Навигација

Међународна такмичења 2021.

Екипа Србије на 18. Међународној јуниорској научној олимпијади, одржаној онлајн од 12. до 20. децембра 2021. године, постигла је леп успех освајањем две сребрне и четири бронзане медаље:

 • Михаило Радовановић, ОШ "Војислав Бока Савић" Лазаревац - сребрна медаља
 • Јанко Поповић, Математичка гимназија - сребрна медаља
 • Огњен Јанковић, Математичка гимназија - бронзана медаља
 • Ксенија Живанић, Прва крагујевачка гимназија - бронзана медаља
 • Милош Савић, ОШ "Николај Велимировић", Шабац - бронзана медаља
 • Лука Јовановић, ОШ "Вук Караџић" Београд - бронзана медаља

Честитамо свим ученицима!


28. Балканијада из информатике је одржана у склопу 13. Јесењег трунира у Шумену (ИАТИ). Домаћини такмичења су били општина Шумен, Универзитет у Шумену и школа „А&Б“ од 24.11.2021. од 29.11.2021.

Првог дана је организована церемонија отварања током које су такмичаре поздравили организатори турнира и председник Балканијаде, Миле Јованов. Наредног дана је одржано пробно такмичење, где су такмичари могли ближе да се упознају са системом на којем ће се такмичити. Само такмичење је било одржано 26.11.2021 и 27.11.2021. Оба дана, такмичење је трајало по пет сати, током којих су такмичари решавали по три проблема. На основу тих резултата, додељене су медаље тимовима који су учесници Турнира, односно Балканијаде.

На самој Балканијади је учествовало укупно 37 такмичара из 10 земаља: Србија, Босна и Херцеговина, Македонија, Турска, Kипар, Грчка, Албанија, Румунија, Молдавија и Бугарска. Наша екипа је изабрана на основу резултата Српске информатичке олимпијаде одржане у мају ове године. Због различитих епидемиолошких околности и мера, било је дозвољено да такмичари из неких земаља раде такмичење и од куће. Такмичари су морали да имају укључену камеру и да дозволе снимање екрана, као гаранцију против варања. Наша репрезентација је такмичење радила на Математичком факултету и остварила следеће резултате:

 • Јован Бенгин, ученик Математичке гимназије - златна медаља
 • Матеја Вукелић, ученик Математичке гимназије - сребрна медаља
 • Александар Вишњић, ученик Математичке гимназије - бронзана медаља
 • Филип Бојковић,ученик Математичке гимназије - бронзана медаља

Укупно је било додељено 5 златних, 6 сребрних, 10 бронзаних медаља, као и 5 почасних награда.

Лидер тима: Алекса Милисављевић, бивши ученик МГ.


Овогодишњи XIII International Tounament of Informatics (организатор Шумен, Бугарска) одржан је од 24. до 29. новембра 2019. године. Такмичење се одржало онлајн. Екипа Србије је била састављена од осам ученика (четири сениора и четири јуниора) Математичке гимназије и остварила је одличан успех.

Сениори:

 • Јован Бенгин - сребрна медаља
 • Матеја Вукелић - сребрна медаља
 • Александар Вишњић - бронзана медаља
 • Филип Бојковић -

Јуниори:

 • Вукашин Бабић - бронзана медаља
 • Урош Костадиновић - бронзана медаља
 • Милош Милутиновић -

Честитамо свим такмичарима, њиховим професорима и родитељима!


Посредством Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије и Амбасаде Републике Бугарске у Београду, Математичка гимназија је ове године добила позив за учешће на математичком такмичењу „Математика без граница“ („Mathematics without borders“). Реч је о међународном такмичењу за ученике од 7 до 18 година, које се одвија у четири етапе. Прве три рунде, јесења, зимска и пролећна, реализују се у свакој од земаља учесница, док се финале одржава у бугарском граду Несебару.

У овогодишњој јесењој рунди учествовали су ученици из 23 земље, међу којима и 107 ученика наше школе. Такмичење је одржано 26. октобра у Математичкој гимназији, у организацији стручног већа математике и уз поштовање важећих епидемиолошких мера.

Наши ђаци су освојили 6 златних, 12 сребрних и 21 бронзану медаљу.

Златне медаље су освојили: Јован Стојадиновић 7а, Ива Живковић 8б, Војислав Андрић 1д, Јанко Поповић 1д, Мина Мијатовић 2е и Војин Бојић 3б.

