Навигација
Три медаље на Међународној олимпијади из информатике 2020.

У недељу, 20. септембра 2020. године завршио се такмичарски део 32. Међународне информатичке олимпијаде, одржане онлајн у организацији Сингапура. На олимпијади је учествовало 343 такмичара из 87 земаља, што је највећи број такмичара у историји овог такмичења. Четворочлана екипа Србије је освојила једну златну и две бронзане медаље. Појединачни резултати су следећи:

  • Тадија Шебез (Гимназија Јован Јовановић Змај, Нови Сад) - златна медаља
  • Јован Бенгин (Математичка гимназија, Београд) - бронзана медаља
  • Матеја Вукелић (Математичка гимназија, Београд) - бронзана медаља
  • Младен Пузић (Математичка гимназија, Београд) -
Опширније...
Дан школе 2020.

Математичка гимназија је ове године симболично прославила Дан школе. У суботу, 19. септембра, у школском дворишту, у складу са препорученим мерама за очување здравља уприличен је пригодан програм за ученике и запослене. Директорка Мирјана Катић поздравила је све присутне, честитала ђацима и свим запосленима Дан школе и изразила своје заовољство што се настава у школи, у овим измењеним околностима, успешно одвија. После музичког наступа ученице Ирине Тамбурић 1б, гости су могли да погледају видео-прилог који су припремили ученици са својим професорима Јеленом Нововић и Петром Радовановићем.

Опширније...
Српски математичари освојили пет медаља на ЈБМО

На 24. Балканској јуниорској математичкој олимпијади 2020, која се од 9. до 13. септембра 2020. године онлајн реализована у организаци Грчке математиче асоцијације, наша шесточлана јуниорска математичка репрезентација је освојила три сребрне и две бронзане медаље. На такмичењу је учествовало 108 такмичара из 18 земаља (11 балканских и 8 гостујућих). Наши ученици су освојили:

  • Ћузовић Александар, ученик Математичке гимназије - сребрна медаља 
  • Живадиновић Андрија, ученик Гимназија „С. Марковић“ Ниш - сребрна медаља
  • Радивојевић Стеван, ученик Математичке гимназије - сребрна медаља 
  • Пантелић Вукашин, ученик Математичке гимназије - бронзана медаља 
  • Долијановић Вук, ученик Математичке гимназије - бронзана медаља
  • Николић Јован, ученик ОШ „Кадињача“ Лозница

Лидери тима: др Ненад Вуловић (Kрагујевац) и мр Милош Ђорић (Београд).

Опширније...
Завршена овогодишња акција МГ и Фондација "Алек Кавчић" за децу Србије

Као што је и планирано, након донирања рачунара основним школама у Батајници, Новом Саду, Кикинди и Ваљеву, ученици Математичке гимназије одржали су серију предавања из области математике, физике, информатике и програмирања заинтересованим ученицима у овим основним школама.

ОШ „СОЊА МАРИНКОВИЋ“ Нови Сад

У ОШ “Соња Маринковић“ у Новом Саду, у периоду од 2. до 4. септембра 2020. одржане су двосатне радионице за ученике виших разреда основне школе. Радионицама је присуствовало укупно петнаест ученика подељених у три групе који су изабрани због великог интересовања за информатику, математику и физику. Предавања су била осмишљена тако да представе разне примене програмирања, од такмичарских задатака из програмирања, али и из математике, до нумеричких симулација које имају велики значај у физици. Радионицу је држао Богдан Рајков, бивши ученик ове основне школе и Математичке гимназије.

Богдан Рајков наглашава да му је драго што је био део овако лепе акције и да се нада да ће му се поново пружити прилика да представи Математичку гимназију у добром светлу.

Опширније...
Архива вести

Обавештења и најаве

Манифестација "Мај месец математике"

Од 21. септембра до 7. октобра, на Савском шеталишту на Београдској тврђави, посетиоци ће моћи да разгледају изложбу на отвореном „Математичарке широм Европе“.

Каталог ће бити представљен у Математичкој гимназији, у четвртак, 24. септембра, у 19 часова.

Опширније...

Златни олимпијци