Навигација

Међународна такмичења 2020.

На Румунском мастеру из информатике ученици Математичке гимназије освојили су три медаље и то:

 • Јован Бенгин - сребрну
 • Филип Бојковић - бронзану
 • Матеја Вукелић - бронзану

Два ученичка тима Математичке гимназије су учествовала на такмичењима у предузетништву која су одржана онлајн од 16. до 18. децембра у организацији Достигнућа младих у Србији. На такмичењу „Пословни изазов“ су учестовали: Селена Токовић, Мила Миленић и Душан Николић. Чланови тима за такмичење „ИЗАЗОВ специјал“ су били: Иван Ристовић, Јован Милићев, Јован Николић, Стеван Радивојевић, и њихов вршњак из Рачунарске гимназије, Тадеј Ристић.

Такмичење „Пословни изазов“ је покренуто пре дванаест година са намером да подстакне средњошколце да употребе своје вештине на иновативан начин како би унапредили свој предузетнички дух и повећали своје могућности за запошљавање.

Такмичење „ИЗАЗОВ специјал“ је осмишљено за нову генерацију предузетника који воде рачуна о заштити животне средине и део је програма „Млади иноватори“ који спроводи Climate-KIC испред Европског института за иновације и технологију.

Више о одржаном Регионалном такмичењу „Пословни изазов“


На петој Међународној олимпијади метропола одржаној онлајн од 16. до 22. децембра, екипа града Београда освојила је другу екипну награду на главном такмичењу у конкуренцији 31 града из 28 земаља. Ово године Олимпијада је одржана онлајн услед пандемије узроковане корона вирусом.

Екипу града Београда чинило је осам ученика Математичке гимназије: Милош Милићев, Урош Цоловић, Петар Самарџић, Душан Бегуш, Матеја Вукелић, Јован Бенгин, Лазар Савић и Никола Милина.

Осим екипних награда, дељене су и појединачне награде по предметима и то:

Математика:

 • Милош Милићев, златна медаља
 • Урош Цоловић, сребрна медаља

Физика:

 • Петар Самарџић, сребрна медаља

Информатика:

 • Матеја Вукелић, сребрна медаља
 • Јован Бенгин, сребрна медаља

Хемија:

 • Лазар Савић, бронзана медаља

Вође екипе су били Соња Чукић, Иван Станић и Ивана Вуковић.


На одржаној Међународној онлaјн олимпијади из физике (IdPhO) ученици Математичке гимназије су у конкуренцији  ученика из 38 земаља (Русија, Кина, Индонезија,...) освојили три медаље:
Душан Бегуш освојио је сребрну медаљу
Богдан Рајков освојио је бронзану медаљу
Петар Самарџић освојио је бронзану медаљу

Међународна олимпијада из физике за ученике средњих школа IPhO 2020 (International Physics Olympiad) је ове године услед пандемије COVID-19 отказана. Како би ученици коју су прошли националне селекције ипак учествовали на такмичењу светског ранга, ове године MIPT (Moskovskiy Fiziko-Tekhnicheskiy Institut) је одлучио да организује онлајн такмичење (IdPhO).
 
Такмичење је организовано на начин да буде што сличније по структури и садржају традиционалној светској олимпијади из ове области, која се одржава сваке године. Састоји се из теоретског и експерименталног дела.
 
Такмичење је организовано у периоду 7.12.–14.12.2020., технички организатор такмичења и домаћин званичне завршне церемоније доделе награда, која је одржана 15.12.2020. године, била је Русија.
 
Честитамо свим ученицима, наставницима и родитељима ученика!

Ученици Математичке гимназије су ове године други пут учествовали на Међународном турниру у математичком моделирању у организацији Advanced Education Science Centre of Moscow State University. Такмичење је одржано на даљину услед тренутне ситуације са вирусом корона, од 21. до 29.11. Такмичење се састојало из 4 екипна дела, а такмичило се 23 тима (већином четворочлана) из Русије, Кине, Тајланда, Србије…

У саставу српског тима било је четири ученика Математичке гимназије – Страхиња Гвоздић, Алекса Маџаревић и Никола Чутурић из четвртог разреда и Матеја Вукелић из другог разреда, у пратњи професорке Иване Јовановић.

