Навигација

Такмичења у земљи 2023.

На ребуличком такмичењу из информатичког и рачунарског начина размишљања „Дабар“ ученици Математичке гимназије су освојили четири награде.

Такмичење је одржано у Крушевцу у основним школама "Драгомир Марковић" и "Доситеј Обрадовић", у суботу 16. децембра. Ученици наше школе су путовали у Крушевац у сарадњи са Рачунарском гимназијом.

У категорији која обухвата 7. и 8. разред, Вања Миладиновић је освојио прву награду, а Алекса Ћорлука другу. У категорији која обуквата 1. и 2. разред, Kоста Тинтор је освојио прву награду, а Јован Милошевић трећу.

Велики успех је већ било учешће наших 15 ученика на републичком такмичењу на којем је позвано и учествовало 194 ученика од укупно 64.352 учесника школског такмичења из свих категорија из целе Србије.

Удружење „ИТ–УПС“ (Информационе технологије – Удружење професора Србије, са седиштем у Крушевцу) је званичан део „Дабар“ организације и организатор такмичења за Србију. Такмичење је део познатог међународног такмичења: https://www.bebras.org/

На републичком такмичењу су учествовали: Алекса Ћорлука, Вања Миладиновић, Филип Баћовић, Тамара Стошић, Вања Јеловац, Ђорђе Перишић, Огњен Дмитровић, Јован Милошевић, Мија Зелић, Kоста Тинтор, Душан Kисић, Филип Шумић, Василије Хаџи-Пурић, Никола Шами и Милица Влашкалић.

Професори који су нашим ученицима омогућили да учествују на овом такмичењу су: Јелена Хаџи-Пурић, Станка Матковић, Снежана Јелић, Ивана Јовановић-Мастиловић, Милош Арсић, Марина Ђуришић, Мина Шекуларац и Олга Митриновић.


9. и 10. децембра 2023. године у ОШ "Павле Савић" одржано је Кадетско првенство Београда у брзопотезном и убрзаном шаху. Наша ученица другог разреда Анастасија Вујановић је освојила друго место у категорији Убрзано првенство до 16 година за девојке. Директор Мирјана Kатић је поделила медаље такмичарима и затворила ово такмичење.


Петра Бабић, Филип Грујовић, Алекса Пажин, Реља Кукић и Иван Ристовић су представљали нашу школу на регионалном такмичењу средњошколаца у предузетничким вештинама „Пословни изазов“. Регионални ниво такмичења “Пословни изазов” је одржан у Београду, 17. новембра, у организацији Достигнућа младих уз подршку Америчке агенције за међународни развој USAID, Министарства туризма и омладине, UniCredit фондације и Универзитета Metropolitan.

Такмичење је покренуто са намером да подстакне средњошколце да употребе своје вештине на иновативан начин како би унапредили свој предузетнички дух и повећали своје могућности за запошљавање. У току школске године на седам регионалних Пословних изазова (у Чачку, Лесковцу, Зајечару, Kрагујевцу, Новом Саду и Београду) учествује више од 700 ученика из 90 општина у Србији у којима се спроводе образовни програми Достигнућа младих из области предузетништва и финансијске писмености. Такмичари су били распоређени у петочлане тимове и имали су задатак да осмисле производ или услугу који ће повезати циљеве одрживог развоја са Олимпијским играма у Паризу.

Уз помоћ пословних ментора креирали су бизнис планове за своје идеје. Вест о овом такмичењу на сајту Достигнућа младих.


У понедељак, 30. септембра 2023. године на Ади Циганлији одржано је такмичење "Dragon boat". Ученици МГ су освојили сребрну медаљу. Са ученицима је веслао професор физичког Урош Мишић.

Честитамо!


У петак, 29.09 2023. у СЦ "Шумице", одржано је општинско такмичење из одбојке. Учествовале су женска и мушка екипа Математичке гимназије.

Од осам екипа, ученице Математичке гимназије су освојиле друго место.

Мушка екипа је поражена и није освојила једно од прва три места.

Честитамо!