Сребрне медаље: Вања Јеловац 7б, Ања Тешевић 7а, Јован Милошевић 7б, Небојша Лазић 7б, Анђела Несторовић 8а, Владимир Ђурица 8б, Андреј Момчиловић 2а, Владимир Бранковић 1д, Војин Митровић 1д, Милица Влашкалић 1ц, Марко Павловић 3ц и Милош Икодиновић 3б.

Бронзане медаље: Теа Чебашек 7а, Мина Дабовић 7б, Зоран Димитријевић 7б, Виктор Трајковић 7а, Андреј Пешић 8б, Димитрије Јелић 8б, Никола Манојловић 8а, Владимир Лукић 8а, Марко Орлић 8б, Тамара Стошић 8а, Милена Пантић 8б, Урош Недић 8а, Владан Милићевић 8б, Новак Деспотовић 1д, Никола Петровић 1д, Софија Чебашек 1д, Борис Ћеранић 3а, Ана Сибиновић 3ц, Наташа Ковачевић 2а, Александар Савић 2а и Мила Миленић 2а.


Ученици Математичке гимназије учествовали су на такмичењу КАМАChallenge у организацији Пермског округа и града Перма у Русији, 13. и 14. новембра 2021. године. То је тимско такмичење из математике, физике, програмирања и интелектуалног такмичења - опште културе, за ученике средњих школа. Наша школа (као једина школа ван Русије, већ традиционално, добија сваке године специјални позив као једна од најбољих математичких гимназија у свету) да учествује на овом такмичењу. Такмичење је одржано на даљину и учествовало је 10 екипa из различитих градова.

Нашу школу су представљали ученици трећег разреда: Ања Милошевић, Вук Хип, Александар Вишњић и Вукашин Пантелић.

На такмичењу из физике наши ђаци су освојили друго место, из програмирања су овојили треће место док су из математике заузели шесто место. Укупно су освојили пето место.

Лидери тима: Драгица Ивковић, Душа Вуковић и Бобан Маринковић.


Екипа Математичке гимназије, ове године у саставу Игор Енги, Арсен Миковић, Матеја Вукелић и Милица Вугделић, предвођена професорком Иваном Јовановић и ове године је, трећи пут за редом, учествовала на Интернационалном такмичењу математичког моделирања и примењене математике које се одржава у Москви. Због пандемије такмичење је ове године одржано онлине. Такмичило се 30 тимова из 5 земаља и 12 градова. Наша екипа је освојила велики број награда како појединачно тако и екипно:

 • На такмичењу PRIMAT прва награда је припала Игору Енгију а екипно Математичкој гимназији друга награда.
 • Игор Енги и Арсен Миковић су појединачно добили прву награду на такмичењу Math Around Us док је екипа МГ, захваљујући њима, такође освојила прву награду.
 • На такмичењу у математичком моделирању MAMUTH које је искључиво екипно, наша екипа је освојила другу награду.

Подељене су и награде школама учесницама на укупном пласману и Математичка гимназија је добила Другу награду.

Радујемо се учешћу на овом такмичењу следеће године и надамо да ће моћи да се одржи уживо а не онлине.


Од 25. септембра до 2. октобра одржана је трећа по реду Балканска физичка олимпијада. Такмичење је одржано на даљину у организацији Бугарске као домаћина. На њему је учествовало 57 ученика из 15 земаља, од којих су десет чланице Балканске уније физичара Албанија, Бугарска, Црна Гора, Грчка, Kипар, Молдавија, Румунија, Северна Македонија, Србија и Турска и још пет гостујућих тимова из Босне и Херцеговине, Словеније, Туркменистана, Ирана и Kазахстана.

Србију су у најбољем светлу представили ученици Математичке гимназије који су остварили следећи успех:

 • Ања Шушњар - сребрна медаља
 • Вук Хип - сребрна медаља
 • Никола Лакић - сребрна медаља
 • Душица Ђорђевић - бронзана медаља.

Вође екипе били су Александра Гочанин и Иван Станић, а у припремама ученика учествовали су и бивши и садашњи ученици Математичке гимназије Душан Ђорђевић, Петар Самарџић и Душан Бегуш.

Честитамо још једном ученицима на сјајним резултатима.


