Навигација

Матурски испит 2020

РАСПОРЕД ОДБРАНА МАТУРСКИХ ИСПИТА

 ПРИЈАВА МАТУРСКОГ ИСПИТА И ДАТУМИ

Пријава матурског испита је 28.5.2020. Почиње у 14.00 сати и траје до 19.00.

Попуњену пријаву шаљете на мејл dusica.antanaskovic@gmail.com по следећем распореду:

  • 4а 14.00 - 15.00
  • 4б 15.00 - 16.00
  • 4ц 16.00 -17.00
  • 4д 17.00 - 18.00
  • 4е 18.00 - 19.00.

Када пошаљете попуњену пријаву на мој имејл, у исто време треба да окачите и електронску верзију матурског рада (линк сте добили од помоћнице директора). Обратите пажњу на смернице у вези са матурским радом које су вам доставиле одељењске старешине.

Матурски рад мора бити откуцан јединим званичним српским писмом - ћирилицом.

У четвртак, 4.6.2020. полажете испит из српског језика и књижевности у 12.00 сати и тога дана доносите и један штампани примерак матурског рада. Тада ћете попунити и папирну верзију пријаве.

Испит из анализе са алгебром полажете 5. јуна у 12.00 сати, а одбране радова биће 6. јуна.

До 30.маја добићете информације о томе у колико је сати ваша одбрана и да ли рад браните онлајн или ћете доћи у школу.

Коначни резултати матурског испита биће 8. јуна после 09.00 сати, тј.након испитног одбора. Уколико имате неких питања - на располагању сам: dusica.antanaskovic@gmail.com.


ИЗБОР ТЕМЕ ЗА МАТУРСКИ РАД

Сви ученици који успешно заврше четврти разред полажу матурски испит који се састоји од два испита (анализа са алгебром; српски језик и књижевност) и матурског рада. Сваки ученик мора да изабере тему за матурски рад до 20. децембра 2019. и мора да има професора ментора.

Избор теме:

  • Ученик може да изабере тему са списка понуђених тема које објављује свако стручно веће.
  • Ученик може сам да предложи тему (обавезно уз консултације са предметним професором - будућим ментором).

Додељивање ментора - може да се деси једна од следеће две ситуације:

  1. Ученик жели да му неко од професора буде ментор – у том случају ученик треба да се обрати директно професору и, уколико се професор слажи, они се договоре око даље сарадње. У овом случају ученик само о овоме обавештава одељењског старешину (назив теме, назив предмета и име ментора).
  2. Ученик пријављује тему, али није сам нашао ментора – у том случају стручно веће треба да му додели ментора. Ученик тему пријављује предметном професору, који то преноси руководиоцу стручног већа и стручно веће мора да ученику додели ментора до 27. децембра 2019.године.

Тема у почетку може да буде оквирна. Прецизан назив теме може да се формира, у договору са ментором, све до пријаве матурског испита у мају.

Ученици су у обавези да се јаве ментору ради консултација. Прва консултација би требало да буде што пре, а најкасније до краја првог полугодишта. Ученик може да напише и преда рад без консултација са професором, тј. и такав рад ће бити прихваћен, али то ће сигурно утицати на квалитет рада и на оцену (ово се не препоручује ученицима из лоших претходних искустава). Сваки ученик би требало да има ментора који је професор Математичке гимназије. Ученици могу да имају и ментора који није из школе под одређеним условима. На пример, ученик може да има ментора који је професор на неком факултету.

Стручно веће мора да буде о томе обавештено и сагласно са тим.

Ученик може да има као ментора и особу која је дипломирала и у нашој школи ради као сарадник (држи стручна предавања, помаже у извођену блок наставе и сл.). Ученик не може да има ментора који је тренутно студент или ни на који начин не сарађује са Математичком гимназијом, али, уколико постоји таква жеља, сарадња је могућа уз надзор додељеног ментора – професора из одговарајућег већа (у овој ситуацији ученик има право да наведе два ментора за свој рад – додељеног професора и изабраног сарадника).

Ученици морају да обаве и последње консултације са менторима у вези са матурским радом до краја наставе, тј. до 22. маја 2020.

Неколико дана након последњег дана школе, за матуранте се обавља пријава испита.

На пријаву испита ученици доносе матурски рад штампан у три примерка и у електронском облику. Један од штампаних примерака рада се враћа ученику на одбрани. Кандидати за Вукову диплому морају да имају одличан успех (4,67 или 5,00) на матурском испиту да би стекли Вукову диплому.

Матурски рад треба да буде писан ћириличним писмом неким од стандардних фонтова величене 10-12 pt.

Уколико рад садржи апликацију, мора се предати комплетан изворни код.

За сва питања можете да се обратите секретару матуре Душици Антанасковић (dusica.antanaskovic@gmail.com).


ТЕМЕ ЗА МАТУРСКЕ РАДОВЕ

 

Обавештења и најаве