У суботу, 23.9.2023. у просторијама Мајкрософтовог развојног центра у Србији, одржан је финални круг такмичења Bubble Cup 16. На овом такмичењу се такмичио велики број наших садашњих, али и бивших ученика.

У категорији „Звезде у успону” награде су освојили тимови чији су чланови били следећи ученици:

  • 1. награда: Александар Вишњић
  • 3. награда: Филип Бојковић и Богдан Петровић

У категорији „Премијер лига” награде су освојили тимови чији су чланови били следећи ученици:

1. награда: Алекса Милисављевић, Јован Бенгин и Павле Мартиновић

Вођа једног од тимова наше школе из категорије „Звезде у успону” био је наш професор Милош Арсић.

Честитамо!


У Београду је 8. и 9. јуна одржана IX Српска хемијска олимпијада. На Олимпијади је учествовало 12 првопласираних ученика из целе Србије. Наши ученици су и ове године постигли сјајан резултат.

Ученик Урош Полексић је освојио 1. награду, Јанко Поповић 2. награду, а Ђорђе Паројчић 3. награду. На Међународној хемијској олимпијада која ће се одржати крајем јула и почетком августа у Цириху, нашу државу ће представљати четворочлана екипа у којој ће бити Урош, Јанко и Ђорђе.

Честитамо нашим ученицима и професорима на постигнутом успеху.


У недељу, 28. маја 2023. године у Математичкој гимназији одржана је Јуниорска српска математичка олимпијада.

Наши ученици су постигли одличне резултате који се могу видети овде.


Од 26. до 27. маја 2023. године одржана је Српска физичка олимпијада на Природно-математичком факултету у Новом Саду. На такмичењу је учествовало 19 ученика из Србије од којих је 10 из Математичке гимназије и остварили су сјајне резултате:

  • Вук Хип је освојио I награду као апсолутни победник такмичења.
  • Ђорђе Паројчић је освојио II награду.
  • Никола Лакић, Ања Шушњар, Вукашин Бабић, Михаило Јанчевић, и Јован Милићев освојили су III награде.
  • Огњен Јанковић и Анђела Радека су похваљени.

Вук Хип и Ђорђе Паројчић су остварили и пласман на Међународну олимпијаду из физике где ће представљати Србију од 10. до 17. јула 2023. у Токију.

Честитамо свим ученицима на сјајним резултатима!

Ученике су на такмичењу пратили наставници физике Душан Ђорђевић и Иван Станић.


Ове године одржано је прво онлајн такмичење из математике за ученике од 5. до 8. разреда у организацији удружења "Школа Рајак".

Вања Јеловац, ученица осмог разреда Математичке гимназије освојила је прво место на овом такмичењу.

Честитамо Вањи!


На Републичком такмичењу из хемије, које је одржано од 12. до 14. маја у Новом Саду, наши ученици су постигли изванредне резултате.

Прву награду су освојили Андреј Дробњак (1. разред), Јанко Поповић (2. разред), Ђорђе Паројчић (4. разред) и Урош Полексић (4. разред).

Трећу награду је освојио ученик 1. разреда Јован Кулезић.

Похвалницу је освојила ученица 1. разреда Ива Живковић.

Ученици Ђорђе Паројчић, Урош Полексић и Јанко Поповић су се пласирали на Српску хемијску олимпијаду која ће бити одржана у јуну ове године.

Честитамо нашим ученицима на постигнутом успеху!


На Републичком такмичењу основних школа из хемије, које је одржано у периоду од 5. до 7. маја у Нишу, ученици наше школе су постигли изузетне резултате и то:

  • прво место је заузео ученик седмог разреда Филип Килибарда
  • трећу награду је освоио ученик осмог разреда Реља Пејовић.

На такмичењу је учествовао и ученик седмог разреда Небојша Ђачић који је заузео 24. место на коначној листи, што је такође јако добар резултат.

Све похвале и честитке ученицима на оствареним резултатима.


На Националној географској олимпијади која се одржала од 5. до 7. маја 2023. године на Копаонику наши ученици Јаков Ђондовић (1е) и Вељко Дидановић (2б) освојили су другу награду.

Честитамо!