На 5. европској јуниорској информатичкој олимпијади - ЕЈОИ 2021, која се од 24. до 28. августа одржала у граду Плоешти, Румунија уз онлине учествовање свих земаља, наша јуниорска информатичка репрезентација ове је године показала солидан успех и у конкуренцији 107 учесника из 30 земаља освојила три медаље. Успех наших младих информатичара првенствено је заслуга њих самих, као и њихових родитеља и наставника и стручних сарадника Друштва математичара Србије. Ово такмичење се, према пропозицијама, састоји од решавања 6 проблемских задатака кроз два дана такмичења, у програмским језицима Ц++ и Јава. Ученици се такмиче појединачно, а сваку земљу заступа тим од четири ученика и два тим лидера. Освајачи медаља

 • Милош Милутиновић, 2. разред Рачунарске гимназије СРЕБРНА МЕДАЉА
 • Урош Костадиновић, 1. разред, Математичка гимназија, БРОНЗАНА МЕДАЉА
 • Вукашин Бабић, 1. разред, Математичка гимназија, БРОНЗАНА МЕДАЉА

Остали чланови тима су: Милош Јовић, 1. разред (Гимназија Крушевац), Михаило Јанчевић, 2. разред (Математичка гимназија), Василије Хаџи-Пурић, 7. разред (ОШ Бранко Радичевић, Земун).


На 38. Балканској математичкој олимпијади која се одржала од 6. до 10. септембра 2021. године екипа Србије је освојила пет медаља и једну похвалу:

 • Вељко Радић, Математичка гимназија - златна медаља
 • Матеја Вукелић, Математичка гимназија - сребрна медаља
 • Урош Цоловић, Математичка гимназија - сребрна медаља
 • Милан Гелић, Математичка гимназија - сребрна медаља
 • Игор Енги, Математичка гимназија - бронзана медаља
 • Алекса Ђорђевић, ученик гим."Светозар Марковић", Ниш - похвала

Честитамо!


Регионалну мини олимпијаду из астрономије и астрофизике 2021. године организовала је Мађарска од 27. до 29. августа 2021. Србија је била позвана да се придружи са својим тимом састављеним од 5 ученика и 2 руководиоца. 1) Момчило Тошић (2003), Гимназија "Светозар Марковић", Ниш 2) Ђорђе Милић (2002), Математичка гимназија, Београд 3) Стефан Бранковић (2003), Математичка гимназија, Београд 4) Јован Аризановић (2002), Гимназија "Светозар Марковић", Ниш 5) Kатарина Тадић (2002), XIV београдска гимназија, Београд. Наши ученици су освојили 2 сребрне и 1 бронзану медаљу:

 • Ђорђе Милић, ученик Математичке гимназије - сребрна медаља
 • Момчило Тошић, Гимназија "Светозар Марковић", Ниш - сребрна медаља
 • Јован Аризановић, Гимназија "Светозар Марковић", Ниш - бронзана медаља

Честитамо!


На управо завршеној Међународној хемијској олимпијади ученици који су чинили тим Србије, међу којима је било три ученика наше школе, остварили су запажен резултат.

 • Невена Стојковић, Математичка гимназија - бронзана медаља
 • Лазар Савић, Математичка гимназија - бронзана медаља
 • Димитрије Глигоровски, Математичка гимназија - бронзана медаља
 • Јован Марковић, Kрушевац - сребрна медаља

Честитамо свим такмичарима, њиховим професорима и родитељима!


Међународна олимпијада из физикe одржала се од 17. до 24. јула. Формални домаћин олимпијаде је Литванија, али се само такмичење одвијално онлајн.

Екипа Србије је освојила: једну сребрну, две бронзане медаље и две похвале. Појединачни резултати су следећи:

 • Душан Бегуш (Математичка гимназија, Београд) – сребрна медаља
 • Јован Марковић (Крушевац) - бронзана медаља
 • Петар Самарџић (Математичка гимназија, Београд) - бронзана медаља
 • Павле Пакаловић (Математичка гимназија, Београд) - похвала
 • Момчило Тошић (Гимназија Светозар Марковић, Ниш) - похвала

Честитамо!


Овогодишња, 62. по реду, Међународна математичка олимпијада одржала се од 14. од 24. јула. Формални домаћин олимпијаде је Русија (Санкт Петербург), али се само такмичење одвијално онлајн. У Србији, локална организација је поверена Друштву математичара Србије, а такмичење је одржано у просторијама и уз подршку Матeматичке гимназије у Београду. Екипа Србије је на Олимпијади освојила: једну златну, две сребрне, једну бронзану медаљу и једну похвалу. Појединачни резултати су следећи:

 • Добрица Јовановић (Математичка гимназија, Београд) - златна медаља
 • Матеја Вукелић (Математичка гимназија, Београд) - сребрна медаља
 • Вељко Радић (Математичка гимназија, Београд) - сребрна медаља
 • Милош Милићев (Математичка гимназија, Београд) - бронзана медаља
 • Алекса Ђорђевић (Гимназија Светозар Марковић, Ниш) - похвала
 • Милан Гелић (Математичка гимназија, Београд) -

Руководство екипе су чинили: Марко Радовановић, Бојан Башић, Душан Ђукић, Павле Мартиновић.


