановић Змај" из Новог Сада). Осим њих четворице за Балканску математичку олимпијаду, која ће се почетком маја одржати у Македонији, квалификовало се још двоје ученика Математичке гимназије - Јелена Иванчић и Павле Мартиновић. У мају месецу ће се одржати и изборно такмичење за састав екипе Србије за Међународну математичку олимпијаду која се ове године одржава у Рио де Жанеиру. Осим шест поменутих ученика на то такмичење позивају се и : Огњен Тошић, Милош Милићев, Вукашин Михајловић, Милоје Јоксимовић, Владимир Виктор Мирјанић (сви из Математичке гимназије) и Бранислав Шобот (гимназија "Јован Јовановић Змај" из Новог Сада).

Резултати


Државно такмичење из физике за ученике средње школе одржало се у Кладову од 24. до 26. марта 2017. године.

Резултати


Балша Ћеранић, ученик III-е освојио је трећу награду за естетско-стилске елементе на 20. Такмичењу у беседништву ученика средњих школа у организацији гимназије „Светозар Марковић“ из Новог Сада и Српског филозофског друштва, одржаног 4. марта 2017. год.  Петнаест ученик из 15 школа из свих делова Србије, говорило је на задату тему „Филозофи су свет до сада само различито тумачили, ради се о томе да се он промени“. Жири је радио у саставу: проф. др Сретен Петровић, проф. др Бранка Јакшић-Провчи и доц. др Уна Поповић. Ментор Балше Ћеранића био је Радивоје Благојевић, професор социологије.

Беседа Балше Ћеранића


 Ученици Математичке гимназије су ове школске године први пут учествовали на такмичењу „Дабар“  и постигли запажене резултате. Ученици првог и другог разреда су се такмичили у једној, а ученици трећег и четвртог у другој категорији. На школском такмичењу у млађој категорији је учестовало 6139 ученика из целе Србије, а од 100 најбољих који су учестовали на државном такмичењу 18. фебруара, три ученика су награђена, а још 12 похваљено сребрним одличјем. Међу прва три ученика се налазе два ученика наше школе, Радивоје Власкалић (1. место) и Павле Мартиновић (3. место), а међу похваљеним ученицима су ученици првог разреда, Александар Марић и Анђела Деспотовић. У старијој категорији је на првом месту матурант Иван Агарски, а похваљена сребрним одличјем је Анамарија Николетић. У овој категорији је на школском такмичењу учествовало 3535 ученика. Такмичење „Дабар“ је најмасовније светско такмичење из програмирања које се не везује за конкретне програмске језике, већ за алгоритамско решавање проблема. Математичка гимназија препознаје значај овог такмичења и захваљује се одличној организацији овог тамичења за ученике из Србије. 


Прелиминарни резултати градског такмичења из физике

I разред - бозони

I разред - фермиони

II разред - бозони

II разред - фермиони

III разред - бозони

III разред - фермиони

IV разред - бозони

IV разред - фермиони

 

Обавештења и најаве