На главном делу екипног такмичења из математичког моделирања, наша екипа освојила је 2. награду, док је на такмичењима из математике и физике освојила две 1. награде. У генералном пласману је такође освојена 1. награда, чиме су наши ученици показали да је тимски дух још нешто што се развија и негује у Математичког гимназији.


Ученик првог разреда Математичке гимназије Филип Бојковић освојио је бронзану медаљу на Међународном такмичењу "Џон Атанасов" које се одржало онлајн од 19. до 21. новембра 2020. године.


Ученици Математичке гимназије учествовали су на такмичењу КАМАChallenge у организацији Пермског округа и града Перма у Русији, 21. и 22. новембра 2020. године. То је тимско такмичење из математике, физике, програмирања и интелектуалног такмичења - опште културе, за ученике средњих школа. Наша школа (као једина школа ван Русије, већ традиционално, добија сваке године специјални позив као једна од најбољих математичких гимназија у свету) да учествује на овом такмичењу. Укупно је учествовало 10 екипa.

Нашу школу су представљали ученици: Милица Вугделић, Никола Чутурић, Алекса Маџаревић и Милош Пурић – првог дана такмичењи и Милица Вугделић, Урош Цоловић, Марко Тошић и Никола Милина – другог дана такмичења.

На такмичењу из физике наши ђаци су освојили треће место, из математике су овојили седмо место док су из програмирања су заузели пето место. Укупно су освојили шесто место.

Лидер тима: Драгица Ивковић.


Средњошколска математичка екипа Србије је екипни првак Балкана зa 2020. годину у конкуренцији 11 званичних и 7 гостујућих екипа.

Овај успех је остварен на 37. Балканској математичкој олимпијади која је одржана онлајн од 30.10. до 05.11.2020. у организацији Румунске математичке асоцијације. Појединачни резултати ученика су 2 златне, 3 сребрне и 1 бронзана медаља:

 • Добрица Јовановић (Математичка гимназија Београд) - златна медаља
 • Игор Енги (Математичка гимназија Београд) - златна медаља
 • Урош Цоловић (Математичка гимназија Београд) - сребрна медаља
 • Матеја Вукелић (Математичка гимназија Београд) - сребрна медаља
 • Милош Милићев (Математичка гимназија Београд) - сребрна медаља
 • Јован Аризановић (Гимназија "Светозар Марковић" Ниш) - бронзана медаља

Честитамо свим ученицима, лидерима екипе, наставницима и родитељима ученика!


Од 24. до 31. октобра одржано је друго по реду издање Балканске олимпијаде из физике, овога пута на даљину, у организацији Универзитета у Kрајови (Румунија) под покровитељством Балканске физичке уније и Европског друштва физичара. На такмичењу је учествовало 48 такмичара из дванаест земаља. Србију се представљали ученици Математичке гимназије Душан Бегуш, Милош Пурић, Алекса Сотиров и ученик Гимназије "Светозар Марковић" из Ниша Алекса Ђорђевић. Ученици су остварили сјајне резултате:

 • Душан Бегуш, ученик МГ,  освојио је златну медаљу и уз то је апсолутни победник такмичења са освојеним максималним бројем поена.
 • Алекса Ђорђевић, ученик гим. "Светозар Марковић",  освојио је сребрну медаљу
 • Милош Пурић, ученик МГ, добио је похвалу.

Вође екипе су били Јелена Ђорђевић, Иван Станић и Дејан Ђокић.

Честитамо свим такмичарима!


На одржаној Међународној онлaјн олимпијади из астрономије и астрофизике (GeCAA) ученици Математичке гимназије су у конкуренцији 279 ученика из 38 земаља освојили три медаље:

 • Ђорђе Милић освојио је сребрну медаљу
 • Павле Смиљанић освојио је бронзану медаљу
 • Огњен Стефановић освојио је бронзану медаљу.

