Навигација

Матурски испит 2024.

 

ТЕРМИНИ

 

 • завршетак наставе за матуранте-петак, 24. мај 2024.
 • пријава за полагање матурског испита-  понедељак, 27. мај 2024.
 • полагање писменог матурског испита из српског језика и књижевности - среда, 29. мај 2024.
 • полагање писменог испита из анализе са алгебром - понедељак, 3. јун 2024.
 • одбрана матурских радова - од уторка, 4. јуна до понедељка, 10. јуна 2024.
 • испитни одбор - уторак, 11. јун 2024. у 14. часова
 • свечана подела диплома матурантима - четвртак, 13. јун 2024.

 

 

ТЕМЕ ЗА МАТУРСКИ ИСПИТ

 

 


 

ИЗБОР ТЕМЕ ЗА МАТУРСКИ РАД

 

Сви ученици који успешно заврше четврти разред, полажу Матурски испит који се састоји од два испита (Српски језик и књижевност и Анализа са алгебром) и одбране матурског рада. Сваки ученик мора да изабере тему за матурски рад до 28. децембра 2023. године и мора имати професора ментора.

Избор теме:

 • ученик може да изабере тему са списка понуђених тема, које објављује свако стручно веће;
 • ученик може сам да предложи тему (обавезно уз консултације са предметним професором - будућим ментором).

Додељивање ментора:

 1. уколико ученик жели да му неко од професора буде ментор,  треба да се обрати директно професору и, уколико је професор сагласан, договарају се у вези са даљом сарадњом. У овом случају, ученик само о овоме обавештава одељењског старешину (назив теме, назив предмета и име ментора) и секретара Матурског испита. Један ученик из одељења направиће списак свих одабраних тема и послати на имејл dusica.antanaskovic@gmail.com;
 2. уколико је ученик одабрао тему, али није сам нашао ментора, стручно веће треба да му додели ментора. Ученик тему пријављује предметном професору, који то преноси руководиоцу стручног већа и стручно веће мора ученику доделити ментора до 28. децембра 2023. године.

Тема у почетку може бити оквирна. Прецизан назив теме може да се формира, у договору са ментором, све до пријаве Mатурског испита у мају.

Ученици су у обавези да се јаве ментору ради консултација. Ученик може да напише и преда рад без консултација са професором, тј. и такав рад ће бити прихваћен, али то ће сигурно утицати на квалитет рада и на оцену (ово се не препоручује ученицима због лоших претходних искустава). Сваки ученик би требало да има ментора који је професор Математичке гимназије. Ученици могу да имају и ментора који није из школе - под одређеним условима. На пример, ученик може да има ментора који је професор на неком факултету. Стручно веће мора да буде о томе обавештено и сагласно са тим.

Ученик може да има као ментора и особу која је дипломирала и у нашој Школи ради као сарадник (држи стручна предавања, помаже у извођену блок наставе и сл.). Ученик не може да има ментора који је тренутно студент или ни на који начин не сарађује са Математичком гимназијом, али, уколико постоји таква жеља, сарадња је могућа уз надзор додељеног ментора-професора из одговарајућег стручног већа (у овој ситуацији ученик има право да наведе два ментора за свој рад – додељеног професора и изабраног сарадника).

Ученици морају да обаве и последње консултације са менторима у вези са матурским радом до  23. маја 2024. године.

Неколико дана након последњег дана школе, за матуранте се обавља пријава испита.

На пријаву испита ученици доносе одштампани матурски рад као и исти у електронском облику. Кандидати за Вукову диплому морају имати одличан успех (4,67 или 5,00) на Матурском испиту како би стекли Вукову диплому.

Матурски рад треба да буде писан ћириличним писмом неким од стандардних фонтова величене 10-12 pt.

Уколико рад садржи апликацију, мора се предати комплетан изворни код.

За сва питања можете се обратити секретару Матурског испита проф. Душици Антанасковић (dusicа.antanaskovic@gmail.com).

Обавештења и најаве