Навигација

Такмичења у земљи 2021.

На републичком такмичењу „Дабар“, прву награду je освојио Јован Стојадиновић, другу Теа Чебашек   и трећу Јован Милошевић, ученици седмог разреда наше школе. Републичко такмичење је одржано у ОШ „Драгомир Марковић“ у Крушевцу, у суботу 18.12.2021. године.

Из сваке категорије у којој се на школском такмичењу такмичи по неколико хиљада ученика, највише око 50 најбољих ученика се позива на републичко такмичење и Математичка гимназија је поносна што је ове године имала на републичком такмичењу чак 11 учесника. Поред награђених ученика, учествовали су још и Василије Плескоњић, Лука Прековић, Вук Николов, Огњен Нишкић, Лазар Јовић, Јана Стојадиновић, Огњен Милојевић и Давид Стошић.

Са нашим ученицима су на такмичење путовали и професори Душа Вуковић и Предраг Ђукнић. Након такмичења ученици и професори су обишли Цркву Лазарицу у центру Крушевца и Манастир Свети Роман.

Укупан број такмичара на школском нивоу такмичења “Дабар” ове школске године у категоријама у којима су се такмичили наши ученици је био:

 • Млади дабар (7. и 8. разред ОШ) – 14.855 такмичара;
 • Дабар (1. и 2. разред СШ) – 5.600 такмичара;
 • Старији дабар (3. и 4. разред СШ) – 3.050 такмичара.

Дабар је међународно такмичење из рачунарске и информатичке писмености за ученике основних и средњих школа. Школски ниво такмичења се организује на часовима рачунарства и  информатике у школама широм земље. Идеја школског нивоа такмичења је да се на занимљив и интерактиван начин ученици подстакну на алгоритамски начин размишљања, логичко решавање проблема и правилну употребу информационих технологија.

Такмичење „Дабар“ је први пут организовано у Литванији 2004. До сада организовано у више од 60 земаља широм света. У Србији је први пут такмичење рганизовано школске 2013/2014. године. Више о такмичењу може да се прочита на званичној страници такмичења: https://dabar.edu.rs/


У суботу, 4. децембра, одржан је пети „Интеграл куп“ у организацији Подружнице математичара Ваљево и Ваљевске гимназије. Реч је о математичком такмичењу за ученике од шестог разреда основне до другог разреда средње школе. Такмичење је ове године одржано онлајн, а учествовале су екипе из Србије, Босне и Херцеговине, Словеније, Хрватске и Црне Горе.

Додела награда је била 5. децембра, а Математичка гимназија је екипни победник такмичења. Осим тога, наши ученици су појединачни победници у категорији 7. разреда основне школе, док ученици 2. разреда средње школе деле прво место и максималан број поена са још троје ученика.

Екипу Математичке гимназије су чинили:

 • Ања Тешевић, 7. разред – златна медаља и прво место
 • Јован Стојадиновић, 7. разред – златна медаља и прво место
 • Данило Миленковић, 8. разред – сребрна медаља
 • Урош Недић, 8. разред – бронзана медаља
 • Војислав Андрић, 1. разред – златна медаља
 • Урош Костадиновић, 1. разред – златна медаља
 • Ђорђе Томић, 2. разред – златна медаља и прво место
 • Угљеша Кузманов, 2. разред – златна медаља и прво место

Вођа МГ екипе је Милица Живановић, наставник математике.


У четвртак, 2. децембра 2021. године одржан је Hack IT Girl такмичење које је окупило 100 девојчица из средњих школа широм Србије из области развијања технолошких решења за еколошки изазов. Ово такмичење је организовала АФА асоцијација. Програм су отворили Татјана Матић, министарка трговине, туризма и телекомуникација и Гајлс Норман, амбасадор Канаде у Србији.

Победнички тим се састојао од шест девојака:

 • Вера Влашки, Математичка гимназија,
 • Ивана Ђуровић, Математичка гимназија,
 • Јулијана Алексић,  III београдска гимназија,
 • Милица Kовачевић, III београдска гимназија,
 • Невена Ђорђевић, III београдска гимназија,
 • Миа Савић, VI београдска гимназија.

Овај тим је представио платформу под називом „ESCA“, чији је циљ да смањи загађење изазвано баченом храном, и притом омогући помоћ онима којима је она најпотребнија. Сама платформа би омогућавала појединцима, као и фирмама, да донирају храну људима који су у финансијски нестабилној ситуацији, као и народним кухињама широм Србије.


Наши ученици су на време схватили стару латинску изреку „Mens sana in corpore sano“ и здраво тело и здрав дух када иду заједно, знатно могу унапредити и очувати своје физичко и ментално здравље.

Међу њима је и Елена Симић (8а) која се атлетиком бави од своје девете године  у АК „TOP JUMP“. Резултати које је до сада постигла, сврставају је у ред најталентованијих атлетичарки у нашој земљи. 30. септембра на Партизановом стадиону, Елена је убедљиво освојила прво место на Општинском такмичењу у дисциплини 60м. Месец дана касније, тачније 29. октобра, поновила је успех и такође освојила прво место на Градском такмичењу у Атлетској дворани „Генерал Јован Мишковић“ на Бањици. Вредно тренира и припрема се за Међуокружно и верујемо одмах затим и Државно такмичење, где ће представљати нашу школу и какав год резултат да оствари, она је већ сад понела сјај бисерног зрна. Захвалност сигурно припада и њеним тренерима, који имају доста заслуга за њене успехе.