 

Међународна олимпијада из астрономије и астрофизике за ученике средњих школа IOAA 2020 (the International Olympiad on Astronomy and Astrophysics) је ове године услед пандемије COVID-19 отказана. Како би ученици коју су прошли националне селекције ипак учествовали на такмичењу светског ранга ове године међународни савет IOAA је одлучио да организује онлајн такмичење  GeCAA (Global e-Competition on Astronomy and Astrophysics).

Такмичење је организовано на начин да буде што сличније по структури и садржају традиционалној светској олимпијади из ове области која се одржава сваке године. Организовано је појединачно (279 такмичара) и групно такмичење (154 такмичара). Индивидуална такмичења су имала тероретски део, анализу података, као и посматрање.

Такмичење је организовано у периоду од 25.09 – 22.10.2020., технички организатор такмичења и домаћин званичне завршне церемоније доделе награда која је одржана 23.10.2020. године била је Естонија.

 

Од 21. до 28. септембра 2020. године одржана је онлајн Међународна олимпијада из математике у организацији Санкт Петербурга. Српски тим је освојио пет медаља и то:

 • Добрица Јовановић, ученик Математичке гимназије - златну медаљу
 • Јован Торомановић, ученик Математичке гимназије - сребрну медаљу
 • Вукашин Михајловић, ученик Математичке гимназије - сребрну медаљу
 • Милош Милићев, ученик Математичке гимназије - бронзану медаљу
 • Урош Цоловић, ученик Математичке гимназије - бронзану медаљу
 • Јован Аризановић, ученик из Ниша - похвалу

Лидери тима: Марко Радовановић и Бојан Башић

Честитамо!


У недељу, 20. септембра 2020. године завршио се такмичарски део 32. Међународне информатичке олимпијаде, одржане онлајн у организацији Сингапура. На олимпијади је учествовало 343 такмичара из 87 земаља, што је највећи број такмичара у историји овог такмичења. Четворочлана екипа Србије је освојила једну златну и две бронзане медаље. Појединачни резултати су следећи:

 • Тадија Шебез (Гимназија Јован Јовановић Змај, Нови Сад) - златна медаља
 • Јован Бенгин (Математичка гимназија, Београд) - бронзана медаља
 • Матеја Вукелић (Математичка гимназија, Београд) - бронзана медаља
 • Младен Пузић (Математичка гимназија, Београд) -

Тадија Шебез је остварио заиста изузетан успех, јер је ово је први пут да представник Србије освоји злато на информатичкој олимпијади. Занимљиво је и да је он (уз такмичара Русије са истим бројем бодова) најбоље пласирани такмичар који није азијског порекла.

Вође екипе били су Марко Савић и Душан Здравковић, а локални организатори надгледаног online такмичења Павле Мартиновић, Владимир Миленковић и Алекса Плавшић. Захвални смо и Јелени Хаџи-Пурић и Филипу Марићу за помоћ.


На 24. Балканској јуниорској математичкој олимпијади 2020, која се од 9. до 13. септембра 2020. године онлајн реализована у организаци Грчке математиче асоцијације, наша шесточлана јуниорска математичка репрезентација је освојила три сребрне и две бронзане медаље. На такмичењу је учествовало 108 такмичара из 18 земаља (11 балканских и 8 гостујућих). Наши ученици су освојили:

 • Ћузовић Александар, ученик Математичке гимназије - сребрна медаља 
 • Живадиновић Андрија, ученик Гимназија „С. Марковић“ Ниш - сребрна медаља
 • Радивојевић Стеван, ученик Математичке гимназије - сребрна медаља 
 • Пантелић Вукашин, ученик Математичке гимназије - бронзана медаља 
 • Долијановић Вук, ученик Математичке гимназије - бронзана медаља
 • Николић Јован, ученик ОШ „Кадињача“ Лозница

Наши репрезентативци су одабрани на основу постигнутих резултата на Српској математичкој олимпијади која је одржана 31.08.2020. у Београду.

Лидери тима: др Ненад Вуловић (Kрагујевац) и мр Милош Ђорић (Београд).