25. Јуниорска балканска математичка олимпијада одржана је од 29. јуна до 5, јула 2021. Земља домаћин била је Молдавија, али је такмичење одржано онлајн због тренутне епидемиолошке ситуације у свету. Нашу државу представљало је шест ученика, сви из Математичке гимназије у Београду. Остварили су следеће резултате:

 • ВОЈИСЛАВ АНДРИЋ, 8. разред, СРЕБРНА МЕДАЉА
 • МАРИЈА МИХАЈЛОВИЋ, 8. разред, БРОНЗАНА МЕДАЉА
 • УРОШ КОСТАДИНОВИЋ, 8. разред, БРОНЗАНА МЕДАЉА
 • ВУКАШИН БАБИЋ, 1. разред, БРОНЗАНА МЕДАЉА
 • ВОЈИН МИТРОВИЋ, 8. разред, БРОНЗАНА МЕДАЉА
 • ВУК РИСТИЋ, 7. разред.

Екипа је заузела пето место међу 11 земаља које учествују у званичној конкуренцији.

Лидери екипе били су Милош Ђорић (Математички факултет у Београду) и др Ненад Вуловић (Факултет педагошких наука у Јагодини).

Припреме за ово такмичење одржане су у организацији Друштва математичара Србије, у просторијама Математичке гимназије. Локални организатор такмичења био је Математички факултет у Београду.


33. Међународна Информатичка Олимпијада (ИОИ) је одржана од 19. до 25. јуна 2021. Организатор је био Сингапур, али је такмичење одржано онлајн. Учествовало је 351 такмичара из 88 земаља. Наш тим је био састављен од четири ученика Математичке гимназије који су освојили три медаље:

 • Матеја Вукелић, Математичка гимназија, сребрна медаља
 • Јован Бенгин, Математичка гимназија, бронзана медаља
 • Александар Вишњић, Математичка гимназија, бронзана медаља
 • Филип Бојковић, Математичка гимназија

Вође екипе били су Марко Савић и Никола Милосављевић.

Честитамо свим ученицима!


На петој Европској олимпијади из физике одржаној у периоду од 19. до 26. јуна на даљину, екипа Србије је остварила запажен резултат. На олимпијади је учествовало 46 тимова, а наши ученици су освојили:

 • Душан Бегуш, 3. разред Математичке гимназије у Београду, златна медаља
 • Петар Самарџић, матурант Математичке гимназије у Београду, сребрна медаља
 • Јован Марковић, матурант Гимназије у Kрушевцу, бронзана медаља
 • Момчило Тошић, матурант гимназије Светозар Марковић, Ниш, бронзана медаља
 • Павле Пакаловић, матурант Математичке гимназије у Београду, похвала

Израда задатака на даљину, као и припреме за такмичење одржане су на Физичком факултету у Београду.

Вође тима су били доценти Физичког факултета, Александра Димић и Драгољуб Гочанин.


Прва Европска информатичка олимпијада за девојке (ЕГОИ) одржана је од 13. до 19. јуна 2021. године. На такмичењу је учествовало укупно 156 такмичарки из 43 државе из целог света. Званични организатор је била Швајцарска, међутим, због актуелне пандемије, такмичење се одржало онлајн.

Екипа Србије је ових шест дана провела у Новом Саду, одакле је и радила такмичење. Наше девојке оствариле су следеће успехе:

 • Ања Милошевић (Математичка гимназија, Београд) – сребрна медаља
 • Јована Лазић (Математичка гимназија, Београд) – бронзана медаља
 • Ања Дожић (Математичка гимназија, Београд) – бронзана медаља
 • Милица Мићић (Девета гимназија Михаило Петровић Алас, Београд) –

Лидери тима су били Марко Савић и Тадија Шебез из Новог Сада.