 

Литерарни конкурс који сваке године организује Задужбина Доситеја Обрадовића један је од најзначајнијих конкурса те врсте код нас. Наш матурант Петар Аћимовић на том конкурсу освојио је 3. награду.

Током четири године школовања у Математичкој гимназији Петар је развио посебан и препознатљив стил писања, па тако одлази из школе овенчан једним од најлепших литерарних признања.

Свечано уручење награде биће организовано у Задужбини Доситеја Обрадовића током идуће недеље.

Честитамо Петру!

Петров рад


У Београду је 4. и 5. јуна одржана VII Српска хемијска олимпијада. На Олимпијади је учествовало 12 првопласираних ученика из целе Србије. Наши ученици су постигли завидан резултат.

Ученик Лазар Савић је освојио 2. награду, док су ученици Невена Стојковић, Димитрије Глигоровски и Маја Маљковић освојили 3. награду. На Међународној хемијској олимпијада која ће се одржати крајем јула и почетком августа у Јапану, нашу државу ће представљати петочлана екипа у којој ће бити Лазар, Невена и Димитрије као резерва.

Честитамо нашим ученицима на постигнутом успеху.


На Републичком екипном првенству ученика ОШ у шаху, одржаном 30.маја у Београду, екипа Математичке гимназије коју су чинили ученици осмог разреда:

 • Урош Костадиновић
 • Ђурђица Милијановић
 • Војин Митровић, капитен екипе
 • Мила Шами
 • Марко Митић
 • Данијела Врачар
 • Андреј Петровић

као и ученици седмог разреда:

 • Душан Кисић
 • Калина Павловић - освојила је сребрну медаљу.

Наши основци су без изгубљеног меча, уз 5 победа и 2 нерешена резултата, поделили прво место, са истим бројем меч бодова као и победник ОШ „Јелена Ћетковић“, али су због мањег укупног броја појединачних поена, заузели друго место.

Екипни резултат је остварен максималним залагањем сваког члана екипе, без обзира на чињеницу да због многобројних такмичења из математике, физике и других предмета, током маја, времена за посебне шаховске припреме није било. Поред исказане шаховске вештине, екипу је у свим фазама такмичења красио изузетно ведар тимски дух, а њихов храбар и одлучан став, пресудио је најтежим мечевима.

Изузетна чињеница, да су Урош Костадиновић (прва табла) и Војин Митровић (капитен) само три дана пре Српске математичке олимпијаде одржане 02. јуна, на којој изборили пласман у Државну јуниорску репрезентацију, освојивши притом:

Урош Костадиновић - прву награду и Војин Митровић - другу награду, максимално посвећено предводили шаховску екипу, подредивши лични интерес - заједничком, сврстава их у најдрагоцени низ бисера ученика Математичке гимназије, чије блиставе врлине, достижу и надилазе, вишеструко доказане изванредне вештине.

Честитамо свим члановима шаховског тима ОШ !


Српска информатичка олимпијада одржала се 29. и 30. маја 2021. године на Рачунарском факултету.

29. маја у Соко Бањи је одржан 42. државно такмичење из физике за ученике основне школе. На њему екипа из Математичке гимназије остварује, као и сваке године, одличан резултат са освојених 2 прве, 9 других и 8 трећих награда.На  СФО се пласирало даље четири ученика.
 
Честитамо нашим ђацима на овом успеху!
 

Републичко такмичење из хемије за ученике основне школе одржано је од  28.до 30. маја 2021. у Новом Саду. Ученици наше школе -  Огњен Јанковић, Војислав Андрић, Данијела Врачар и Ива Живковић који су прошли остале нивое такмичења и то са одличним резултатима, пласирали су се и на Републичко такмичење из хемије за основну школу.

На самом такмичењу су били: Војислав Андрић, осми разред, Данијела Врачар, осми разред и Ива Живковић, седми разред. Сви су остварили добре резултате, а пролаз на практични рад је имала само ученица Ива Живковић. Након и практичне вежебе наша ученица Ива је освојила трећу награду.


15. Српска математичка олимпијада ученика средњих школа одржана је у уторак и среду, 11. и 12. маја у Математичкој гимназији у Београду.

Резултати


Резултати Државног такмичења из математике


Резултати Државног такмичења из информатике


У петак, 14. маја 2021. године ученици Математичке гимназије су на Општинском такмичењу из кошарке освојили златну медаљу и пласирали се на Градско такмичење.

Честитамо!


25. априла 2021. године одржано је Државно такмичење из математике за ученике основне школе.

Резултати за ученике 7. разреда

Резултати за ученике 8. разреда


Државно такмичење из физике одржало се 23. и 24. априла 2021. године у Крагујевцу.


У суботу, 20. фебруара 2021. године у Математичкој гимназији је одржано Окружно такмичење из физике за ученике средњих школа у алфа категорији. На такмичењу је учествовало око 180 ученика специјализованох одељења за физику Земунске гимназије и Математичке гимназије.

Овде можете наћи задатаке и решења за:

Обавештења и најаве