Званични сајт


На 4. европској јуниорској информатичкој олимпијади - EJOИ 2020, која се од 2. до 6. септембра одржала у Тбилисију, Грузија уз онлајн учешће свих земаља, наша јуниорска информатичка репрезентација је освојила једну сребрну и три бронзане медаље. На такмичењу је учествовало 132 такмичара из 27 земаља. Медаље су освојили:

 • Филип Бојковић, 1. разред, Математичка гимназија (Београд), СРЕБРО
 • Вук Долијановић, 2. разред, Математичка гимназија (Београд), БРОНЗА
 • Немања Мајски, 1. разред, Гимназија Вељко Петровић (Сомбор), БРОНЗА
 • Јован Милићев, 1. разред, Математичка гимназија (Београд), БРОНЗА

Као чланови репрезентације Србије, учествовали су и Филип Гојковић (1. разред, Математичка гимназија Београд), Јован Николић (1. разред, Математичка гимназија Београд).

Честитамо нашим младим информатичарима, њиховим родитељима и менторима!

На ЕЈОИ такмичењу, током два дана такмичари решавају 6 проблемских задатака у програмским језицима C++ и Java. Такмичари се такмиче појединачно, а сваку земљу заступа тим од четири ученика (рођених 2005. године или млађи). С обзиром да је овогодишње такмичење имало онлајн издање, додатни изазов је било креирање мултимедијалне учионице са две камере које снимају учионицу и појединачним камерама које снимају лица сваког такмичара, али и активности рачунара током 4 сата такмичења сваког дана како такмичари не би прекршили веома строга правила о регуларности онлајн такмичења.

Наступ наших младих информатичара организовале су стручне екипе у рачунарској лабораторији Математичког факултета уз учешће стручног тима репрезентације Србије коју су чинили и бивши ученици Математичке гимназије: Јелена Хаџи-Пурић (члан Међународног комитета ЕЈОИ), Владимир Миленковић (вођа тима), Младен Пузић (заменик вође тима), Милош Арсић (контролор EJOI регуларности и видео мониторинга).

Званичан сајт такмичења


У оквиру Међународне хемијске олимпијаде (IChO) ученика средњих школа, најпрестижније међународне олимпијаде из хемије, која се ове године одржава онлајн, Хемијски факултет је био домаћин екипи која је представљала Србију. На такмичењу је учествовало 60 земаља (свака са по четири такмичара), док је организатор олимпијаде била Турска. Ментори екипе су били др Душан Сладић, редовни професор Хемијског факултета Универзитета у Београду и др Нико Радуловић, редовни професор ПМФ-а Универзитета у Нишу. Сви такмичари су освојили по медаљу.

Филип Колџић, ученик Математичке гимназије из Београда, Жарко Ивковић, ученик Гимназије ''Светозар Марковић'' из Ниша и Јован Марковић, ученик Гимназије из Крушевца освојили су сребрне медаље док је Василије Пантелић, ученик XIV београдске гимназије освојио бронзану медаљу.

Честитамо!


Астрономија вековима представља велику инспирацију. Данас је можда важније но икада радити на популаризацији ове науке и промовисати даља истраживања кроз разне видове едукација и такмичења при чему организација истих у новонасталим околностима подразумева изналажење инвентивних начина за њихову реализацију. У том смислу ове године је други пут за редом одржано онлајн међународно такмичење из астрономије и астрофизике (IAAC - The International Astronomy and Astrophysics Competition 2020) на коме је учествовао Ђорђе Милић, ученик одељења 2а наше гимназије.

Такмичење, на коме учествују такмичари из целог света, састоји се из неколико фаза (квалификације, предфинално такмичење и финално такмичење) и одржава се у периоду од маја до јула 2020. године. Kвалификације су први ниво такмичења, обухватају решавање 5 проблема из астрономије и астрофизике који подразумевају теоријска знања и рачун. Предфинална рунда се састојала од 10 задатака различитих тежина, од којих су неки били основна рачунања, а за неке је било потребно прво прочитати одређени научни рад. Финална рунда је одржана у јулу ове године, и састојала из 40 теоријских питања које је потребно одговорити за 40 минута. Ђорђе је прошао квалификациони део 25.05.2020, предфинални део 29.06.2020 и тиме се квалификовао за финално такмичење које је одржано у јулу 2020. године.