Јубиларни XX Национални куп у роботици „Еуробот Србија“ одржан је 21. и 22. априла у Новом Саду. Само такмичење је одржано у згради Научно-технолошког парка у организацији Факултета техничких наука из Новог Сада.

Тимови су се такмичили у две категорије, сениорској и јуниорској.

Наши јуниори, тим „Муње“, је освојио прво место!

„Муње“ су: Милица Јовичић, Угљеша Кузманов, Новак Стијепић, Филип Марковић, Александар Бркић и Филип Бојковић.

„Муње“ се већ припремају за пут на европско такмичење Eurobot Junior које ће бити одржано 10. и 11. јуна у Cachan-у (Француска).

Сениорски тим „MGRobotics” је у конкуренцији факултетских тимова, и поред озбиљних техничких проблема, имао запажен наступ. Очекујемо још боље резултате од сениора наредне године. Еуробот је такмичење тимова а тим чине мотивисани појединци.

Како „Муње“ виде цео догађај:

Александар Бркић: Концепт такмичења је врло занимљив, упознаје нас са проблемима у роботици и начинима за њихово решавање. Мислим да је креативност донела нашем тиму победу.

Новак Стијепић: Мој задатак на такмичењу је био вожња робота. Ниједан меч није био лак, али су пресудили бољи дизајн и израда нашег робота. Поносан сам на победу и драго ми је да се уложени труд исплатио.

Филип Бојковић: Крв, сузе, зној и пуно среће!

Филип Марковић: Мислим да је оно због чега смо били најбољи не наш робот, већ начин на који смо успели сналажљиво, брзо и ефикасно да решимо проблеме на које смо наишли у току самог такмичења.

Угљеша Кузманов: Еуробот такмичење ми је донело нова искуства и проширило видике у областима електротехнике и роботике. Тимски базирано такмичење је за мене врло позитивна новина због заједничке друштвене атмосфере која је владала све време.

Милица Јовичић: Сјајна победа нашег тима! Желела бих да се захвалим Николи Ковачевићу (4ц) без чије подршке се све ово не би десило, наставнику Јовици који је веровао у наш тим и био уз нас на такмичењу, Филиповом оцу Дулу и брату Николи Бојковићу на простору за рад, моралној и техничкој подршци, Жарку на прецизним и брзим 3Д принтовима и транспорту робота до станице на ролерима и наравно целој сениорској екипи. Идемо у Француску да победимо!

Честитамо!


Од 24. до 26. марта 2023. године одржано је Kадетско и омладинско првенство Београда у шаху на којем је учествовала и екипа Математичке гимназије. Чланови екипе МГ: Лука Ристић, Војин Митровић, Урош Kостадиновић, Душан Kисић, Анастасија Вујић и Александар Матејић.

Екипа Математичке гимназије је освојила прво место.

Резултати

Мирјана Kатић је као члан Управног одбора Шаховског савеза Београда доделила је награде учесницима у категорији до 10 година и девојчицама до 14 година.

Ученике наше школе је на такмичење водио наставник Урош Мишић.


Селена Токовић је освојила другу награду на Националном такмичењу „Пословни изазов“ које је одржано у Београду, 1-2. фебруара у организацији Достигнућа младих.

Тиме се Селена пласирала на „Пословни изазов западног Балкана“, такмичење које ће се одржати у Црној Гори у априлу и на којем учествују награђени ученици из Србије, Црне Горе, Хрватске и Босне и Херцеговине.

Средњошколци из 42 града из целе Србије подељени у 17 петочланих тимова су имали задатак да одговоре на следећи изазов - осмислити производ или услугу која ће помоћи наставницима и ученицима да на лакши и функционалнији начин приступају учењу. Тим који је освојио другу награду је осмислио иновативни софтвер који пребацује Word документ или белешке корисника са рачунара или телефона у mp3 формат аудио снимка.

Поред наше ученице Селене, у тиму су били још и: Kристина Шолајић – Економско-трговинска школа, Бор; Вукашин Лукић – Гимназија, Kрушевац; Милан Манић – Медицинска школа "Др Изабел Емсли Хатон", Врање; Елена Петковић – Гимназија Ивањица.

Честитамо!

Обавештења и најаве