Навигација

Осми конкурс

На такмичењу „Regionalni app izazov“ које је одржано у Подгорици 19. фебруара, учествовали су, као тим, Андреј Милисављевић и Стефан Радојичић са апликацијом која је добила награду на „mts:app“ конкурсу у којем Матаматичка гимназија учествује осми пут по реду. Конкурс за ученике у креирању апликације за мобилне уређаје „mts:app“ је одржан 23. јануара у организацији Телекома Србија, и том приликом је учествовало 13 тимова из Математичке гимназије у конкурнцији са тимовима из још пет пробраних гимназија које су специјализоване за рад са обдареним ученицима. Пет награђених тимова, међу којима је и Стефанов и Андрејев тим, су се пласирали на одлазак у Подгорицу на регионално финале. На такмичењу „Regionalni app izazov“ је укупно учествовало по пет тимова из Црне Горе, Босне и Херцеговиен и Србије. Конкуренција је била изузетно јака. Андреј и Стефан су креирали апликацију која ради шифровање података. У данашње време када постоји проблем са крађом података и безбедним преносом инфромација, креирана апликација даје решење да се поруке шифрују тако да нико осим онога ко шаље и онога ко прима поруку, не може да ту поруку разуме, па самим тим ни злоупотреби. Иако постоје већ апликације овог типа, оно што карактерише рад Стефана и Андреје је то што њихова апликација има и едукативни карактер и приближава корисницима појам шифровања података, различитих алгоритама из те области, као и значај чувања података.

Галерија


 

ПОБЕДНИЦИ ОСМОГ МТС АПП КОНКУРСА:

  • „Cipher“ – тим „Хемичар и роботичар“, Математичка гимназија, Београд
  • „Collector“ - „kollTeam“, гимназија „Bolyai“, Сента
  • „Flux“ – тим „Балтазар“, гимназија „Светозар Марковић“, Ниш
  • „virSpeak“ – тим „SouthSerbia Džiberi“, гимназија „Светозар Марковић“, Ниш
  • „H-Work“ – тим „MAP“, гимназија „Бора Станковић“, Ниш.

У наредном периоду предвиђено је да ови тимови путују у Подгорицу на Регионални апп изазов, где ће се сусрести са најбољим тимовима из БиХ и Црне Горе. У оквиру Регионалног апп изазова биће додељена главна награда – путовање у Берлин на конференцију IDTechEx Show (април 2019.), и специјална награда за иновативност – „Снага иновације – Игор Осмокровић“ која се не открива унапред.


До 20. новембра пријавило се 50 тимова са 55 апликација. Списак пријављених се може погледати овде. Апликације је потребно поставити на форум http://forum.appkonkurs.mts.rs до 15. јануара 2019. године. 


 

И ове године Телеком Србија вас позива да учествујете у новом циклусу мтс апп конкурса који вам пружа могућност да унапредите своје знање у креирању мобилних апликација и да се такмичите са вршњацима из Босне и Херцеговине и Црне Горе.

Ваш задатак је да осмислите и направите занимљиву, иновативну и пре свега корисну апликацију у Андроид™ ОS-у или iОS-у, за мобилни телефон или таблет, која би као додатну предност имала друштвено одговорну намену или би на одређени начин могла да унапреди употребу мобилних уређаја. Уколико ваша апликација буде изабрана међу пет најбољих у Србији, добијате престижне мобилне телефоне и прилику да се такмичите са тимовима из Босне и Херцеговине и Црне Горе и тако освојите прву или специјалну награду на „Регионалном апп изазову”.

Да бисте учествовали у мтс апп конкурсу потребно је да један члан вашег тима до 20. новембра 2018. године на адресу mtsappkonkurs@telekom.rs пошаље попуњен формулар за пријављивање који се може преузети на адреси: https://www.mts.rs/otelekomu/drustvena-odgovornost/appkonkurs/sesti-ciklus-mts-App-konkursa. Важно је да директор школе својим потписом и печатом потврди пријавни формулар.

Готове, функционалне верзије, уз детаљан опис апликације, тимови треба да поставе на форум http://forum.appkonkurs.mts.rs до 15. јануара 2019. године, уз претходну пријаву и регистрацију за форум.

Презентација радова и избор пет најбољих апликација у Србији одржаће се крајем јануара 2019. године у Београду, а у другој половини фебруара следи „Регионални апп изазов”. Опште услове конкурса можете пронаћи на линку www.appkonkurs.mts.rs, у делу који се односи на пријављивање. Ако вас занимају апликације, волите програмирање, имате добру идеју, направите апликацију која вам може донети вредне награде и одвести вас у Берлин, у априлу 2019. на конференцију IDTechEx Show!!

 

ОПШТИ УСЛОВИ

Обавештења и најаве