На финалном такмичењу Ђорђе Милић је освојо 38 од максималних 40 поена и пласирао се међу 1% такмичара са највишим бројем поена (IAAC Gold Honour Certificate). Освојио је националну награду на нивоу Србије (IAAC National Award).

Честитамо Ђорђу!


На четвртој Европској олимпијади из физике, која је одржана на даљину од 20. до 26. јула ове године, први пут је учествовала екипа Србије састављена од ученика Математичке гимназије. На овом међународном такмичењу су поред европских земаља учествовале и многе земље из остатка света, укупно њих 57 са више од 250 учесника. Екипа Србије је остварила сјајан резултат:

 • Богдан Рајков - златна медаља
 • Добрица Јовановић - златна медаља
 • Петар Самарџић - сребрна медаља
 • Душан Бегуш - бронзана медаља
 • Страхиња Николић - бронзана медаља

Успех екипе је тим већи јер су Богдан Рајков и Добрица Јовановић најбољи евопски такмичари! Богдан Рајков је при том добио три специјалне награде: као најбољи такмичар из Европе, за најбоље урађен теоријски део такмичења и за најбоље (оригинално) решење трећег теоријског задатка на такмичењу.

Честитамо на великом успеху наших физичара!

Захваљујемо се Институту за физику за труд и енергију уложену у припреми ученика за Изборно такмичење и за Европску олимпијаду из физике, као и за организацију самих такмичења.


Међународна Mендељејевска хемијска олимпијада престижно је међународно такмичење из хемије које већ више од пола века окупља средњошколце из различитих држава, пружајући им могућност да примене своје стечено знање у решавању сложених теоријских и практичних проблема. Иако је претходно планирано да се овогодишња 54. Међународна мендељејевска олимпијада одржи у априлу у Будимпешти, због тренутне пандемије коронавируса такмичење је одржано 13–18. јула преко интернета, а организатор такмичења био је Департман за хемију Московског државног универзитета Ломоносов. Српски ђаци су први пут ове године добили прилику да учествују на овом међународном такмичењу.

Сребрна медаља припала је Филипу Колџићу, матуранту наше школе, што је уједно и прво одличје које је припало Србији на овој престижној олимпијади.


 

Европска математичка олимпијада за девојке требала се одржити од 15-21. априла у Холандији. Међутим, због проглашења пандемије, ово међународно такмичење се одржало онлајн. На такмичењу су учествовали тимови из 53 државе.

Тим Србије су чиниле четири ученице Математичке гимназије и два лидера-локална организатора. Наше девојке су постигле изванредан резултат. Освојиле су три златне и једну сребрну медаљу:

 • Јелена Иванчић - златна медаља
 • Ирина Ђанковић - златна медаља
 • Милица Вугделић - златна медаља
 • Миља Јовановић - сребрна медаља

Лидери тима и локални организатори су: др Милош Стојаковић и др Соња Чукић.

Јелени Иванчић, ученици четвртог разреда Математичке гимназије, ово је четврта златна медаља на овом престижном међународном такмичењу.

Наш тим је у екипном пласману освојио друго место (иза екипе Руске Федерације).

Честитамо нашем тиму!

Званични сајт


У Букурешту је одржано велико међународно такмичење - Romanian Master of Mathematics (26. фебруара до 2. марта 2020) на коме је учествовало 19 најбољих светских средњошколских репрезентација (Русија, САД, Румунија, Француска, Велика Британија, Индија, Перу…). Чланови екипе Србије, све ученици Математичке гимназије, постигли су следеће резултате:

 • Јелена Иванчић – златна медаља и прво место
 • Добрица Јовановић – бронзана медаља
 • Вукашин Михајловић – бронзана медаља
 • Ирина Ђанковић – бронзана медаља
 • Милош Милићев – бронзана медаља
 • Јован Торомановић – бронзана медаља

Лидери: Душан Ђукић и Никола Петровић.