На управо завршеној Нордијско-балтичкој олимпијади из физике која је одржана од 07. до 13. маја, наша екипа је постигла запажен успех:

 • Душан Бегуш - златна медаља
 • Петар Самарџић - златна медаља
 • Игор Енги - сребрна медаља
 • Никола Лакић - бронзана медаља
 • Страхиња Гвоздић - признање за учешће

Организатор овогодишњег такмичења је Естонско Друштво физичара.

На олимпијадама на даљину је врло значајан добар превод задатака као и организација самог радног простора. За превод се побринуо Дејан Ђокић, док су у процесу организације такмичења учествовали Иван Станић и Александра Димић, наставници и сарадници у МГ.

Захваљујемо се Телекому Србије који је финансијски помогао да наши ученици учествују на овом такмичењу.


Тим Србије на 55. Међународној Мендељејевској хемијској олимпијади постигао је велики успех, освојивши четири медаље.

У периоду од 20. до 26. априла одржана је 55. Међународна Мендељејевска хемијска олимпијада. Међународна Мендељејевска хемијска олимпијада престижно је међународно такмичење из хемије које већ више од пола века окупља средњошколце из различитих држава, пружајући им могућност да примене стечено знање у решавању сложених теоријских и практичних проблема. Ово такмичење, на којем је учествовало 145 такмичара из 28 земаља, због пандемије коронавируса одржано је онлајн. Организатор је био Департман за хемију Московског државног универзитета Ломоносов.Тим Србије је на овој престижној хемијској олимпијади постигао је велики успех.

Наши ученици, Лазар Савић, ученик четвртог разреда Математичке гимназије и  Димитрије Глигоровски, ученик трећег разреда Математичке гимназије освојили су сребрне медаље. Ђаци су радили два теста, два дана заредом, сваки у трајању од пет часова, на Хемијском факултету у Београду.
 
Честитамо нашим ученицима на постигнутом успеху и желимо пуно среће и напретрка у даљем раду!

Европска математичка олимпијада за девојке одржала се онлајн од 10-15. априла 2021. године у организацији Грузије. Тим Србије су чиниле четири ученице Математичке гимназије и два лидера-локална организатора. Наше девојке су освојиле четири медаље:

 • Милица Вугделић - златну медаљу
 • Сара Драгутиновић - бронзану медаљу
 • Невена Стојковић - бронзану медаљу
 • Миља Јовановић - бронзану медаљу

Лидери тима и локални организатори су: др Милош Стојаковић и др Соња Чукић.

Честитамо нашем тиму!

Званични сајт


VIII Румунски мастер из физике одржан је онлајн од 9. до 15. априла 2021. године. Наши ђаци остварили су леп успех:

 • Добрица Јовановић, сребрна медаља
 • Душан Бегуш, бронзана медаља
 • Петар Самарџић, бронзана медаља
 • Игор Енги, бронзана медаља
 • Никола Лакић, похвала

Вође тима: Иван Станић, Дејан Ђокић и Александра Димић.

Захваљујемо се Телекому Србије који је помогао око организације овог онлајн такмичења!


VI Kавказка олимпијада из математике одржана је онлајн у периоду од 12. до 17. марта. Учествовало је 166 такмичара из 16 земаља. Први пут на овом такмичењу учествовала је и екипа Математичке гимназије.

Постигнути су следећи резултати:

 • Игор Енги, максималан број бодова и апсолутни победник олимпијаде
 • Урош Цоловић - друга награда
 • Невена Стојковић - трећа награда
 • Миља Јовановић - похвала.

Лидери тима: Бобан Маринковић и Соња Чукић.


На 17. Међународној Жаутиковској олимпијади из математике, физике и информатике која је ове године одржана на даљину од 7. до 14. јануара ученици Математичке гимназије су освојили пет златних, једну сребрну и једну бронзану медаљу у конкуренцији 1006 учесника односно 146 екипа из 20 земаља.

Појединачно су наши ученици остварили следеће резултате:

из математике

 • Милићев Милош - златна медаља,
 • Цоловић Урош - златна медаља и
 • Енги Игор - златна медаља;

из физике

 • Бегуш Душан - златна медаља и
 • Самарџић Петар - бронзана медаља;

и из информатике

 • Вукелић Матеја - златна медаља и
 • Бенгин Јован - сребрна медаља.

Екипу су водили професори Математичке гимназије Бобан Маринковић и Иван Станић.

Посебно се захваљујемо Телекому Србије који је, традиционално, финансијски помогао МГ да учествује на овом значајном међународном такмичењу!

Честитамо свим такмичарима, њиховим професорима и родитељима!

Обавештења и најаве