Захваљујемо се Телекому Србија који је омогућио да наша екипа отпутује на ово међународно такмичење.


На универзитету у Инополису, у близини Kазања, је у периоду 22-23. фебруара одржано финално такмичење из програмирања међународног Innopolis Open-a, а учествовала је и екипа из наше и Гимназије "Светозар Марковић" из Ниша, у саставу:

 • Вељко Радић - III разред, Математичка гимназија, Београд
 • Страхиња Гвоздић - III разред, Математичка гимназија, Београд
 • Марко Миленковић - III разред, Гимназија "Светозар Марковић", Ниш

Вођа екипе био је Иван Стошић из Ниша, бивши српски олимпијац из програмирања.


“Innopolis Open” је међународно такмичење из математике за ученике средњих школа широм света које организује Инополис Универзитет у Русији које је одржано од 1. до 3. фебруара 2020. године. Наши ученици су позвани на финално такмичење тако што су прошли две рунде онлајн квалификација. На овом такмичењу учествовали су ученици: Игор Енги (ученик другог разреда Математичке гимназије), Марко Миленковић (ученик трећег разреда гимназије "Светозар Марковић" из Ниша), Јован Аризановић (ученик трећег разреда гимназије "Светозар Марковић" из Ниша), и Алекса Сотиров (ученик другог разреда Математичке гимназије) и постигли су изванредне резултате.

 • Игор Енги, ученик другог разреда Математичке гимназије - прва награда
 • Марко Миленковић, ученик трећег разреда гимназије "Светозар Марковић" из Ниша - друга награда
 • Јован Аризановић, ученик трећег разреда гимназије "Светозар Марковић" из Ниша - друга награда

Лидер тима: Душан Дробњак са Математичког факултета у Београду


На 26. Државном зимском математичком такмичењу које се традиционално одржава у математичкој гимназији "Атанас Радев" у Јамболу, наша школа је поред екипе из Турске била почасни гост. У питању је једно од три најбитнија такмичења у Бугарској на основу чијих резултата се бугарским ученицима додељују стипендије и врши избор за екипе на међународним такмичењима. Ове године је учествовало око 365 ученика из 20 математичких гимназија из 14 бугарских градова. Из наше школе је учествовало 7 ученика, по два ученика из осмог, другог и трећег разреда и један ученик првог разреда. Иако се планови рада по узрастима мало разликују и израда задатака је била на енглеском језику, наши ученици су освојили 5 награда:

 • Сара Драгутиновић (3. разред) – I награда
 • Марко Тошић (3. разред) - II награда
 • Александар Ћузовић (1. разред) – III награда
 • Игор Енги (2. разред) – III награда
 • Стеван Радивојевић (8. разред) – III награда

Учествовали су још: Маја Јованић (8. разред) и Невена Стојковић (2 разред).

Вође екипе биле су Верица Илић и Милица Живановић.


XVI Међународна Жаутиковска олимпијада из математике, физике и информатике одржана је у Казахстану (Aлма Ата) од 8. до 14. јануара 2020. године.

ЕКПНО, ТИМ МАТЕМАТИЧКЕ ГИМНАЗИЈЕ ОСВОЈИО ЈЕ ПРВО МЕТО И GRAND PRIX НАГРАДУ КОЈА СЕ ДОДЕЉУЈЕ ТИМУ КОЈИ ЈЕ АПСОЛИТНИ ПОБЕДНИК ОЛИМПИЈАДЕ.

Појединачно, ученици МГ су освојили СЕДАМ медаља:

Математика

 • Милош Милићев – златна медаља
 • Јован Торомановић – златна медаља
 • Вукашин Михајловић – сребрна медаља

Физика

 • Добрица Јовановић – златна медаља
 • Богдан Рајков – сребрна медаља

Информатика

 • Младен Пузић – сребрна медаља
 • Јован Бенгин – сребрна медаља

Лидери тима: Бобан Маринковић и Иван Станић.

Захваљујемо се Телекому Србија који је омогућио да наша екипа отпутује на ово међународно такмичење.

Обавештења и најаве